Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máme lesní školku, která hodně staví na Waldorfu a Montessori, mají normálně i předškoláky, není v místě bydliště, ale dítěti naprosto vyhovovala, tak jsme ho tam nechali, i když původně jsme taky přemýšleli, že tam bude jen na rok. Dítě není milovník školy a není nejsociálnější dítě na světě, ale přechod do běžné ZŠ i najití nových kamarádů úplně bez problémů. Waldorfskou nebo Montessori ZŠ jsme určitě nechtěli, i když ta možnost u nás je. Kdyby ta naše školka neměla předškoláky, tak nevím, co bychom dělali. Asi by záleželo na kvalitě školky v místě bydliště.
@TRG píše: Více
Moc díky za osobní zkušenost, my o tom loni taky moc nepřemýšleli, byli jsme rádi, že ji někam vzali, ona moc chtěla za dětma a přišlo nám jako blbost, aby byla ještě celý rok doma. Ve stejném městě je montessori škola do 5. třídy, ale dávat ji tam nechceme, nejsme toho taky úplně příznivci, ale máme i strach z toho přechodu do klasické ZŠ. Ona je v kolektivu oblíbená, to nám říkaly i učitelky, že během 2 týdnů zapadla bez problému, takže v tom má výhodu.
@Ylber píše: Více
Skok to bude určitě z jakékoliv školky. Úplně jiný režim, pozornost, příprava, předměty, aktivity, jednání. Nový učitele, nová třída… Těch skoků bude určitě spousta.
Já teda vůbec nevidím problém s přestupem z montessori školky do běžné školy. Škola je pro dítě obrovská změna i při přestupu z běžné školky.
A co se týče kamarádů, z toho jsem měla obavy, děti chodily do školky dál od domova. Na zápise jsem viděla, jak se tam každý s každým baví a bylo mi z toho trochu smutno… No a první den školy si dcera sedla do lavice vedle jedné holčičky, já jsem dceři něco vykládala a najednou koukám, že mě vůbec neposlouchá a hned se zkámošila s holčičkou. Teď už základku končí a jsou pořád nej kámošky od té první minuty ve škole
Druhé dítě se taky hned začlenilo do party dětí, co se tam znalo ze školky a nebyl nejmenší problém. Třetí dítě kvůli logistice s vyzvedáváním už chodilo do školky vedle školy, tedy šlo se spolužáky a jediné, v čem vidím rozdíl, že věděl, kdo ho v té třídě v září bude čekat a teda mohli jsme si napsat, s kým chceme, aby v té třídě byl. Nicméně teď když si vybavím kámoše, se kterýma „peče“, tak ani jeden není ze školky. A když jsme měli v červnu před první třídou schůzku, tak některé maminky dětí, co tam nikoho neznaly, oslovily rodiče, zda by se někdo nechtěl o prázdninách potkávat a děti seznámit. Tak i taková je cesta ![]()
Takže z mého pohledu, když jste se školkou spokojení a dítě tam má kamarády, mi přijde nejhorší varianta trhat dítěti jistotu teď.
Mám 6ti letou dceru. Od 3let chodí do mš. Dostaly jsme odklad školní docházky.
Zároveň jsme dostaly nabídku, přeřadit dítě do jiné školky (logopedické). Máme problémy s nějakými písmeny..
V první chvíli se mi to zdálo jako super.
Nyní tápu. Nynější mš mi nabídla, že mohou také poskytnout logopedické učení, že mají v mš učitelky, které mají certifikát logopedie.
Moje dítě je citlivé a nějakou dobu jí trvá než si zvykne na nové skutečnosti.. Přeřadit ji na 1rok? Nebo zůstat?