Mei Tai - šít či nešít?

50725
28.10.09 22:55

Mei Tai - šít či nešít?

Je tu někdo, kdo používá nosítko Mei Tai, ideálně si ho i sám ušil? Poté, co jsem po půl roce manžela překecala, že mi koupí Manducu jsem narazila na skvělý návod na Mei Tai a tak si říkám, že bychom mohli trochu ušetřit (a ano, hrozně mě svrbí ruce a mám chuť to zkusit) :lol:

Zajímá mě, jak se v něm nosí ?

Mám šátek, se kterým furt bojuju, čím je Samča větší, tím hůř se mi daří ho dotáhnout (ne, že bych to někdy nějak jako extra uměla, ale bylo to ucházející), tím je to horší a čím víc ho utahuju, tím víc v tom řve :roll: Nebudu mít podobný problém i u Mei Tai, když se to vlastně váže?

Měla jsem půjčenou právě tu Manducu a v té to bylo bez problémů… Chtěla jsem ji i proto, že z ní Samíka snadno vyndám a vrátím, třeba na kojení. Při představě, že pracně jakž takž uvázaný šátek někde ve městě rozvazuju a kojím (a pak se to snažím celé zas sešněrovat dohromady :lol: ) na mě jdou mrákoty, takže se mi líbí, že u Manducy udělám cvak cvak a jsme tam, případně venku.

Myslíte, že by bylo technicky možné našít ty přezky i na Mei Tai? Samozřejmě nějak vypodložené, aby to netlačilo - hlavně si nejsem jistá, jestli by to netlačilo mimčo… Není to nějak proti „podstatě“ tohoto nosítka (čili blbost?) :lol: Popruhy bych nechala třeba dlouhé jak na zavazování (nabo malinko kratší), aby to bylo variabilní i třeba na záda a tak, ale že by se to prostě zapínalo na ty přezky…

Děkuji za zkušenosti, návrhy a postřehy :D

P.S.: Možná by to mělo patřit spíš do „Vyrob si sám“, ale zajímá mě i srovnání s tou Manducou (nebo jiným ergonosítkem), jestli radši nejít do ní a nevymýšlím zas kraviny :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1180
29.10.09 10:35

Ahoj, mám pro Sašu Mei Tai. Taky jsem nejdřív používala šátek (nicméně Saša do něj chtěl až tak před jeho 6. měsícem). Bojovala jsem s vázáním (někdy až 20 minut :D ) a malý se taky pěkně cukal :evil: Když jsem potřebovala vázat venku, byl to problém.
Mei Tai jsem nešila, ale objednala (když měl saša 7 měsíců) z http://www.krasnenositko.wz.cz/ . Paní je moc příjemná. Objednala jsem klasický tvar (obdelníkový). A od té doby na Mei Tai nedám dopustit :D Zvládne ho uvázat bez nějakých zvláštních instrukcí i manžel a jde mu to celkem rychle - šátek pro něj nebylo to pravé :lol: Pro mě je vázání Mei Taie rychlovka a několikrát jsem vázala i venku. Nebyl problém :wink:
Když potřebuji, aby byl kratší, zahnu dole - malý má rád ruce venku. Když usne, strčím mu ruce dovnitř a je pevně fixovaný. Necuká se jako v šátku a líbí se mu v něm.Dřív jsem ho utahovala blízko k tělu, ale teď už má dávám trochu volnost - ruce si sám může dát ven nebo dovnitř. On je má ale převážne venku :D
Ty přesky by teoreticky šly. Jen by se pak nemohlo využít některých úvazů - např. pod zadečkem. Já tedy vážu na zádech (když mám malého vepředu), dřív jsem popruhy zkřížila pod zadečkem, teď už ne - křížím na jeho zádech. A stačí to. Není nutné ho už tak moc fixovat.
Jinak pro představu té přesky - popruhy jsou široké 10 cm. Ale já osobně bych je tam nedávala, vázání jde rychle - uvážu v pase, po:,–(ím malého na břicho, přehodím přes něj Mei Tai a rovnou i popruhy přes ramena, chytnu je za svými zády, nadskočím a malého přítáhnu, překřížím poruhy na mých zádech a hned s nimi dopředu, překřížím na Sašovi a šup s nimi kolem mého pasu, zavážu. Vypadá to na moc úkonů, ale ve skutečnosti je to rychlovka :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
29.10.09 10:42

Joo a ještě, u toho mého Mei Taie jsou ramenní popruhy pěkně vycpané (ta vycpaná část mi sahá až do půlky zad). Na ramenách to pak tedy netlačí, je to krásně měkké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
29.10.09 10:54

Paraplicko, děkuju, vypadá to fakt na rychlovku :D Je fakt, že bez toho zapínání to je variabilnější… Kromě toho 10 cm je dost, taky píše paní, že je dělá širší, ale má to v inchích, tak jsem to nepřepočítávala. To by byly přezky jak kráva :lol:

U toho „mého“ návodu taky popruhy vycpávají, i ten pruh kolem pasu, určitě je to pohodlnější…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
29.10.09 11:08

Anguo - podle mě s Mei-Tai nedosáhneš stejné pohodlnosti nošení jako dejme tomu s Manducou. Ale ušít si ho je určitě fajn (já nešiju), je to skladné nosítko, můžeš ho mít pořád s sebou.
Hlavně neošulit to vypolstrování, jinak bys v tom nevydržela. Vycpala bych i tu zádovou opěrku, ale říkám - nešiju.
Já jsem vysloveně šátková, ale v tomhle počasí, pokud chceš dítě někde po cestě vyndávat a vázat znova, tj. různě to cmrndat po zemi (a to ještě nemáš dítko chodící, u nás by k tomu navíc byly špinavé botky) - blebleble.
Dokud to ale nebudeš mít, co zkusit dvojitý kříž? Tam nemusíš šátek nijak rozvazovat - jen rozhrneš popruhy, vyndáš dítě, nakojíš, zandáš dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
29.10.09 12:06

Lentilko, na ten dvojitý kříž jsem se dívala, akorát jsem myslela (nevím proč :D ) že už by to mělo být pro sedící dítě (což Samík není)… Takže stačí, když drží hlavu a už se může? V tom případě to na něm vyzkouším hned jak se probudí :lol: To zas bude :lol:

U toho Mei Tai, co chci šít je právě polstrované všecko, záda, popruhy, dokonce i kapucku to má a ta je též polstrovaná…

Myslíš teda, že to nebude stejně pohodlné? Ta Manduca byla právě super… :roll: Leda koupit Manducu a ušít si Mei Tai pro radost :lol: Zas jestli bysme využili oboje… :roll: :lol:

Takto vypadá to, co chci šít:
http://2.bp.blogspot.com/…100_7943.JPG

http://4.bp.blogspot.com/…100_6960.jpg

http://4.bp.blogspot.com/…100_6849.jpg

http://4.bp.blogspot.com/…100_6931.jpg

http://4.bp.blogspot.com/…100_6469.jpg

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
29.10.09 12:12

Není nutné to úplně rozvazovat a „cmrndat“ popruhy po zemi :wink: Stačí povolit a přitom nechat na svém místě. Až se dá zase dítě zpátky, znovu se to utáhne a zaváže. To je moje zkušenost.
Popruhy mám polstrované jen na ramenách (jak už jsem psala, až do části zad to sahá), nic netahne a netlačí. Zatím tahám jen cca 10,5 kg, ale i po dvou hodinách nošení nemám probém. Jinak bych se na to už vykašlala a používala jen krosničku. Zatím malého v ní jen trénujeme - na příští rok na treky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
29.10.09 12:28

Anguo, mám obavy, že pokud to bude polstrované celé (tedy ta část přes mimčo), nevydrží ti v tom, když bude teplo. Látka na Mei Tai musí být pevná a silnější. K polstrování ani nevydím důvod. Když je miminko přitažení k tělu, je to pevné. Na té fotce jsou menší miminka než je tvůj Samík. Já jsem pořídila Sašovi k Mei Tai oddělávací „krytí“ hlavičky, ale nakonec jsem ho nikdy nepoužila.
Ono stejně se doporučuje používat Mei Tai od 3 měsíců na krátké vzdálenosti a na delší nošení až od 6ti měsíců. Nedávno jsem potkala maminku s asi rok a čtvrt starým klučíkem, měla ho v Mei Taii na zádech - zkušenost měla delší než já. Ale s nošením i většího dítěte problém neměla. A její malý byl pěkně vysmátý :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
29.10.09 12:30

Mei Tai jsem si doma šila /podle odkazů tady/. Jen jsem si ho víc projmula jako mei tai liliputi. Popruhy přes ramena mám vyspodložné, v pase jsem to nechala bez podložení.

Určitě by to na přasku šlo.

Je to super, Lindušce se v tom líbí. Pro mě je taky fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
29.10.09 12:30

Lentilko, a ykoušela jsi ten vykrojený nebo „klasický“ obdelníkový ?
Ten vykrojený víc větrá, ale pro větší děti je lepší ten obdelníkový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
29.10.09 12:44

Aha, takže oprava, to „tělo“ polstrované není, jen šráky a kapucka.

Takže zatím to vypadá, že kdo má je spokojen :D

Paraplicko, větší miminko je tam jen jedno a snad je spokojené :lol:

Ještě se zeptám, když to má být pevnější materiál, z čeho to teda je? Na fotce to vypadá jak plátno… Mám doma takový slabší manšestr, bylo by to vhodné? Nebude to moc teplé? A co ty popruhy? Půjde to pak zavazovat, když to bude z pevnější látky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
29.10.09 13:00
Angua píše:
Paraplicko, větší miminko je tam jen jedno a snad je spokojené :lol:

No, je tam nějaké menší a zabořené celé, to bude podle mě ta menší „varianta“ :lol: :lol: :lol: Jinak na fotlách mimčo postupně „roste“ :lol: Na zádech je už asi největší, tak čučívá Sašík. Má prostě rád ruce venku.

Já ho mám z lněné látky, ale je to pevné. V létě je to vzdušnější. Manšestr jako materiál já mám ráda, ale teplejší to určitě bude. Vem si, jaké by bylo chodit v létě v manšestrákách. Na zimu teď nemám problém, malého moc neoblékám - jsme tělo na tělo, že ? :D Takže se vzájemně zahříváme :lol: Oblékám ho méně a zapnu přes něj svou mikinu, když je chladněji i bundu. Ven kouká jen hlava s čepicí :D

Ty popruhy by byly silnější, ale pokud je to tenký manšester (mám z takového dvoje kalhoty a jsou prima), tak by to zavázat šlo. Jen bych měla strach, aby se to časem „neomlelo“ a manšester už by nebyl tak pěkný :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
29.10.09 13:12

Takže určitě bude lepší nějaká tenčí látka… Šak když mi to půjde, můžu si ušít i zimní variantu :lol: :lol: :lol: (to asi ne, ještě máme ale v merku fleesovou nosicí vestu - že bych teda taky ušila…)

Takže origoš z lněné látky… musím zajít do města a omrknout to… To zas bude, mně vždycky přijde, že je u nás takový ubohý výběr :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
29.10.09 13:52

A udělej si na ty ramenní porpuhy „žužlací“ ochranu - je udělaná z bio pleny (co vím). Sašík si někdy rád ty popruhy žužlá. Tak ji pak jen sundám a vyperu :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
29.10.09 14:02

Žužlací ochrana je super nápad, to určitě udělám :lol: Vím, že to dělá třeba Ergo, ale k Mei Tai mě to zatím nenapadlo…

Co je bio plena? Nějaká froté jsem si říkala, že na to vezmu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Manduca

• (5) + 34 recenzí

Nosítko

• (4.7) + 15 recenzí