Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Hecate No právě pro ni je problém do sebe něco strkat když to tak řeknu, třeba za dva roky už by to bylo jiné, ale ve 12 to prostě moc nedává, proto mě zaujaly ty plavky, ale právě mi také není jasné, na jakém principu to funguje, tak jsem myslela, jestli s tím nemá někdo zkušenosti.
Mně to taky vrtá hlavou.
Možná taky máte zkušenost s menstruačními kalhotkami… ty fungují na principu, že mají v rozkroku takovou silnější nepropustnou vrstvu. Navenek vypadají celkem normálně, tedy aspoň ty černé (nejčastější varianta). Po použití se vymáchají v hodně studené vodě a pak se přeperou s normálním prádlem.
Bohužel máme je chvíli a dcera si je máchá sama, takže nevím, jak ta voda po vymáchání vypadá. Asi i záleží, kolik jí v nich je a na typu kalhotek (jsou různé podle intenzity krvácení). A to je to, čeho bych se bála = vlezu do studené vody a začne se za mnou táhnout růžová stopa, o hygieně ani nehovořím (ač se pořád všude píše, že „to nic není“ a pomalu, že to „není krev“, mně by se nelíbilo, kdyby si někdo šel vymáchat menstruační kalhotky do bazénu, ve kterém se hodlám koupat).
Protože kdyby to tu krev drželo víc a nějak to bránilo tomu „vymáchání“, pak se zase nabízí otázka, jak by se to z těch plavek pak dostávalo.
Asi by to opět bylo nehygienické.
Ráda se nechám poučit. Kdyby vyráběli trochu hezčí vzory, uvažovala bych o tom.
No a pak znovu opakuju, jsou typy menstruačních kalhotek, co vypadají jak spodní díl plavek (design, materiál). Zrovna ty, které teda máme my, mají na gumě vyšitou značku výrobce a to dost velkým písmem, takže to je onen „marker“, který je determinuje
, ale kdyby se podařilo najít něco, kde ta značka vidět není, mohla by to mít jako univerzální černý spodek a válet se na pláži/u bazénu a občas se jen osprchnout. Takhle jsem to navrhla dceři.
Další varianta je klasická vložka bez křidélek do plavek, opět s tím, že sprchu to asi snese bez nehody, ale na vstup do vody to fakt není.
@Obeli píše:
Ahoj, zrovna teď řešíme něco podobného. Dcera 12,5 bez menstruace. Letíme začátkem července k moři. Pro jistotu jsme jí teď pořídili menstruační plavky. Budeme dokupovat menstruační kalhotky. Povezeme vložky… Plus jsem domluvená s mojí gynekoložkou, aby se jí podívala na bříško, zda se „už něco neděje“. Kdyby už měla MS, tam by ji moje gynekoložka i něco ma oddálení předepsala, ale v tomto věku rvát už hormony, nk nevím nevím.
Myslím, že pokud menstruaci neměla, tak první není taková, že jí hned povalí krev. První bývá spíše takové špinění, ne?
@ugluk píše:
V podobném věku mi máma u doktora ty prášky nechala předepsat a zážitek to pro mě byl natolik hrůzný, že ještě třicet let poté jsem ochotna celou dovolenou u moře promenstruovat, než bych to pozřela. Jako jo, ne na každého to má takový šílený vliv, ale stejně bych to u dvanáctileté holky neriskla.
Nikdy jsem tyhle prášky neměla, ale mám v blahé paměti, jak je jedla moje tehdy samozřejmě dospělá
teta, když jsme byli u moře, a jak zle jí bylo. Byl to Noretisteron (syntetický progesteron tuším). Možná je dnes už i něco šetrnějšího, ale u tak mladé holky bych se bála, že to v dlouhodobém horizontu napáchá víc škody jak užitku.
@Josefuna píše:
Myslím, že pokud menstruaci neměla, tak první není taková, že jí hned povalí krev. První bývá spíše takové špinění, ne?
Na to bych fakt nespoléhala.
Zakladatelko, soucítím s tebou. Navíc já už to mám od dětství tak, že to pravidelně dostávám na dovolené, klidně i o týden dříve, a to mám jinak pravidelné cykly. Mě to s dítkem taky brzo čeká a děsím se toho.
Sama jsem byla tampón ochotna zavést někdy v patnácti, do té doby jsem o tom ani nechtěla slyšet, i za cenu nekoupání se. Kouba bude podobná - zavádění. Kalíšek je ještě horší, ten jsem zavedla, až když už jsem věděla, že se tam něco tak velkého opravdu vejde
Jako dítě ani omylem.
Plavky… ač k nim osobně moc důvěry nemám, v tomhle případě mi to asi přijde jako nejschůdnější volba (mimo nekoupat se vůbec). Princip bude prostě stejný jako u kalhotek, má to savou vrstvu, která tu krev pojme. O nějakém těsnění před průnikem vody mám značné pochybnosti, ale naštěstí nejedete k českému rybníku, ale k moři, kde je ta čistota vody o něčem jiném.
Ale… netuším, jak moc silnou MS má. Já bych ty první 2-3 dny mohla kalhotky kěnit co hodinu, plavky nejspíš to samé. Takže to bych se prostě nekoupala vůbec. Pak, když už je to slabší, by to jít mohlo. Ale i tak, není to na komplet celý den proválený u vody. Bude muset ty plavky přepírat pokaždé a pak nějakou dobu budou schnout. Asi by to na těch pár použití stačilo v ruce pod studenou vodou, ale i tak to bude opruz.
Přežijte a v rámci možností si to užijte!
https://www.maluna.cz/…avky-bikini/
Ty to, velikost XS. Velikost S budou mít až cca začátkem příštího měsíce.
Pokud bychom je nesehnali, tak to řešíme MS kalhotkami pod plavky 😁.
S houbou nemám zkušenosti, ale osobně bych ji nedávala, žeprý je jen na slabou MS, ale nemám s ní zkušenosti.
. To asi ať napíše někdo se zkušenosti. Tampony s ní můžeš probrat, ale aby pak nebyla ještě víc vystresovana a naštvaná
My tampony budeme řešit, až se trochu sžije s MS, už tak to pro ně musí být náročné.
@Hecate Norethisteron se dělá a používá furt. Mně nebylo blbě při něm, ale při té další MS, skončila jsem na pohotovosti, kolabovala jsem, zvracela…
Jinak kalhotky bez loga dělá třeba Modibodi, teda na některých je to logo takové malé, nenápadné a značka je to dost neznámá. A dělají i moc hezké, barevné, aspoň co mám doma dospělé.
@Josefuna to určitě není pravda. U mě to tak bylo, ale všechny její kamarádky měli poctivou MS. Sestřenice taky.
Pro mě v podobném věku byla představa dovolené u moře s menstruací dost hrozná představa. Že tam ve vedru jsem celý den na pláži a nemohou ani do vody a ještě budu řešit výměnu vložek. A pokud tam nebude wc, tak vložky budu měnit pod ručníkem.
@Anonymní píše:
@Obeli Kde jste kupovali ty plavky, já nasla jen jeden obchod a zrovna neměli její velikost, nad těmi kalhotkami také přemýšlím možná by je mohla nosit pod plavky. Ještě s ní proberu ty tampony, zkusím koupi nějaké mini. Co ta houba, máte s ní někdo zkušenosti? Funguje to jako tampon, že se s tím může do vody? Přemýšlím, že jak je měkká, jestli by nebyla třeba příjemnější než tampon.
Ano používala jsem houbu a za mě to je ta nejvíc příjemná věc. Funguje jako tampon, super je, že zatímco tampon má stálý tvar, jen se nasákne a zvětší objem, tak houba je tak hebká, že vyplní celý prostor uvnitř a naprosto se přizpůsobí. Tampon jsem někdy třeba při cvičení cítíla, navíc mě štvala ta šňůrka, pořád kvasinky a podráždění. Houba není cítit vůbec. Šňůrku nemá, což může dělat neplechu při vyndavání, ale ona se tam dá případně prostě navléknout. Do vody se s tím v pohodě může. Houba taky nevysušuje sliznici uvnitř, zavádí se vlhká, ale zároveň dokáže nasáknout krev. Měla jsem vždy fakt dost silnou MS a nikdy neprotekla, a měnila jsem stejně často jako maxi tampony. Dají se koupit různé velikosti, brala jsem vždy ty největší a pokud bylo třeba, když je vlhká, dá se prostě zastřihnout. Takže kdybyste se rozhodly, vzít o trochu větší a pak prostě upravit nůžkama. Péče je taková, že se nesmí vyvařit, poškodilo by jí to. Takže na konci MS ji prostě pořádně vypláchnout, očistit a nechat 24 hodin ve vodě s tea tree olejem nebo octem nebo jodisolem a nechat takto vymáchat a pak nechat pořádně vysknout, dokud nebude zase tvrdá jako kámen a pak uschovat na suché místo.
Já jsem v tom věku hodně sportovala a s vložkama to fakt nešlo, bylo to úplně nemyslitelné. Tak jsem se ty nejmenší tampony musela prostě naučit. Příjemné mi to zezačátku nebylo ale prostě to jinak nešlo, chápala jsem, že s vložkou prostě nemůžu jít ani trénovat natož závody (zkoušela jsem to a katastrofa), tak prostě nebyla alternativa, každý měsíc vynechávat a ještě nečekaně nešlo. Zvládaly jsme to tak všechny holky v oddíle. Nakonec jsem velice rychle byla nadšená z výhod a vložky jsem pak brala jen v silných dnech jako zálohu, na tampony jsem si zvykle a už jsem nechtěla jinak. Probrala bych to s ní, co to obnáší, a koupila krabičku minitamponů, ať si to sama podle sebe kdyžtak zkusí. Když nezvládne, tak prostě bude mít dovolenou s omezením, a nebo to zvládne.
@Nefesh píše:
Ano používala jsem houbu a za mě to je ta nejvíc příjemná věc. Funguje jako tampon, super je, že zatímco tampon má stálý tvar, jen se nasákne a zvětší objem, tak houba je tak hebká, že vyplní celý prostor uvnitř a naprosto se přizpůsobí. Tampon jsem někdy třeba při cvičení cítíla, navíc mě štvala ta šňůrka, pořád kvasinky a podráždění. Houba není cítit vůbec. Šňůrku nemá, což může dělat neplechu při vyndavání, ale ona se tam dá případně prostě navléknout. Do vody se s tím v pohodě může. Houba taky nevysušuje sliznici uvnitř, zavádí se vlhká, ale zároveň dokáže nasáknout krev. Měla jsem vždy fakt dost silnou MS a nikdy neprotekla, a měnila jsem stejně často jako maxi tampony. Dají se koupit různé velikosti, brala jsem vždy ty největší a pokud bylo třeba, když je vlhká, dá se prostě zastřihnout. Takže kdybyste se rozhodly, vzít o trochu větší a pak prostě upravit nůžkama. Péče je taková, že se nesmí vyvařit, poškodilo by jí to. Takže na konci MS ji prostě pořádně vypláchnout, očistit a nechat 24 hodin ve vodě s tea tree olejem nebo octem nebo jodisolem a nechat takto vymáchat a pak nechat pořádně vysknout, dokud nebude zase tvrdá jako kámen a pak uschovat na suché místo.
Je to vhodné i pro pany? Fakt se musím ptát jak… ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla bych poradit, dceři je čerstvě 12 let, cca půl roku má menstruaci, teoreticky by měla odmenstruovat před dovolenou, ale ještě to nemá úplně ustálené a dle zákona schválnosti už vidím, jak jí to vyjde akorát k moři, tak bych chtěla být připravena. Nevím jestli už by zvládla tampony moc se na to netvari, teď jsem cetla o menstruačních plavkách, máte s nimi někdo zkušenosti opravdu to funguje? Nebo existuje nějaká šetrnější varianta k tamponu? viděla jsem menstruační houbu funguje to jako tampon? Já jsem v tomhle konzerva používám vložky max. tampony s ničím jiným nemám zkušenosti, tak budu ráda za každou radu nebo zkušenost. Vkládám anonymně dcera je na tohle téma dost citlivá nebyla by ráda, že ji řeším na netu, děkuji.
Máme menstruační plavky a doporučuju ![]()
Dcera naštěstí moc silnou menstruaci nemá, asi zkusím ty plavky, že by mohla aspoň po kolena do moře, jen je docela problém je sehnat, našla jsem jen jeden obchod a zrovna její velikost nemají, ty kalhotky jsou dostupnější, ale nevím jestli je nějaký rozdíl ve funkčnosti třeba, že ty plavky jsou více voděodolné ![]()