Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já můžu jen trošku přispět ke tvé první otázce - nastupuju MD od 1.12. a papír už jsem odevzdala zaměstnavateli tento týden. Sestře na gyndě se sice zdálo, že je ještě dost času, ale příště tam jdu až na konci listopadu, můj zaměstnavatel vozí papíry k externí účetní jen jednou měsíčně, tak jsem to radši chtěla mít během listopadu zařízené.
Pokud máš termín 14. 2., tak termín nástupu na PPM vychází nejdřív na 21. 12. Nemocenská ti skončí den předem, ale s papírováním ohledně konce PN neporadím. Papír na PPM ti gynekolog může dát i dřív. Po konci pracovního poměru musíš nahlásit na pojišťovně do 8 dnů, že jsi osoba pobírající PPM. Změnu pojišťovny nahlásíš taky svému lékaři.
Přidám- MD ti končí 31.12. Pak budeš pobírat peněžitou pomoc v mateřství, takto to nahlaš té nové pojišťovně
Ahoj. Já jsem řešila mateřskou asi před 14 dny. Taky jsem chtěla nastoupit 8 týdnů před porodem, ale sestra mi ji prý nemůže dát, protože jsem na neschopence. Takže jsem mohla nastoupit až 6 týdnů před porodem. Raději si to zjisti ať pak nejsi překvapená, že budeš moct nastoupit až 6 týdnů před porodem.
@barabrambora Tak to ti sestra kecala, i když je člověk na PN, může nastoupit na MD 8 týdnů před porodem.
Většina to ale nedělá, protože si jakoby o dva týdny protáhnou pobíráni PPM po porodu.
@Adinal Taky se mi to zdálo divné, ale tvrdila, že jí ten program nepustí mi to takhle vypsat a že kdyby jo, tak jí to stejně ze sociálky vrátí.
@barabrambora tak to ti vazne asi kecala, je pouze na tobe zda 6 či 8 týdnů ![]()
@taketik No a nejsem jediná. Kamarádka chodí k té stejné doktorce a taky jí nechtěli dát nástup 8 týdnů před porodem, protože byla na neschopence.
@barabrambora ja osobne bych se ohradila ze mam informace zjistene na OSSZ ![]()
@taketik No kdybych to věděla dřív, tak se ohradím. Včera už jsem na mateřskou nastoupila, tak už neřeším, ale kdyby tohle tvrdila ostatním, tak je můžu aspoň upozornit.
@barabrambora to kazdopadne ale je to vazne nezvykli postup
hlavni ale je ze uz jste na MD.. at se vam i mimi dari ![]()
Dobrý večer, měla bych pár otázek co se týče nástupu na MD, pročetla jsem spoustu diskuzí ale nenašla jsem konkrétní odpovědi které bych potřebovala.
Jde o to že termín v průkazce mám 14.2.2018 a chci nastoupit 8 týdnu před termínem na MD. Podle propočtů 8 týdnu před termínem vychází k 20.12.2017 a jde mě o to že jsem od 1.10.2017 na PN ( Neschopence). Jak dlouho předtím 20.12 musím jít ke gynekologovi pro papír aby mi napsal vyplnil papír na MD pro OSSZ který odevzdám zaměstnavateli - 20.12 je středa zda tedy v ten datum nebo lze jít třeba v pondělí 17.12? Jde mě také o to že jak jsem na PN zda automaticky končí k 20.12 nebo k jinému datu? Předpokládám ale že k 20.12.2017 kterou zároveň odevzdám v zaměstnaní? nebo to funguje jinak? S tím že do 31.12.2017 mám VZP pojišťovnu a od 1.1.2018 mám přechod k jiné zdravotní pojišťovně to se následně musí také hlásit u této záležitosti nebo to neřeším? Podotýkám že pracovní smlouvu mám na dobu určitou a končí mě k 31.12.2017 takže zaměstnavatel už s tím nebude mít nic společného. Musím se také hlásit na ÚP po vypršení smlouvy či už se na mě bude vztahovat MD a nemusím se hlásit na ÚP děkuji za odpovědi. Můj gynekolog je hodně nemluvný a jakmile se na něco zeptám tváří se na mě jak bych zrovna přiletěla na raketě z měsíce tak se raději optám zde. Omlouvám se pokud se to zde už řešilo ale nenašla jsem. Prosím o zachování o anonymity děkuji