Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky, tehulky… Viem ze takýchto tém tu uz je vela ale potrebujem poradiť možno len podporiť;( uz 2 x som o babo prišla tak uz sa bojim všetkého… Takze začnem asi tak ze od zaciatku tehotenstva som mala posun 13 dni… Babo bolo mensie… Mala som vzdy nepravidelny cyklus a posledny cyklus bol 38 dni… Viem ze sa určite ovu posunula min. o tyzden plus ked rátam ze par dni spermie v tele prežijú moze to byt dokopy aj 9-10 dni… Ale nechápem preco tam je posun až 13 dni??? V com mi lietali tie dni??? Bola som u 2 doktorov a obom to tak vyšlo takze v ultrazvuku to nebude… Myslite ze moze byt problem v tom ze plod bol od zaciatku trosku mensi??? Ze nie každé babo rastie tabuľkovo? Samozrejme teraz v 30 tt som bola u dokiho a uz tam bol posun len tyzden:) mam v tom chaoz a trosku sa aj bojim… Ma s tým niekto skusenosti??? Budem vďačná za každú odpoved;) dakujem ![]()
Vzhledem k delce predchoziho cyklu, kdy jsi mela asi ovulaci o minimalne 8 dnu pozdeji nez zeny s 28 dennim cyklem, ale klidne taky o 12 dnu, kdyz bys mela lutealku napriklad 12 dnu, tak mi prijde rozdil zcela ok.
Navic utz ma odchylku +-7 dnu…
Bohuzel problem ze doktori stale tvrdohlave pocitaji cyklus 28 dnu i kdyz tehotna hlasicyklus delsi
@anabelll No, já si vždycky ríkám, jestli není lepší chodit k doktorovi, který nemá UTZ
nebo tedy alespoň k rozumnému, který neustále nebude řešit, že naměřil o milimetr něco jiného, než píšou v tabulkách.
A tedy při cyklu 38 dní mi přijde posun 13 dní zcela normální, protože se počítá cyklus 28 dní a luteální fáze 14 dní, no a když máš 38 dní a luteálku 11 dní, tak už jsme na 13 denním rozdílu.
No len ide o to ze my sme sa snažili o babo presne v strede cyklu to znamena ze v ten 19 den;) tak ja uz fakt neviem;))) ked k tomu prirátam par dni co mohli spermie prežiť v tele a to je Asi tak 3 dni plus minus tak je tam rozdiel;))) nechápem…
No, jsi 30tt. Ten týden je odchylka oproti zcela dokonale spočítenému průměrnému miminu.
A přece se všechny děti nerodí stejně velké. Takže nějaká odchylka je normální, spíš by bylo zvláštní, kdyby přesně na milimetr miminko odpovídalo tabulkám.
Vůbec nad tím nepřemýšlej.
@anabelll ahojky, pokud tě to uklidní, moje dcerka (čtvrté těhotenství) byla menší o 3-4 týdny. Tedy o téměř měsíc. Byla menší od samého začátku a nakonec se rodila na 38+0 a měla krásných 3,25 kg, takže se ničeho neboj. Bude to ok a miminko to dožene. V určité fázi rostou každý jinak, proto se za nejpřesnější považuje ultrazvuk ze 12. - 13. týdne, do té doby rostou všechna tak nějak stejně. Já začínám 37.tt a malý měl ve středu cca 2,5 kg. Hlavu si nelámu:-)
Bože dievčatá ste zlate ani neviete ako mi to pomáha, možno niekto si mysli ze to riešim zbytočne ale uz som o 2 babatka prišla tak sa bojim každého dna;( ja som tiež toho názoru ze nie všetky babatka resp. Plody su tabuľkové… Niektoré môžu byt od zaciatku mensie alebo väčšie a potom to nesedí… Teda aspoň tak sa ukludnujem… A ktovie možno aj uhniezdnenie vajíčka nejaký ten den urobí… Ktovie no;) ale je ta naozaj zaujímavé… Baby a este sa opytam ak bol cyklus 38 posledny mohla byt ovu v cca strede plus minus 2, 3 dni? Vas názor? Lebo ja som si ovu nikdy nemerala… A ani nič podobne… Len všade čítam ze je to cca stred cyklu a vlastne vtedy sme mali nechraneny styk… Na ten 19
Den… ![]()
@anabelll já mám ovulaci až cca 19 den, nic to neznamená. A počítej, že vajíčku trvá 3-5 než vůbec dorazí do dělohy a zahnízdí se. Takže si fakt hlavu nelam. A jak jsi sama napsala, teď už je to jen týden, no se to srovná. Pokud jsi měla styk, ovulace byla o těch 74 hodin později, což jsou 3 dny, pak 5 dní plulo než se zarýhovalo, to už máš 8 dní, takže tvých 13 opravdu nic není. U nás to byl tenkrát velký problém, fakt 3-4 týdny, dodnes ty zprávy mám, hlídali nás dva doktoři. Navíc neměla plodovou vodu a neotočila se hlavičkou dolů… 13 dnů neznamená nic. Uvidíš, že se brzo srovná.
@anabelll Ale teď už je zbytečné tu ovulaci řešit…
Já věděla ovulaci na den přesně. A stejně po tom 30tt bylo mimino menší, poslední ultrazvuky před termínem měl nějaké malé bříško, furt ho měřili, kontrolovali placentu a všechno možné, nakonec váhový odhad 2,7kg.
A Jindra se narodil se 3,2kg - úplně normální miminko, i to bříško měl akorát.
@anabelll Nojo, ale uprostřed cyklu je to u toho ideálního, tedy 28 dní… u delších cyklů bývá později, protože délka luteální fáze bývá plus mínus furt stejná a pohybuje se někde mezi 10 - 15 dny… takže na cyklus 38 dní vychází ovulace cca na 23-28 den.
@Pipet a do toho 12 tt ti to vychadzalo presne alebo aj tam si mala par dni posun??
@j.a.n.i1 no ano ale ja si to tak ulahcujem aby som nebola zbytocne nervozna kvoli tomu posunu ze ovu v strede cyklu plus minus par dni…a spermie si pockali par dni…a teraz som sa dozvedela ze aj uhnieznenie trva cvhilu takze ked si to dam dokopy vsetko tak to mohlo byt tych 13 dni:)o tom uhniezdneni som ani nevedela…pretoze ked sa nieco pytam mojho lekara tak mi vzdy povie ze to nemam riesit zbytocne…
@anabelll No oproti menstruaci posun asi 14dní, ale oproti ovulaci přesně.
Ale většina žen neví, kdy přesně ovulace byla, že…
@Pipet tak ja uz som z toho vsetkeho naozaj jelen:)ja uz mam 3 terminy porodu:)))len dufam ze je vsetko tak ako si myslim a ze v nicom inom nieje problem…teda posunuta ovulacia, potom par dni kym sa uhniezdni vajko…alebo ze plod bol o par dni od zaciatku mensi…a to mi urobilo tych 13 dni…
@anabelll Nojo, ale to s tím uhnízděním je blbost, protože doba na uhnízdění je v tom odhadu samozřejmě započítaná tak ji tam nemůže přičítat znova.