Autista v klasické školce - děsím se zápisu a nástupu v září

193
12.3.26 20:54

Autista v klasické školce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, nebo třeba uklidnit, poptat se vás… :D
V březnu tříletý syn má pravděpodobně autismus/disfázii či výrazné opoždění řeči s porozuměním+ vzdor (jedno určitě), je šikovný, usměvavý, společenský, nevadí mu hluk, plno dětí, přizpůsobivý, adaptabilní,…
Pokud by někoho zajímalo, můžu k pozitivům napsat více.
ALE…
nemluví (jen pomálu slov, hlavně zvuky a citoslovce), hodně slabé porozumění - složité věty vůbec, ale čistě slovům rozumí hodně), stereotypní hraní - ale už se pomaloučku objevuje i fantazie, špatně zvládá slovo ne (například, když něco chce a řeknu ne, tak často protestuje - bouchne nás, ale ne nijak bolestivě, prostě plácnutí, NEBO sebe - to častěji), miluje momentálně auta všeho druhu, ale především policii, hasiče, popeláře, sanitky…takže když někam jdeme a je tam jedno ze zmíněných, tak víme, že pak bude problém skrze to, opustit tu hračku (řev, bouchání sebe, brek)…ALE vždy dojde k rychlému uklidnění (trvá to max. 4 minuty).
Třeba dneska jsme šli na Den otevřených dveří do klasické školky, ze začátků super, moc se mu tam líbilo, ale bylo to velké popelářské auto, takže mi bylo hned jasné, že později bude problém.
Nejdřív mu ho vzal chlapeček, tak začal nahlas říkat ne a bouchal se…pak jsme se chtěli jít podívat na zahrádku, to stejné…musí ho nechat vevnitř, protože jdeme ven - proběhla stejná reakce.
Ke konci, když už jsme šli domů, tak paní učitelka dodělala kryt na pískoviště… takže další problém - miluje pískoviště. Chvíli si tam hrál, ale když už bylo opravdu potřeba jít, tak nepomáhaly ani lákadla, musel ho partner vzít do rukou a odnést (nahlas ne, vzdor, vztek), to trvalo tak 5 minut).
Já se už celkem smířila s představou autismu (přítel snad i lépe), ale prostě když tohle dělá na veřejnosti…vždycky mě to ještě víc „zasáhne“, je mi z toho ouzko… úplně to že ne vysálo energii.
A docela se děsím zápisu a nástupu v září. Řešíme vše s paní psycholožkou, které jsem podrobně s přítelem vypracovala asi 5 listů dlouhou zprávu o našem synovi (jaký je, co dělá/nedělá, apod.) a řekla nám, že buď to bude výrazné opoždění se vzdorem či lehký autismus. Také v pondělí máme první logopedii a přibližně do července jsme na čekačce na ergoterapii. Určitě budeme řešit i asistentku - syn je sice šikovný, ale musí se mu všechno říct aby udělal (umí to, ale sám od sebe to neudělá).
Tak by mě zajímalo, jak to třeba vypadá/vypadalo u vás, co si o tom myslíte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8742
12.3.26 21:19

Mam zkusenost se 2 autisty v bezne mš. Holčička v logopedie tride, tam ma přizpůsobené prostředí a vzdělané ucitelky, malý počet deti, tam je to vcelku v pohode, i kdyz stejne je celou dobu s AP a s dětmi nic nedela, takze nejaka socializace stejne neprobíhá. Potom chlapec v soukromé alternativní školce, tam je to pomerne peklicko, kluk ma AP a je s ni cely den v jine místnosti, připojuji se jen na jídlo a spánek. Tam je to uplne zbytecne, klukovi to nic nedává. Oběma by bylo líp ve specialce. Hodně záleží na diteti a na konkrétních ucitelkach, prostředí, asistentce, ostatních dětech a rodičích…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3127
12.3.26 21:33

Nečetla jsem to celé. Kontaktovala bych už nyní SPC a řešila s nimi asistenta od září.
Ono budeš s teď s objednáním za termín v září rada.
Jinak pokud má slabé porozumění tak ta školka bude boj.
Mam syna se smíšenou VD a ADHD. Do školky šel po 3.roce. A bylo to šílený. První rok chodil na 2 hodiny denně - nesnášel zmeny, afektivní jednání, stereotypní jednání, nějaké zapojení do kolektivu ani omylem na začátku. Pak chodil na 4 hodiny denně. Ale všechno změny byl doma.
Na plnou docházku vlastně nechodil nikdy. V předškolácích spal asi 2×.
Mala vesnička státní školka o 15 dětech, kdy měli 1 učitelku. A to učitelka byla ochotná s ním znakovat a používat komunikační kartičky.

Nejmladší má ADHD, VD a nebo PAS a státní školka ve 3 letech ani omylem. Soukromá kde bylo málo dětí byla fajn. Pak tedy státní s AP. Nic moc, letos jsme ho “ uklidili “ do logopedické, kde to skřípe ale funguje tam.
V klasické školce o 25 dětech by se zbláznil i v 5 letech. Tedy školka by to dala nějak. On to nedává.

Ale každé dítě i s PAS je jiné a ten vývoj tam jde.
Co nejde dnes může v září být lepší.
Zkusila bych a uvidíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3127
12.3.26 21:39

Jinak k té asistentce. Objednávala jsem dítě v únoru a volný termín SPC mělo na začátku září.
Obvolala jsem jich několik, s papíry v ruce od všech odborníků doporučující AP, včetně původní školky kam už dítě chodilo, chtěla ho i nová školka nakonec a i tak 7 měsíců objednávačka. Většina mi řekla, že oni by se taky pod 7 měsíců nedostali, tak ať nechám termín kde máme. Jen zkušenost. Školka tedy od zápisu o tom věděla. Nelíbilo se jim to, ale asistentku měli schovanou. U jiného dítěte ( jiná třída ) ji už neměli a museli na ni dělat “ výběrko”.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.3.26 06:50

Mam syna kde jeste nemame diagnozu, mluveni je sice lepsi nez u vas, ale jinal teda projevy mnohem horsi. V klasicke skolce si to neumim predstavit, je v soukrome kde je vic ucitelek na min deti a tam dobre, zvladaji vest v patrnosti jeho zvlastnosti, zachazet s nim tak aby to neprodukovalo sceny. Jsou s tim v pohode, on tim padem funguje, hodne ho to posouva a je tam rad.

• Citovat
  • Upravit
9011
13.3.26 07:00

Kdysi jsem dělala AP. Stihla jsem za tu dobu dva autisty. Jeden momentálně píše bakalářku. Bude pokračovat magistrem. Druhý je na ZŠ. Oba už pozoruji jen vzdáleně. Mladšího budu možná příští rok učit na druhém stupni. Ani jeden na speciální školu nepatří. Mají stejný potenciál. Normálně se zařadit mezi pracující, fungující společnost v dospělosti. Není autista a autista. Je třeba posuzovat individuálně a ne je všechny automaticky odklánět do spec. školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22511
13.3.26 07:02

Do zari toho asistenta vybehat stihnete. Ta vase psycholozka, at napise papir, kde primo doporuci asistenta pedagoga a s tim papirem rovnou komunikujte se skolkou nebo s vice skolkami. Nekde urcite budou asistenta vitat a treba i umoznuji urychleni vysetreni v poradenskem zarizeni. Vubec bych nezkousela umistit dite ve skolce bez podpory asistenta. Evidentne ma znacne potize a tu podporu potrebuje. Dulezite je to resit a aktivne komunimovat se vsemi stranami. Pak uz zalezi na jake lidi vsude narazite. Treba ja mela stesti a prislusne papiry jsem mela v cervenci a 1.zari byla asistentka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3127
13.3.26 08:15

@Oriseka My ty papíry měli. I tak SPC mělo termín za 7 měsíců. Školka tedy o AP věděla, měla ho v záloze, to jsme s nimi komunikovali už u zápisu (tehdy byly ještě v dubnu).
Ale tedy školka bez SPC s tím nic sama udělat nemohla, musela čekat na papíry od nich. Měli jsme doporučení k AP od psychologa, logopeda, neurologa, psychiatra a z bývalé školky.
To SPC jsem dřív prostě nestihla. Měli plno všude. SPC o tom taky vědělo.
Tak asi je to spíš o štěstí. :kytka:
A já bych tedy byla opatrná někomu sdělovat / sdílet nějaké konkrétní zprávy od oborníků. To se může velmi lehce otočit a přinese to problémy.
Netvrdím, že má zatajit informace. To vůbec ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3127
13.3.26 08:26

@Kelsey1 Zatím řeší zápis do MŠ.
Navíc oni ještě ani tu diagnózu nemají. :kytka:

Příspěvek upraven 13.03.26 v 08:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3127
13.3.26 08:32

Zakladatelko, vykašli se na nějaké smířila a tak.
Ber to jak to je. Ono je to i o povaze dítěte.
Náš smíšený VD měl ve 3,5 letech 10 slov včetně citoslovců.
Porozumění měl někde na 2 letech.
Afektivní záchvaty (ty byly síla), extrémní nesnášenlivost změn, fixace na 1 osobu, stereotypní chování - velmi náročné dítě.
Dneska bych ho stáhla do logopedické školky, protože státní školka byla mega náročná. Ale je to mraky let, byl první dítě s VD ve vesnické školce.
Hodně jsme s ním pak znakovali a používali komunikační kartičky, což naštěstí ochotně dělala i školka.
Zvládl i klasickou ZŠ, s AP a tedy IVP a měli kliku, že měli velmi dobré učitele v první a druhé třídě a třetí. To byl super tah.
Bohužel si prošel i šikanou, protože je takový je a krom toho kde mu nebylo naděleno mu bylo i jinde velmi přáno.
Letos maturuje, chystá se na VŠ.
Kdyby mi to někdo ve 3 letech řekl, nevěřila bych. To byla afektivní koule válející se ve vzteku a točící se jako rituál, pokud se nesnažil zabít, protože k tomu neměl pud sebezáchovy.
Já bych tedy i vážila hodně ty odborníky. Není psycholog a psycholog, logoped jako logoped. Za mě to chce velmi dobře vybírat. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
13.3.26 09:58

@Snopy123
Tak jasně já to smíření nemyslela jakože necháme to být a ať se děje „vůle boží“ :D
Jak jste řekla, bereme to tak jak je.
Syn je ve 3 letech mluvením a porozuměním na 18m., dle paní psycholožky.
A když jsem hledala odborníky, tak jsme se snažila najít ty nej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3127
13.3.26 10:21

@Annie999 To zmáknete. :kytka:
Syn měl mluvu pod rok. Porozumění na 2 a letos maturuje :) :kytka:
Ten druhý byl víc salámista ( má jinou povahu ) a taky to klaplo. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22511
13.3.26 14:25
@Snopy123 píše: Více

Nektere skolky si umi zaridit, ze se dite vysetri prednostne, tak to je.
A co myslis tim, ze bys nesdilela zpravy od odborniku? Jako, ze skolce nedas zpravy od treba psychologa? Kdyz chci, aby s ditetem dobre pracovali, tak jim zpravy dam. Ono rovnou muzes dostat zpravu, co je urcena pro skolku a jinou, ktera je pro tebe, ale v te pro skolku jsou vsechny informace, co potrebuji.
V mem konkretnim pripade tenkrat pred nastupem do skolky jsem vse s PPP dohodla telefonicky a domluvila se, aby se to stihlo do zari, tak jen pres telefon, mail. Mela jsem to kouzelne doporuceni od klinickeho psychologa a oni to udelali na zaklade toho. Ale je to o lidech a pani z poradny se mnou mluvila i na dovolene. Ono to muselo byt sup, sup. To by proste asistentka odesla jinam a tezko ji tam muzou v nejistote drzet a ona taky chce vedet, ze 1.zari bude mit svoje misto jiste. A vse se pekne stihlo. Jo, asi i stesti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3127
14.3.26 18:01

@Oriseka No tady ta školka to chtěla taky kvůli tomu druhému dítěti v té druhé třídě - nešlo to.
Začali to tedy řešit v září s rodiči a měli smůlu.
Dítě mlátilo půlku třídy a nešlo to. Navíc pak museli hledat AP. Nic moc pro tu třídu.
Ale je možné, že jinde to jde.

Jo ja bych školce osobní informace nedávala. SPC umí napsat fajn doporučení i bez toho, abych sdílela osobní informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3127
14.3.26 18:03

@Oriseka No mně PPP řekla, že ona dítě s PAS nebo VD řešit nebudou. Ať jdeme do SPC. Jsou to 3 roky. Že je to komplexní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí