Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj,
merim si BT teprve 3 mesice a moc se v tom neorientuji. Mam dotaz, posledni dobou mam 36,2 - 36,4…o vikendu mi to dva dny po sobe vylezlo na 36,8, dnes zase 36,3. Ovulaci bych mela mit asi zitra. Muze ten vzrust teploty ovlivnit to, ze normalne merim v 6:00, a ten vikend az v 9:00?
DekujiAnonym, kazdy nemusi vedet, ze se snazime, dekuju!
Ano, tím to bylo určitě ovlivněné - brzy ráno je teplota nejnižší a potom pozvolna stoupá. Myslím, že se připočítává za každou hodinku 0,1°. ![]()
Tos me nepotesila…mam to po vysazeni HA nepravidelny, a byla sem nadsena, ze konecne ovulace probiha jak ma…ok, takze odecist anebo radsi ani ty dva dny nemerit co?
Dekuju za info ![]()
@Anonymní píše:
Tos me nepotesila…mam to po vysazeni HA nepravidelny, a byla sem nadsena, ze konecne ovulace probiha jak ma…ok, takze odecist anebo radsi ani ty dva dny nemerit co?
Dekuju za info
No spíš bych ti radila měřit vždy ve stejnou hodinu. Prostě i o víkendu měřit v těch 6.00, pak to budeš mít nejpřesnější. Tím že dva dny vynecháš, můžeš přijít o ovulku.
Jinak BT ovlivňuje hodně věcí, mně třeba stoupla i po večerní sklence vína.
@Anonymní píše:
Dekuju za info
Osobně bych si nařídila budíka raději na 7. A potom přičítala. Těch 9 je už docela pozdě. ![]()
A ja myslela, ze to bude jednoduchy
Takze to muzou ovlivnit treba i ty horka ted?
Ahoj Holky už dva týdny mám BT přes 37 pohybuje se mi to jak kdy 37,3.. 37,5…37,2 jednou dokonce 37,7 je to mazec měřím každý den a zapisuji. MS se měla dostavit před 4dny a pokud jsem to pochopila správně před MS má teplota klesnout, ale mě naopak stoupá a stoupá každý den, test jsem dělala dnes a negativní. Mohlo by jít o těhotenství nebo co myslíte. Třeba nemám tak vysoké HCg a test mi to nechce ukázat.. Jsem z toho celá zmatená ![]()
Prosím Vás, poradíte? Věk 36 let, děti už mám. Děti, které jsme chtěli a počali do věku 27 let, byly na první dobrou, bez počítání, měření a ovu testů. Potom jsem chtěla pracovní pauzu, lehce po 30 otehotnění asi čtvrtý cyklus, ve 32 letech 8 cyklů, biochemické a další těhotenství až za 6 cyklů takže čekání na nejmenší více než rok. Muž pořád stejný.
Chtěli bychom ještě benjamínka, i když se už nemusí povést. Snažení kalendářně rok, ale ve skutečnosti tak 9 cyklů, protože některé cykly snažení nebylo vzhledem ke covid, očkování nebo jsme se v plošných dnech nesesli z důvodu nějakých povinností.
Měřím BT, ovulaci mi graf potvrdí jen když měřím teploměrem na jedno desetinne místo. Mám malé rozdíly mezi teplotami. Na 2 místa je v tom chaos a podle WZ nelze ovulaci určit. Většinou tak 5.den po potvrzené ovulaci spadne BT k předovulačním hodnotám a většinou tam je až do MS, někdy ne.
Silně pozitivní ovu testy-testovací silnější než kontrolní 12. nebo 13.den cyklu.
Myslíte, že mi chybí hormony? Poradíte? Kontryhel jsem zkoušela v minulém snažení a právě u něj jsem měla to biochemické, o 14 dní prodloužený cyklus, lehce pozitivní test a potom silné krvácení, zimnice.
Možná mi chybí progesteron nebo přebývá prolaktin, teprve nedávno jsem přestala úplně kojit větší dítě na uspání.
Nevíte, jestli mám i ve svém věku a při vyšším počtu dětí možnost nechat si udelat hormonální profil? Lze v laboratoři jako samoplatce? Vím, že vzhledem k věku ta doba není žádná hrůza, buď to klapne nebo ne, přesto bych si ráda nechala poradit od někoho, kdo této problematice rozumí.
Co se týče BT, bohužel mám po dětech návyk budit se v noci na WC, měřit třeba ve 3 ráno nemá význam a když vím, že mám měřit, hlavně ke konci cyklu nemůžu usnout, zaspím později a po hodině, dvou spánku to taky nemá moc význam.
Určitě nechci a nemám čas lítat někde u odborníků, ale ráda bych si nechala poradit od toho, kdo rozumí symptotermální metodě, jestli je nějaký problém a jestli by tomu nešlo jít nějak naproti. A vybrat třeba dva dny nejvhodnější k početí. Protože čím jsme starší, taky se nám do toho nechce třikrát ob den a mám dve děti z jediného styku v měsíci. Ale v mládí, bývávalo. Přemýšlím, že si objednám příručku a poradenství u CENAP.
Díky za všechny rady.