Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, už nějakou dobu toužím po pejskovi. Jsem sportovně založený, takže procházky, výlety, klidně i běh s pejskem bude na denním pořádku, ovšem mám zaměstnání od 7:00 do 15:30. Na pejska budu mít čas pouze v odpoledních hodinách a o víkendech. Přes den bude s rodiči, jenže ti mu nebudou věnovat tolika času kolik by potřebovala taková border kolie a jí podobné plemena, která se mi velice líbí. Poradili byste mi prosím nějaké středně velké plemeno, které se mnou bude rádo lítat po venku a zároveň vydrží těch pár hodinek, když bude potřeba, beze mě? Předem děkuji za rady i případnou kritiku.
Příspěvek upraven 17.09.21 v 11:52
@Nyrmik píše:
Dobrý den, už nějakou dobu toužím po pejskovi. Jsem sportovně založený, takže procházky, výlety, klidně i běh s pejskem bude na denním pořádku, ovšem mám zaměstnání od 7:00 do 15:30. Na pejska budu mít čas pouze v odpoledních hodinách a o víkendech. Přes den bude s rodiči, jenže ti mu nebudou věnovat tolika času kolik by potřebovala taková border kolie a jí podobné plemena, která se mi velice líbí. Poradili byste mi prosím nějaké středně velké plemeno, které se mnou bude rádo lítat po venku a zároveň vydrží těch pár hodinek, když bude potřeba, beze mě? Předem děkuji za rady i případnou kritiku, Petr.
Petře, Petře, víš, že jsi na serveru pro maminky s dětmi? Kynologická společnost je vedle. Třeba tady: https://www.pesweb.cz/cz/poradna
Labrador, retrívr, portuglaský vodní pes, střední pudlové, kokři.
A taky můžeš zajít do útulku a vzít nějakého dospělého psa, který bude povahou vyhovovat tvým potřebám.
To je prča, @Ou umí radit snad opravdu ke každému tématu
Bych potřebovala dohodit nějaké dobré řemeslníky na revizi dřevěných oken a zateplení fasády, nemáš někoho? ![]()
No, pocitej s tím, že se štěnětem budeš muset být, a tak jako tak, psi jsou společenská zvířata, chtějí pozornost a hodně péče. Rozhodne bych si to promyslela, protože i když ti někdo řekne rasu, nezaručuje ti to, že ten individuální pes bude chtít být sám a neudělá ti doma bordel, zatímco budeš pryč.. Psa k tomu musíš vychovat, a když se vratis, zahrnout ho láskou a společností.
@Nyrmik píše:
Dobrý den, už nějakou dobu toužím po pejskovi. Jsem sportovně založený, takže procházky, výlety, klidně i běh s pejskem bude na denním pořádku, ovšem mám zaměstnání od 7:00 do 15:30. Na pejska budu mít čas pouze v odpoledních hodinách a o víkendech. Přes den bude s rodiči, jenže ti mu nebudou věnovat tolika času kolik by potřebovala taková border kolie a jí podobné plemena, která se mi velice líbí. Poradili byste mi prosím nějaké středně velké plemeno, které se mnou bude rádo lítat po venku a zároveň vydrží těch pár hodinek, když bude potřeba, beze mě? Předem děkuji za rady i případnou kritiku.Příspěvek upraven 17.09.21 v 11:52
Tak tohle tema me taky zajima. pockam si, s dovolenim, na pripadne prispevky.
@Nyrmik píše:
Dobrý den, už nějakou dobu toužím po pejskovi. Jsem sportovně založený, takže procházky, výlety, klidně i běh s pejskem bude na denním pořádku, ovšem mám zaměstnání od 7:00 do 15:30. Na pejska budu mít čas pouze v odpoledních hodinách a o víkendech. Přes den bude s rodiči, jenže ti mu nebudou věnovat tolika času kolik by potřebovala taková border kolie a jí podobné plemena, která se mi velice líbí. Poradili byste mi prosím nějaké středně velké plemeno, které se mnou bude rádo lítat po venku a zároveň vydrží těch pár hodinek, když bude potřeba, beze mě? Předem děkuji za rady i případnou kritiku.Příspěvek upraven 17.09.21 v 11:52
Péťo, na začátku se psovi budeš muset věnovat velmi. Nehledě na rasu. Más na to čas? Jestli bydlíš sám a tví rodiče jsou starší, nepořizovala bych si psa žádného.
@Ou píše:
Labrador, retrívr, portuglaský vodní pes, střední pudlové, kokři.A taky můžeš zajít do útulku a vzít nějakého dospělého psa, který bude povahou vyhovovat tvým potřebám.
Labrador není ideální pes na běh. A zároveň je mu třeba zaměstnat dost i hlava, když se nudí, vymýšlí blbosti.
@Havlova píše:
Labrador není ideální pes na běh. A zároveň je mu třeba zaměstnat dost i hlava, když se nudí, vymýšlí blbosti.
no von zakladatel taky nebude žádnej zátopek…
@Ou píše:
no von zakladatel taky nebude žádnej zátopek…
Zátopek nebo ne, labradoři trpí na kyčle. A zároveň nejsou fakt rádi sami doma, jsou chytří, tak se prostě nudí a vymýšlí.
Hele, je dobře, že pes může být s rodiči, ale měl by umět být i pár hodin sám, postupně navyknout… rodiče asi nebudou hlídat 15 let v kuse nebo jo? Pokud budeš mít čas se psovi věnovat každé odpoledne a nechodíš každý druhý den večer pařit pryč, tak nevidím problém, aby pes zůstal doma sám, když jsi v práci. Většina psů to prochrápe. Výběr plemene je oříšek, já bych ti doporučila českého strakatého psa, ale tam je trochu problém s variabilitou povah, ale nároky na pohyb by ti mohly sedět.
Protoze se nechces venovat vylozene vycviku nebo psim sportum, je potreba vyradit psy, kteri potrebuji „praci“, tj. vetsinu psu sluzebnich a loveckych a bull plemena. Takovy pes potrebuje pracovat.
To jsou treba ohari, ovcaci, pracovni terieri, ale i borderka coby ovcacky pes.
Takze potrebujes psa, kteremu staci turistika, vylety, pohyb, ale takoveho, ktery to zvladne.
To vyrazuje psy s vyrazne zkracenym cumakem a hodne chlupate psy (v lete vedro).
Takze treba maly knirac, soft coated terier, westik, jezevcik, vipet, velspringer, springerspanel, cesky strakaty pes, havansky psik, pudl, papilon.
Pro aktivnejsi turistiku klidne dalmatin nebo flat coated retrivr.