Nereagující dítě

156
14.7.23 14:25

nereagující dítě

Ahoj maminky, chtěla jsem se zeptat, zda má někdo podobnou zkušenost:
Máme nyní 20 měsíční holčičku, která při jakémkoliv kontaktu s jakýmkoliv dospělým má hysterický záchvat, nemůžeme do obchodu, jezdit MHD, při kontaktu s dětmi tzv. zamrzá, zůstane stát, dívá se do země a stojí, třeba i několik minut, pokud se k ní dané dítě přiblíží.
Lékařka vyslovila podezření na poruchu autistického spektra, jelikož malá ani nereaguje na jméno, ale je chytrá, splní veškeré pokyny, kdy má něco donést, přesně věc donese, v knize přesně ukazuje obrázky zvířat, které je které. Zatím nemluví, používá cca 12 slovíček.
Má někdo podobnou zkušenost?
Děkuji za Vaše reakce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22438
14.7.23 14:43

V klidu muze byt chytra a zaroven mit PAS. To se nevylucuje. Kolik otazek bylo v dotazniku spatne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
14.7.23 14:56

Dle pediatričky 2 hlavní, sociální kontakt a nulová reakce na jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8703
14.7.23 15:08

Já bych se zatím neznepokojovala. Pokud to není nějaká extra závažná forma, tak to v tomto věku nikdo nepozná. Děti se vyvíjí, nějaký ten autisticky rys má v batolecim období valná většina dětí. Počkala bych na další vývoj a dceři zatím dopravala to, co potřebuje, a zároveň se nenásilně snažila ji pomoct překonat stávající potíže. U nás jeden syn byl do 2 let ukázkový autista, nikdo o tom nepochyboval, ale zároveň to nikdo nechtěl oficiálně napsat, protože byl ještě malej. No a on z toho vyrostl. Ne ze všeho, má jiné diagnózy, ale PAS mezi ně nepatří. Naopak druhý syn, do cca 3 let naprosto zdravé dítě, pak se postupně začaly objevovat některé auti rysy a teď už si dost užíváme a řešíme doktory… talze být tebou teď nic neřeším, dceru podporuju, nenásilně motivuju a ono se uvidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
14.7.23 15:23

Lékařka mi také řekla, že počkáme do 3 let a pak se uvidí.
Já jen, jestli má někdo také takovou zkušenost.
A jestli ve 3 letech už pak není pozdě, neradi bychom cokoliv zanedbali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22438
14.7.23 15:35
@Petilina píše:
Lékařka mi také řekla, že počkáme do 3 let a pak se uvidí.
Já jen, jestli má někdo také takovou zkušenost.
A jestli ve 3 letech už pak není pozdě, neradi bychom cokoliv zanedbali.

Do 3 let bych zase necekala, kdyby mluvila porad malo. Ted jsme treba na logopedii cekali pul roku. Takze bych si tu zadanku vzala driv, aby kolem toho tretiho roku uz byla na rade na logopedii. Jinak bych to zatim nechavala byt, ale socialnimu kontaktu se urcite nevyhybat. Spis postupne zvykat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
14.7.23 15:41

To zkoušíme stále, ale je to čím dál horší.
Mohli jsme do obchodu, teď už ne.
Stačí kontakt s jediným člověkem a je zle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22438
14.7.23 16:01
@Petilina píše:
To zkoušíme stále, ale je to čím dál horší.
Mohli jsme do obchodu, teď už ne.
Stačí kontakt s jediným člověkem a je zle.

Sikovny psycholog by ti mohl poradit, jak na to. Ze by ses tam sla poradit ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
14.7.23 16:10
@Oriseka píše:
Do 3 let bych zase necekala, kdyby mluvila porad malo. Ted jsme treba na logopedii cekali pul roku. Takze bych si tu zadanku vzala driv, aby kolem toho tretiho roku uz byla na rade na logopedii. Jinak bych to zatim nechavala byt, ale socialnimu kontaktu se urcite nevyhybat. Spis postupne zvykat.

Také bych do tří let nečekala. Jestli ji budete chtít dát do školky asi bude potřebovat asistenta a všechno vyběhat bude opravdu nějakou dobu trvat :nevim: Kamarádka něco podobného řešila ve dvou letech dítěte, i proto aby jí poradili jak s ním vlastně pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22438
14.7.23 16:18
@Hermina.p píše:
Také bych do tří let nečekala. Jestli ji budete chtít dát do školky asi bude potřebovat asistenta a všechno vyběhat bude opravdu nějakou dobu trvat :nevim: Kamarádka něco podobného řešila ve dvou letech dítěte, i proto aby jí poradili jak s ním vlastně pracovat.

Jj. K psycholovovi se taky ceka dlouho, kdyz vubec sezenes. Spis bych pocitala roztahnout si rodicak na 4 roky, kdyz ma takoveto problemy. Asi nebude stastna ve velkem kolektivu. Obecne maloktery pediatr se v teto problematice vyzna. Spis je vse na rodicich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.7.23 01:01

A jak reaguje na tebe a pribuzenstvo? U nas mala plakala, kdyz ji nekdo oslovil od cca 6 mesicu do mozna roku, ted ma 18 mesicu a uz reaguje normalne, akorat obcas se trosku boji chlapu anebo se stydi, tak treba to je jen obdobi..ja bych se zamerila na ostatni veci, zdali ty jsou v poradku anebo ne..
Jinak test na autismus na doma-ukazes male kulicku, podas a pak ji hned seberes, kdyz se podiva na tebe - jakoze co je mami? Tak by to melo byt ok, kdyz hleda kulicku a nesleduje tebe, je to spatne..dale ukazes ji 2 kulicky a tuknes o sebe, pak ji je das-mela by se na tebe podivat a take tuknout-zopakovat cos delala, dej vedet..drzim palec

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.7.23 01:04

To ale bude mit spis jen AS ne? Pokud do 3 let byl vyvoj v poradku? Slysela jsem, ze mohou nastat zmeny kolem 2 let, ale az ve 3 letech jsem jeste neslysela 8o

@Midaku píše:
Já bych se zatím neznepokojovala. Pokud to není nějaká extra závažná forma, tak to v tomto věku nikdo nepozná. Děti se vyvíjí, nějaký ten autisticky rys má v batolecim období valná většina dětí. Počkala bych na další vývoj a dceři zatím dopravala to, co potřebuje, a zároveň se nenásilně snažila ji pomoct překonat stávající potíže. U nás jeden syn byl do 2 let ukázkový autista, nikdo o tom nepochyboval, ale zároveň to nikdo nechtěl oficiálně napsat, protože byl ještě malej. No a on z toho vyrostl. Ne ze Yvšeho, má jiné diagnózy, ale PAS mezi ně nepatří. Naopak druhý syn, do cca 3 let naprosto zdravé dítě, pak se postupně začaly objevovat některé auti rysy a teď už si dost užíváme a řešíme doktory… talze být tebou teď nic neřeším, dceru podporuju, nenásilně motivuju a ono se uvidí.
  • Citovat
  • Upravit
8703
15.7.23 09:45
@Anonymní píše:
To ale bude mit spis jen AS ne? Pokud do 3 let byl vyvoj v poradku? Slysela jsem, ze mohou nastat zmeny kolem 2 let, ale az ve 3 letech jsem jeste neslysela 8o

Jo, vypadá to na AS. Ono to neni, že by ze dne na den nastaly změny, ale dřív jsme něco třeba prisuzovali věku, povaze, měl by z toho vyrůst. Ale místo zlepšování se to zhoršuje. A jak je starší a umí vyjádřit svoje pocity, taky s nástupem do školy atp… spíš je víc příležitosti, aby se to všechno projevilo. A taky prostě v roce a půl se nad spoustou věci zasmejes, v 8 letech už ne. Ale žádná hrůza, všechny běžné veci zvládá, jen prostě ne levou zadní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
15.7.23 13:36

Podle mě se chová normálně, náš syn má přes tři roky a přesně v tom věku jak máš dceru měl stejné období, nedejbože když na něj vyloženě někdo začal mluvit, nebo se ho chtěl dotknout, to byl řev jak kdybys ho někdo páral, je to normální, za prvé je to ochranný efekt pro bezbranný „mláďata“ za druhé se jim pořád vyvíjí CNS teď má malý přes 3 roky a je to velmi komunikativní a kamarádský kluk, co mi teď cukrblikuje v obchodě na prodavačky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí