Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Možná jí od té doby něco nesedí.
Mám spousty alergií a intolerancí a vloni po jedněch antibiotikách jsem měla 4 měsíce průjem 7-15× za den. Nic nepomáhalo.
Až po těch čtyřech měsících jsem zkusila striktní dietu na delší čas a pak se to spravilo. Jen se přidalo pár druhů potravin, co do té doby nevadily.
Zkusila bych vysadit probiotika. Mě třeba paradoxně průjem spouští…
@Evkad
Dcera má právě taky dietu, klasickou při průjmech (brambory, mrkev, rýže, banán, jablko, drůbeží maso,… vyřazeny mléčné výrobky) už nevím co jí dávat. Jí dost, má často hlad. Dokonce bych řekla, že se i celkem rozjedla, doteď jídlu moc nedala. Alergii má na hroznové víno a cibuli, potom se mi vždycky osypala, jinak právě nevím, co by jí mohlo vadit. ![]()
Pokud chodí 1× denně, není to průjem. Přečti si definici průjmu. Je to min. 3× denně a jedná se o „vodu“. Pokud je „kasovita“ tak chodí na „řídko“ Pokud z ní nejde voda, tak průjem fakt nemá a ty zbytečně plasis a taky proto dr. nic nenašla, průjem nemá. ![]()
Jen mě napadl ten banán. Pamatuji, že u našeho jednoho dítěte v určitém množství vyvolával zácpu a naopak a v tom opačném vyvolával průjem.
Mne banán ve větším množství prohání.
@Anonymní píše:
Dobrý den, dceři jsou za měsíc dva roky. Před měsícem jsme byli na dovolené v Turecku, dcera tam dostala horečky dva dny měla nad 39. Druhý den se objevila vyrážka a průjem. Tamní lékař usoudil, že se jedná o sedmou nemoc. Průjem se jí ale od té doby drží. Po příletu domů jsme šli hned k naší doktorce, která i podle fotek usoudila, že to byla sedmá nemoc. Od té doby chodíme k doktorce každý týden na kontrolu kvůli průjmu. Enterol nezabral, Tasectan nezabral, bere ale pořád probiotika. Před týdnem se navíc objevil hlen, stolice je kašovitá, někdy zapáchá. Z výtěru se nic nezjistilo, doktorka usoudila, že se nejspíš jedná o rotaviry. Teď poslední tři dny se to mírně zlepšilo a to v tom, že kaká jednou denně (předtím 2-3krát). Už jsem z toho zoufalá, zítra zas jdeme k doktorce, přemýšlím, co by to mohlo být. Narazila jsem na možnost, že by to mohla být celiakie a to, že se to spustilo v tom Turecku je zkrátka náhoda.Občas dcera říká, že jí bolí bříško
Mohla by to být ta celiakie nebo třeba jen doznívá ta nákaza? Nebo jsou tady nějaké další možnosti? Přemýšlím, na co všechno se doktorky zítra optat.
Děkuji
Zrovna celiakie se mi nezda.
@Anonymní píše:
Dobrý den, dceři jsou za měsíc dva roky. Před měsícem jsme byli na dovolené v Turecku, dcera tam dostala horečky dva dny měla nad 39. Druhý den se objevila vyrážka a průjem. Tamní lékař usoudil, že se jedná o sedmou nemoc. Průjem se jí ale od té doby drží. Po příletu domů jsme šli hned k naší doktorce, která i podle fotek usoudila, že to byla sedmá nemoc. Od té doby chodíme k doktorce každý týden na kontrolu kvůli průjmu. Enterol nezabral, Tasectan nezabral, bere ale pořád probiotika. Před týdnem se navíc objevil hlen, stolice je kašovitá, někdy zapáchá. Z výtěru se nic nezjistilo, doktorka usoudila, že se nejspíš jedná o rotaviry. Teď poslední tři dny se to mírně zlepšilo a to v tom, že kaká jednou denně (předtím 2-3krát). Už jsem z toho zoufalá, zítra zas jdeme k doktorce, přemýšlím, co by to mohlo být. Narazila jsem na možnost, že by to mohla být celiakie a to, že se to spustilo v tom Turecku je zkrátka náhoda.Občas dcera říká, že jí bolí bříško
Mohla by to být ta celiakie nebo třeba jen doznívá ta nákaza? Nebo jsou tady nějaké další možnosti? Přemýšlím, na co všechno se doktorky zítra optat.
Děkuji
U nás takto se začala projevovat alergie na mléko a lepek - osobně mám pocit, že z ničeho nic. Ale v reálu to asi bylo po nějaké mírné formě covidu.
Sla jsem s dcerama na krevní testy a za pár dnů bylo jasno.
@Anonymní píše:
@Evkad
Dcera má právě taky dietu, klasickou při průjmech (brambory, mrkev, rýže, banán, jablko, drůbeží maso,… vyřazeny mléčné výrobky) už nevím co jí dávat. Jí dost, má často hlad. Dokonce bych řekla, že se i celkem rozjedla, doteď jídlu moc nedala. Alergii má na hroznové víno a cibuli, potom se mi vždycky osypala, jinak právě nevím, co by jí mohlo vadit.
Bych řekla vyfot její stolici - někdo má bobky a někdo má řidší (přirovnala bych ke kravinci - rozpluskne se to, ale není to bublající vodová stolice) a je to pro něj přirozené.
Průjem je opravdu bolavý, vodový několikrát denně, zadek odřený. Takto prostě může mít jen řidší stolici, ale jinak bez problémů.
Jak jsem psala ohledně alergie na lepek a mléko - u nás ten průjem opravdu dceru v noci přetáček naruby. Plakala na záchodě, bublavý průjem snad co 20minut, až mi odmítala jíst, že se bála, že zase půjde na záchod. Pak jsem se já a mladší dcera osypaly a rovnou se šlo na testy… Ale tohle asi nebude ono, když ji nic jinak není. A mléko už máš vyřazené…
@chs.jasmin píše:
Bych řekla vyfot její stolici - někdo má bobky a někdo má řidší (přirovnala bych ke kravinci - rozpluskne se to, ale není to bublající vodová stolice) a je to pro něj přirozené.Průjem je opravdu bolavý, vodový několikrát denně, zadek odřený. Takto prostě může mít jen řidší stolici, ale jinak bez problémů.
Jak jsem psala ohledně alergie na lepek a mléko - u nás ten průjem opravdu dceru v noci přetáček naruby. Plakala na záchodě, bublavý průjem snad co 20minut, až mi odmítala jíst, že se bála, že zase půjde na záchod. Pak jsem se já a mladší dcera osypaly a rovnou se šlo na testy… Ale tohle asi nebude ono, když ji nic jinak není. A mléko už máš vyřazené…
Dceři po kovidu začal HIT a laktózová intolerance. ![]()
@nozu píše:
Zkusila bych vysadit probiotika. Mě třeba paradoxně průjem spouští…
taky to tak mám…sednou mi málokterá a když mi „nesedí“, tak z nich mám křeče a vleklé průjmy
Syn měl něco podobnýho a drželo se ho to snad dva až tři měsíce než se to srovnalo.
Dle doktorky to tak může být
@Anonymní píše:
Děkuji
My to měli u dcery v pěti letech… průjem 6 týdnu pořád a pořád. Stěry atd… a nic… a nakonec doporučila doktorka bezlaktozovou dietu. A to až pomohlo. I probiotika enterol mají laktozu v sobě, takže ty jsme vysadili. Nasadili bezlaktozové mléko, smetany do vaření… dneska to není až tak složité je toho všeho dost lipánek, máslo, sladkosti a vše se dá taky najít…zkusila bych… a tak ji i bolelo břicho a byl to děs.
a ještě dodám že po roce jsme najeli zpět na normální jídlo a bylo vše v pohodě… rok držela striktně bez laktozy… nyní jen mléko kupují bez laktozy, ona ho pije dost ve velkém.
Dobrý den, dceři jsou za měsíc dva roky. Před měsícem jsme byli na dovolené v Turecku, dcera tam dostala horečky dva dny měla nad 39. Druhý den se objevila vyrážka a průjem. Tamní lékař usoudil, že se jedná o sedmou nemoc. Průjem se jí ale od té doby drží. Po příletu domů jsme šli hned k naší doktorce, která i podle fotek usoudila, že to byla sedmá nemoc. Od té doby chodíme k doktorce každý týden na kontrolu kvůli průjmu. Enterol nezabral, Tasectan nezabral, bere ale pořád probiotika. Před týdnem se navíc objevil hlen, stolice je kašovitá, někdy zapáchá. Z výtěru se nic nezjistilo, doktorka usoudila, že se nejspíš jedná o rotaviry. Teď poslední tři dny se to mírně zlepšilo a to v tom, že kaká jednou denně (předtím 2-3krát). Už jsem z toho zoufalá, zítra zas jdeme k doktorce, přemýšlím, co by to mohlo být. Narazila jsem na možnost, že by to mohla být celiakie a to, že se to spustilo v tom Turecku je zkrátka náhoda.
Občas dcera říká, že jí bolí bříško
Děkuji