Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
Dva mesice jsem trpela anorexii, temer nic jsem ty dva mesice nejedla, potom jsem se vzpamatovala a postupne nabrala na normalni vahu, jde akorat o to, ze menstruaci furt nemam (5 mesicem) a poboliva me od te hladovky hlava a jsem takova unavena. Štitnou zlazu mam v pohode, co ale nemam v pohode je estrogen, mam ho nizkej..myslite ze tyto problemy mohou byt z toho nedostatečného estrogenu?
Děkuji.
@Nikca3381 píše: Více
Ahoj, předně jsem ráda, že se ti podařilo s anorexií nějak bojovat a že jsi začala postupně přibírat. Pokud jsi 2 měsíce prakticky nic nejedla, tak je možné, že sis cyklus rozhodila, vlastně ani nevím, kolik ti je let, někdy to může být i v pubertě ještě různě nepravidelné. Pokud jsi byla na gynekologii, tak tam ti asi řekli, jestli je to z toho nedostatečného estrogenu a jak se to může urovnat.
Moje zkušenost je taková, že jsem zhubla taky hrozně rychle ve 14ti letech, menstruaci jsem taky ztratila a byla jsem na gynekologii a Dr. mi rovnou nacpala hormony, ani mi nic nevyšetřovala, brala jsem Depo-provera a ještě něco. Bylo mi po tom hrozně zle a začaly mi v tu dobu kruté bolesti hlavy. Dodnes jsem nepochopila, proč mi nedala šanci, abych nejdřív pracovala na psychice a zkusila postupně přibírat, aby se MS vrátila přirozeně. Protože se samozřejmě vrátila, když jsem začala přibírat. Únava a bolest hlavy z toho hladovění samozřejmě být můžou, mně teď stačí nějakou dobu méně jíst a už bych furt jen ležela.
Jinak kdyby ses ohledně anorexie potřebovala poradit, někam nasměrovat, podpořit… tak doporučuji sdružení Anabell. Držím palce.
@Lollitka píše: Více
Ahoj, Diky za prispevek. Prave ja uz nabrala a furt nic.. jinak Dr jsem to nerekla ale myslim si, ze to z toho bude ![]()
Jinak jak to mas s vahou ted? Kdyz chces tak zhubnes?
A kdo ti nabíral ten estrogen? Ten ti k tomu něco měl říct. Jinak ono to trvá, já když nabrala, tak se mi taky MS nevrátila vůbec hned, každopádně kdyby to přetrvávalo ještě déle, tak bych se gynekologa zeptala. Jinak nevím, jestli jde zjednodušit nedostatek estrogenu a nevrácení MS, on je ten hormonální systém celý propojený a roli v jednotlivých fázích menstruačního cyklu hraje i progesteron aj.
Ani se neptej… anorexii jsem měla ještě pak za 10 let (tedy ve 24 letech). Pak bulimii a pak díky lékům, které jsem musela začít užívat, jsem šíleně nabrala a dolů to skoro nejde, třeba jen 4 kg, které jsou ale fakt „vydřené“ a jen co polevím, zas se mi to vrátí na mojí sloní váhu.
Gynekolog, rekl mi jen, ze ta hladina je nízká ale ze by to nechal jit prirodni cestou..ha 3 mesice se mu mam jit ukazat znovu. Mne by to nevadilo kdyby mi tolik nebolela ta hlava, hrozne me to omezuje..na netu jsem cetla ze to je jeden z priznaku nedostatku toho estrogenu.
A za tech 10 let si zhubla znovu drasticky?
Jo můžeš, antipsychotika např. Invega, Zyprexa, Leponex, Quetiapin… a pak ještě antiepileptikum Lyrica, ale dává se i na úzkosti, z toho jsem přibrala 20 kg.
No mně to taky alespoň nějakou dobu přijde lepší nechat přirozenou cestou… mě naopak ta hlava krutě bolela, když jsem brala ty hormony, aby se mi menstruace vrátila a pak jsem na ty bolesti trpěla ještě dost dlouho, třeba jsem ani nebyla schopná jít několik dní do školy atd. Byla jsem na dětské neurologii na vyšetřeních, ale nikde nic nenašli.