Meningokok "B"

1446
1.3.09 09:41

meningokok "B"

Ahoj maminky malých prcků i větších dětí :D
Dovolte mi,abych se s vámi všemi podělila o své zkušenosti s touto nemocí,kterou vloni onemocněla má 7 letá dcerka.Ráda bych se touto cestou podělila i o jistou zkušenost jak tato nemoc vůbec propukla,to aby jste se nezalekly a popřípadě byly připravené to rychle řešit,byť by to byl planý poplach.
Loni v červnu jsem měla službu celodenní v práci (pracuji jako vychovatelka v ÚSP).Holky jsem noodvezla ráno do školy s tím,že dcerce nic nebylo.Byl den jako každý jiný.V 9.h mi volali ze školy,že Terezku bolí bříško a nechce jíst,tak mi ji děda dovezl do zaměstnání.Teplotu neměla,měla jen průjem a to každou hodinu,dala jsem ji Smectu,myslela jsem si,že má střevní chřipku.Nechala jsem i odpočívat izolovanou od děvčat ve vychovatelně.Stav se nelepšil,ale něměl mě kdo zaskočit,musela jsem ji tam tedy mít až skoro do 17 h.,pak mě vystřídala kolegyně.Odpoledne asi v 16.h měla už teplotu 37,4 °C,byla bledá.Asi v 17.h jsem si všimla,že na čelíčku se jí udělal krvavý flíček-vypadalo to jako červená piha!!!A přibývaly další a další.Pak přišla naše zdravotnice a ihned nás odeslala na dětskou pohotovost.Tam Terezka už měla 37,8°C a flíčků měla plnou hlavu,nejvíce ve vlasech,začala být apatická.Paní doktorka nezaváhala ani minutu a ihned zavolala infekční kliniku v krajském městě.Ještě před tím,než nás odvezly na:,–(ila antibiotika nitrožilně.Ve FN jsme přijely až v 19.h a začal boj o minuty.Byla jsem s ní celou noc a modlila se,aby se ten zákeřný bacil zastavil.A povedlo se.Ráno z výsledků se ukázalo,že onemocněla skutečně Meningokokovou menihgitidou t.B.Rychlý zásach a převoz do nemocnice ji zachránil život.Takže:flíčky pokaždé nezačínají na nohou a rukou,tak jak se píše,teplota nemusí být vysoká a průjem a zvracení také může být.Terezka byla v nemocnice „jen“12 dnů,normálně tam děti bývají s touto diagnozou měsíc.Také jsem moc ráda,že jsem ji měla v práci,protože jsem ji aspoň měla na očích a měla jsem kolem i zdravotní sestry.Děti jsem nechala oočkovat proti meníngokokovi „C“,je to dostačující a kdyby náhodou někdy dostaly typ B,je jisté,že by to nebylo smrtelné.
8O 8O 8O Takže maminky,hlídejte své dětičky a nečekejte na to,až se něco rozjede,raději jeďte k lékaři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Gabika
1.3.09 10:01

te.ss, díky, že si to tu napísala! Len celkom nerozumiem, očkovanie proti „Céčku“ si dala dcérke pred ochorením, alebo po?

Gabika

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
1.3.09 10:10

Díky za každý takový příspěvek. Je moc dobře, že ses s námi podělila o svou zkušenost. S hrůzou jsem četla do konce a jsem moc ráda, že se Terezka uzdravila a porazili jste toho bacila. Kéž by tolik štěstí měli všechny dětičky. Hodně štěstí!Hanka

• Citovat
  • Upravit
43031
1.3.09 14:38

Ahoj, tak to je super, že to dobře dopadlo, onemocnění je to fakt nebezpečné a dokáže být pěkně devastující.

Bohužel, pokud vím, proti Bčku se u nás neočkuje, vakcína je kombinovaná A+C. myslím si ale, že i taková vakcína může alespoň částečně pomoci, že třebas onemocnění béčkem u očkovaného bude probíhat mírněji.

Každopádně bych raději nechalas dítě očkovat na tohle, než na klíšťovku, po které prakticky nikdy nejsou následky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1446
1.3.09 20:28

Oočkovat jsem je dala až po úplném vyléčení,tj.asi za 3 měsíce po vypuknutí nemoci.Jinak,k té klíštovce…byly jsme na pokoji z holčičkou,která po klíštové ensefalitidě měla ztuhlou půlku tváře.Její maminka s ní musela poctivě cvičit mimické svaly,aby to rozhejbaly.Myslím,že se jim to podařilo :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
1.3.09 21:44

To je fajn, žes to sem napsala.
Myslím, že jste měli štěstí s těmi flíčky. Prý se vždycky neobjeví a to se pak hůř identifikuje. Moc všem přeji, aby je něco takového nepotkalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2596
2.3.09 18:03

Ahoj jestli můžu k té klíštovce tak syn jí měl v pěti letech a nebyla to teda zrovna legrace týden jsem chodila z nemocnice se strachem že až tam zítra přijdu už tady nebude.NIkdy jsem neviděla dítě vypadat hůř. U nás teda byl problém v tom že to lékaři nepoznali a i přesto že já jsem stále tvrdila že to je klíštovka ho nechali bez jakékoliv léčby spontálně vyléčit.
 ZUZAN

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
7.3.09 00:08

Já se jenn chci přidat k těm, co ti děkují za tvůj přispěvek. Je to opravdu poučné a člověk je zas o informaci bohatší. Dik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2457
9.3.09 09:11

te.ss děkuji za příspěvek…jen jsem chtěla doplnit, že vakcína na meningokoka t.B již existuje. Momentálně ještě probíhají nějaké studie. My se té studie s naší Terezkou účastníme a máme za sebou 3 vakcíny proti této nemoci. Bohužel bude asi ještě pár let trvat, než se bude moci touto vakcínou očkovat, stejně jako proti meningokokovi C. Moje kamarádka se kdysi se svou roční dcerou účastnila studie na pneumokoka, a malá už chodila do školy, když přišla vakcína na „trh“. Je to ještě strašně dlouhá doba a přála bych si, aby všechny případy meningokoka B dopadly stejně šťastně jako ten váš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
22.10.11 13:54

meningokok B

Zdravím všechny maminky.Od středy mám syna na infekčním s potvrzením meningokoka typu B.Je mu sedmnáct let,nekouří, nepije a na diskotéky také nechodí a ještě ani nikdy nebyl.Nechápu kde se to vzalo, ale začalo to takhle.Ráno v úterý šel do školy a nic mu nebylo.Ve dvanáct už poprosil učitele, aby ho pustil domů že ho vše bolí a začal neustále zvracet.Doma zimnice ,teplota okolo 39,5 a fleky po celém těle,ale ty se objevily až kolem noci.Hned jsem ho naložila a odvezla na pohotovost.Snižoval se mu docela dost tlak,šlo to hodně rychle.Doktor mu ihned nasadil atb.nitrožilně.Leží stále na JIP,ale komunikuje. Nic ho nebolí, jen hlava.Odebrali mu mozkomíšní mok a ten byl naštěstí negativní.Já doufám že bude brzy ok,jsem z toho hodně vynervovaná.Máme ještě dvě menší děti.Ještě jsem chtěla dodat,že syn měl očkování proti C,možná proto to nebylo smrtelné.Mějte se a opatrujte své děti. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ora
15.1.13 15:01

Taky přidám svůj příběh. V 17-ti letech jsme měla meningokoka typu B. Ráno v 7 hodin jsem se vzbudila, bylo mi zle, bolela mě hlava a celý tělo (zvlášť klouby atd.), horečka. Nechtěla jsem tak brzo budit mámu, co měla jít na noční, tak jsem v posteli ležela do desíti. Pak jsem ji vzbudila, sráželi jsme teplotu, zkoušeli léky atd. Máma, že mě vezme k doktorovy, já řikala, že nechci, přece nejsem žádnej žabař :lol: Odpoledne jsem nějak vydržela a navečer jsem už měla flíčky, ještě jsem s mámou vtipkovala, aby to byla chřipka :lol: Asi tak v 6 hodin večer jsem se osprchovala, umyla hlavu, vyfénovala, namalovala se a tradá na rande s přítelem. To jsme jeli ještě na nejblbější místo, nic moc silnice a tak. Když jsem mu řekla, že je mi zle, tak mě pak vezl domů. Cestu si nepamatuji, prý jsem zvracela. To nevím. Pamatuji si to, až jsem zase přijela domů. To už byla půlnoc. Šla jsem si lehnout a poslední pohled co si pamatuju byl, jak koukám do lavoru. Pak už to dál znám jen z vyprávění. To už jsem měla totální okno :lol: Pak máma volala záchranku, přijeli a ještě před domem mě prý oživovali, to se jim povedlo a vezli mě do Benešova do nemocnice, tam řekli, že to je Meningokok B a že to tam nezvládnou, tak mě sanitka ještě vezla do Motola. Šup na ARO a antibiotika. Z úmělého spánku jsem se jim probrala až po 3 dnech. Pak už si zase vše pamatuji. Byla jsem v nemocnici jen 12 dní, už se mi chtělo domu. Ještě v nemocnici jsem měla katetr a to jsem dostala sepsi.
Následky si žádně nenesu, jsem zdravá jak řípa a užívám života vesele dál. Prý mě vzali hrobníkovi z lopaty :-) Teď je mi 21 let.

• Citovat
  • Upravit
5628
16.1.13 16:03

Někde jsem četla o „skleničkovém testu“. Při podezření na meningitidu se na kůži přiloží sklenice a jestli se pod jejím dnem začnou vytvářet fleky (petechie), je to meningitida.
Slyšeli jste už někdy o tom? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Katerina38
20.1.13 10:26

Já si myslím, že dnem skleničky přitlačíš na petechie a pokud nezmizí tak to jsou opravdu ony, ale nejsem si stopro jistá ;)

• Citovat
  • Upravit
600
20.1.13 10:38

Díky za tento příspěvek!! Dlouho jsem váhala a zvažovala, zda dát dceru naočkovat, nakonec jsem se rozhodla, že ano, aby v tom nebyla „sama“, nechala jsem se naočkovat i já :lol: a jsem ráda, že jsem se rozhoupala.
Jsem ráda, že se Vám dcerka vykulírovala :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
15.3.16 12:13

Našla jsem tuto starou diskuzi a přidávám náš příběh. Manželovi bylo 1 den špatně, mysleli jsme, že je to chřipka. Asi jako každý chlap, přeci by nepřiznal, že je mu moc zle a nešel by s každou chřipkou k doktorovi hned 1. den, zalezl si do postele vyležet se. Snažila jsem se mu dopřát co nejvíc klidu a radši jsem s dětmi na pár hodin vypadla z baráku a obešla vánoční rodinné návštěvy bez manžela, což byla zásadní chyba. Myslela jsem si, že klid doma manželovi prospěje :-(
Další průběh už byl podobný jako v příbězích výš. Viděla jsem fleky, manžel už moc nereagoval, to mi došlo, co to je, protože o meningokoku jsem četla už kdysi dávno. Volala jsem záchranku, manžel dostal ATB, umělý spánek už v sanitce, odvezli ho na ARO, ale ze spánku se už neprobudil a za 3 dny zemřel v 40 letech. Předtím byl 100% zdravý, sportovec a nekuřák. Nakazil se zřejmě v obchodním centru při předvánočním nakupování. Pokud nějaký Bůh je, tak s námi asi měl kruté úmysly, když vzal taťku od rodiny dětem na Vánoce.
Takže s tím očkováním, pokud ho dáváte dětem, myslete i na sebe. Dnes už je běžně dostupné i proti meningokoku B.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí