Měnit školku?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
94
22.3.26 18:29

Měnit školku?

Poprosím, zda jste někdo řešil něco podobného. Tříletou dceru nám loni nevzali do místní školky, jsou u nás teď silnější ročníky a nemá tak velkou kapacitu. Bohužel z toho důvodu se nedostala ani do žádné okolní, jediné místo bylo v montessori, tak začala tam. Blíží se zápisy do školky a přemýšlíme, jestli jí školku měnit, je tam opravdu spokojená, našla si kamarády, učitelky jsou moc milé a děti hodně rozvíjí, dcera se dost zajímá o písmena, takže už všechny umí a zvládne přečíst i kratší slova jako mast, lidl a tak. Pak je tady ale druhá stránka, nechceme ji dávat do montessori školy, školku jsme brali jako nouzovku, aby někam nastoupila, potřebovala kolektiv, rádi bychom, aby chodila do místní ZŠ, ale ta je pouze do 5. třídy, nebude ze školky nikoho znát, tak jestli ji nedat rovnou do klasické devítiletky. Dcera je velmi citlivá, takže přemýšlíme, jaká varianta by pro ni byla nejlepší. Vlastně ani nevím, jestli po odchození 3 let v montessori nebude pro ni klasická ZŠ problémem. Máte někdo zkušenosti? Díky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16152
22.3.26 18:41
@Ylber píše: Více

Zkušenost nemám, ale presne jak píšeš bych i ja volila ideálně školku, kde treba budou kamarádi, kteří půjdou do stejne školy :nevim: Je to pro deti takove jednodušší, kdyz jsou i s někým, koho znají ;) Jinak naopak, pokud je to ve skolce v pohode a jste tam spokojeni, proc tam nezustat :think: Předpokládám, ze neni nutnost dále pokračovat i na Montessori školu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
468
22.3.26 18:44

Tyjo, a některé ženské si rvou vlasy, aby se jejich děti dostaly do Montessori školky… :lol: Nemyslím si, že je nutné navázat na školu stejného charakteru a taky si nemyslím, že by se pak v „normální“ škole nějak nudila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
22.3.26 18:50
@Dahlia0409 píše: Více

Co vím, tak ani tady ze školky nejdou všichni do místní ZŠ, takže by byla otázka, s kým by se tam kamarádila. Nemyslím si, že by všechny děti z montessori školky šly i do navazující školy, takže na devítiletku by s někým možná jít mohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
22.3.26 18:53
@Neboj píše: Více

Vidím ten přístup ve školce, mají i předškoláky, kteří pak chodí někde na přezkoušení, mají takový jakoby volnější režim a bojím se, aby pak ten režim v ZŠ nebyl pro ni velkým šokem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.3.26 19:18

Pokud bych na tom byla podobně jako vy, tak bych se asi pokusila udělat ten krok co nejdřív aby měla čas si v nové školce najít kamarády, se kterými pak nastoupí na základku.
Přiznávám, že změnu bych brala asi hůř já, než naše dcera. Ta si kamarády udělá rychle.

• Citovat
  • Upravit
94
22.3.26 19:24
@Anonymní píše: Více

Můžeme ji z montessori školky dát do školy ve stejném městě, tam chodí i část dětí od nás z místní ZŠ po 5. třídě. Na druhou stranu zase zvažujeme, jestli z montessori školky nebude velká devítiletka moc velký skok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35483
22.3.26 19:40

Nejpozději do předškoláků bych ji dala do školky v místě bydliště. Taky máme školu jen do 5 třídy a ještě malotřídku takže ve třídě 15 děti a přijde mi to lepší přístup než když je plná třída.
A není nad to když pak dítě může chodit samo do školy a odpoledne lítat venku s kamarády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1674
22.3.26 19:47

Chcete jí vzít kamarády a místo, kde je spokojená, protože se obáváte, že na základce pak nebude mít žádné kamarády ze školky? Ale to vám přeci nikdo nezaručí, ať už ji dáte do jakékoliv školky. I v té státní, kam byste ji dali raději, se může stát, že nakonec nepůjde do první třídy s žádným kamarádem. Případně se tam spolu chvíli budou bavit, ale pak se stejně rozdělí a každý se bude bavit s jinými dětmi… Já bych tohle vůbec neřešila. Naopak bych byla ráda, že si moje dítě užije volnější režim, který v něm bude víc podporovat chuť se učit a objevovat. Ta socializace ve školce mi přijde jako super věc, ale měla by to dítě hlavně bavit. Pak si myslím, že nebude mít problém zapadnout na základku. Však to není tak, že v montessori děti skáčou jako opice na stromech a ve státní školce sedí na židličkách s rukama za zády a poslouchají jako vojáci na povel, ne? Nemyslím si, že děti z klasické školky budou mít nějakou výhodu při najíždění na školní režim. To bude spíš o zralosti osobnosti, schopnosti udržet pozornost, chuti se něco učit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8622
22.3.26 19:58

V monte školce uplne nefrci klasická příprava předškoláků na školu. Takze nejpozději v ten poslední rok bych dite dala do klasické skolky. Anebo teda tu přípravu jela doma. Zas měnit kolektiv do predskolaku a hned pak do prvni tridy… nicmene neřešila bych, ze ve skole nebude mit kamarády ze skolky. To nemělo ani jedno moje dite, i kdyz nastoupili do skoly vedle skolky… proste to rozdělení deti vyšlo tak blbe… to je fuk, stejne si za chvíli najdou jine kamarády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1427
22.3.26 20:42

Já měla kluka v soukromé školce a nechala ho tam až do nástupu na základku. Taky měli jiný přístup. Byl tam moc spokojený a to pro mě bylo nejvíc. Dost se jim tam věnovali. Každopádně znal některé děti z hřiště, takže první třída nebyl problém. S odstupem času nelituji… vzpomíná na školku rád

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4815
22.3.26 21:13

Moje dvojčata chodila první roky do montessori třídy v rámci běžné školky (měli tam jen takhle jednu třídu, kde učila učitelka, co dřív monte školce působila). Na poslední rok je kvůli organizačním změnám ve školce přeřadili do běžné třídy a to tedy bylo nebe a dudy :roll: takže za mně jednoznačně zůstat v montessori školce, pokud máte tu možnost a dceři se tam líbí. Přechodu na běžnou základku bych se nebála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
22.3.26 21:19
@Midaku píše: Více

To jsem měla na mysli, že je tam volnější režim, předškoláci nemají nic odsezeno, čímž neříkám, že nejsou připraveni do školy, ale na ten klasický režim spíš ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
22.3.26 21:20
@Gortyna píše: Více

Moc ráda čtu pozitivní osobní zkušenost, je tam opravdu spokojená a vlastně ji moc měnit nechceme, jen máme největší obavu z toho přechodu na klasickou ZŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
22.3.26 21:23
@vedma007 píše: Více

To je skvělý, takovou osobní zkušenost jsem potřebovala číst, místo tam bude mít až do předškoláků, takže toho bych se nebála, ona je hodně zvídavá, ale zároveň velmi citlivá, takže nám ten start v institucích přišel vlastně jako fajn náhoda, kam se dostala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí