Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla bych poradit, dceři je čerstvě 12 let, cca půl roku má menstruaci, teoreticky by měla odmenstruovat před dovolenou, ale ještě to nemá úplně ustálené a dle zákona schválnosti už vidím, jak jí to vyjde akorát k moři, tak bych chtěla být připravena. Nevím jestli už by zvládla tampony moc se na to netvari, teď jsem cetla o menstruačních plavkách, máte s nimi někdo zkušenosti opravdu to funguje? Nebo existuje nějaká šetrnější varianta k tamponu? viděla jsem menstruační houbu funguje to jako tampon? Já jsem v tomhle konzerva používám vložky max. tampony s ničím jiným nemám zkušenosti, tak budu ráda za každou radu nebo zkušenost. Vkládám anonymně dcera je na tohle téma dost citlivá nebyla by ráda, že ji řeším na netu, děkuji.
No probrala bych to hlavně s ní. Že s MS nemůže do vody, pokud nezvládne tampon/houbičku/kalíšek asi ví. Třeba by jí ani nevadilo těch pár dní ležet na dece, neznám jí. A pokud vadilo, tak jí holt vysvětli, jaké jsou možnosti a něco společně vyberte ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla bych poradit, dceři je čerstvě 12 let, cca půl roku má menstruaci, teoreticky by měla odmenstruovat před dovolenou, ale ještě to nemá úplně ustálené a dle zákona schválnosti už vidím, jak jí to vyjde akorát k moři, tak bych chtěla být připravena. Nevím jestli už by zvládla tampony moc se na to netvari, teď jsem cetla o menstruačních plavkách, máte s nimi někdo zkušenosti opravdu to funguje? Nebo existuje nějaká šetrnější varianta k tamponu? viděla jsem menstruační houbu funguje to jako tampon? Já jsem v tomhle konzerva používám vložky max. tampony s ničím jiným nemám zkušenosti, tak budu ráda za každou radu nebo zkušenost. Vkládám anonymně dcera je na tohle téma dost citlivá nebyla by ráda, že ji řeším na netu, děkuji.
Ať zkusí ten tampon, to je nejmenší finanční zátěž, kdyby ji to nešlo, tak se svět nezboří. Dělají i s aplikatorem, právě aby to těm nezkušeným šlo dobře zavádět ![]()
Řešíme to teď taky a moc řešení mě bohužel nenapadá.
Ať už je to tampon, houba nebo kalíšek, problém v tomto věku je, že to, hnusně řečeno, do sebe dost možná nenarve. Pořád z těchto variant mi připadá nejlepší tampon o velikosti MINI, ale ten toho zase moc nepojme, takže asi spíš na úplný začátek nebo konec. Navíc je otázka, zda tam, kam jedete, je tam dostatečné zázemí, aby mohla ty tampony měnit (narážím na různé - ne nutně úplně divoké - pláže bez WC jako jsou například v Chorvatsku).
Menstruační plavky jsem viděla jen jedny na webu, kde se prodávaly mj. menstruační kalhotky. Když opomenu jejich no-cool design, asi cokoli jen ne zajímavý pro teenagera, tak netuším, na jakém principu by to mělo fungovat. Tipuju, že nějak podobně jako menstruační kalhotky, které (jsou-li jednoduché, bez markerů, které je jako menstruační kalhotky identifikují) mohou fungovat jako „spodní díl“ plavek (s tím, že se tam max. osprchuje, když jí bude horko), ale pořád si nedovedu představit, že v nich poleze do vody.
Holka v tomhle věku nechtěla o tamponu ani slyšet. Takže na dovolené byla pár dní jen na břehu, tou dobou měla menstruaci krátkou, tak se to dalo zvládnout. A bylo fajn, že jezdíme na 14 dní, takže si pak i moře ještě užila.
Tady jsou ty plavky: https://www.modibodi.cz/plavky/
https://www.modibodi.cz/…-menstruace/
Nejsem ale moc moudrá z těch popisků. ![]()
Příspěvek upraven 22.06.22 v 09:31
Nevím, jestli máte ještě čas a je to vhodné pro 12tiletou holku, ale existují prášky na oddálení menstruace. Takhle jsem to řešila dříve já.
Asi bych s ní probrala ten tampon.
S houbou ani kalíškem zkušenost nemám a i teď ve svých letech, po těhdle alternativách jen pokukuju, ale na to zavádění si moc nevěřím. Tampon v tomhle bude asi nejjednodušší a i tak mi ve 13 letech trvalo tak 3 cykly než jsem to zavádění úplně vychytala.
Každopádně to je potřeba řešit s ní, na co se cítí a jak by případnou menstuaci v období dovolené chtěla řešit ona.
@Hecate No právě pro ni je problém do sebe něco strkat když to tak řeknu, třeba za dva roky už by to bylo jiné, ale ve 12 to prostě moc nedává, proto mě zaujaly ty plavky, ale právě mi také není jasné, na jakém principu to funguje, tak jsem myslela, jestli s tím nemá někdo zkušenosti.
@Josefuna píše:
Nevím, jestli máte ještě čas a je to vhodné pro 12tiletou holku, ale existují prášky na oddálení menstruace. Takhle jsem to řešila dříve já.
Do toho bych v tomto věku fakt nešla. Navíc jí po nich může být nevolno a efekt jde vniveč,
Ve stejnem veku jsem kdysi resila to same, sice jeste na trhu byly tak max. tampony, ale stejne jak pise @Hecate, neexistovalo, ze bych neco byla do sebe narvala, takze ostatni alternativy by asi nebyly stejne schudne. Proste jsem par dni posedavala na plazi, nebo lezla do vody jen po kolena.
S menstruacnimi plavkami zkusenost nemam, ale taky mi to nejak nejde do hlavy, jak by to mohlo fungovat, aby se v tom dalo do vody
…treba nekdo ma.
Ahoj, zrovna teď řešíme něco podobného. Dcera 12,5 bez menstruace
. Letíme začátkem července k moři. Pro jistotu jsme jí teď pořídili menstruační plavky. Budeme dokupovat menstruační kalhotky. Povezeme vložky… Plus jsem domluvená s mojí gynekoložkou, aby se jí podívala na bříško, zda se „už něco neděje“. Kdyby už měla MS, tam by ji moje gynekoložka i něco ma oddálení předepsala, ale v tomto věku rvát už hormony, nk nevím nevím.
Pamatuji si, jak sem byla s našima ve 12 u moře a samozřejmě jsem to tam dostala. Nekoupala sem se těch pár dní. No bylo to pěkně trapný hlavně před taťkem v tu dobu. Tampony v tu dobu vůbec, já je nemusím doteď.
@Josefuna píše:
V podobném věku mi máma u doktora ty prášky nechala předepsat a zážitek to pro mě byl natolik hrůzný, že ještě třicet let poté jsem ochotna celou dovolenou u moře promenstruovat, než bych to pozřela. Jako jo, ne na každého to má takový šílený vliv, ale stejně bych to u dvanáctileté holky neriskla.
@Obeli Kde jste kupovali ty plavky, já nasla jen jeden obchod a zrovna neměli její velikost, nad těmi kalhotkami také přemýšlím možná by je mohla nosit pod plavky. Ještě s ní proberu ty tampony, zkusím koupi nějaké mini. Co ta houba, máte s ní někdo zkušenosti? Funguje to jako tampon, že se s tím může do vody? Přemýšlím, že jak je měkká, jestli by nebyla třeba příjemnější než tampon.