Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat tech z vás, které mají doma terasy nebo velké balkóny. Jaké máte přesně ochranné pomůcky ve chvíli, kdy je v bytě s vámi vaše děťátko ve věku batolete?
Máme velkou prostornou terasu, kterou bychom rádi využívali - na druhou stranu představa, že tam budeme mít nábytek a k tomu třeba malá tam bude mít pískoviště + bazének a podobně tak úplně nevím jestli je to nejbezpečnější? Resili jste toto nejak?
Samozřejmě na trase jsme vždycky s ní.. Ale znáte to, přeci jen člověk by měl mít asi snahu udělat maximum pro bezpečí dítěte a nikdy nelze vyloučit třeba to že by na vteřinu mohla na balkone resp terase byt mimo nase zorne pole.. jsme starší a poměrně dost asi starostliví rodiče, tak nevím jestli přeháníme my, a nebo jestli je to pro nás teď takové velké téma s ohledem na to, že předtím jsme bydleli v bytech, kde terasy nebyly.
Podotýkám, že je to výšková budova ve velkomeste…takže bych ráda znala vaší zkušenost díky.
@sofie_13579 píše:
Ahoj holky,chtěla jsem se zeptat tech z vás, které mají doma terasy nebo velké balkóny. Jaké máte přesně ochranné pomůcky ve chvíli, kdy je v bytě s vámi vaše děťátko ve věku batolete?
Máme velkou prostornou terasu, kterou bychom rádi využívali - na druhou stranu představa, že tam budeme mít nábytek a k tomu třeba malá tam bude mít pískoviště + bazének a podobně tak úplně nevím jestli je to nejbezpečnější? Resili jste toto nejak?Samozřejmě na trase jsme vždycky s ní.. Ale znáte to, přeci jen člověk by měl mít asi snahu udělat maximum pro bezpečí dítěte a nikdy nelze vyloučit třeba to že by na vteřinu mohla na balkone resp terase byt mimo nase zorne pole.. jsme starší a poměrně dost asi starostliví rodiče, tak nevím jestli přeháníme my, a nebo jestli je to pro nás teď takové velké téma s ohledem na to, že předtím jsme bydleli v bytech, kde terasy nebyly.
Podotýkám, že je to výšková budova ve velkomeste…takže bych ráda znala vaší zkušenost díky.
Tak nábytek dej určitě dál od zábradlí. Aby nehrozilo, že se nějak vyšplhá a přeleze. Pořádné zábradlí je jasné. Jestli jde nějak nastavit, ať je vyšší
.
Nepíšeš, jak je řešené zábradlí, jaké jsou v něm mezery, jaká je mezera mezi zábradlím a podlahou, zda si lze teoreticky představit vylezení na něj… ale já jsem posera a z výšek mám hrůzu, takže já bych tam s dítětem asi v klidu být nedokázala, u většiny teras, co znám, si neumím představit opatření, která by ve mně vyvolala dojem, že už je to 100 % bezpečné. Ale my balkon nemáme, je u prarodičů a tam se malá zkrátka nepouští (na ten balkon). ![]()
Takže sice nic konkrétního neporadím, ale myslím, že určitě nepřeháníš, když přemýšlíš nad zabezpečením.
My mame a nevim, co by se na tom dalo řešit krom toho, že nemá kudy prolézt nebo propadnout
nebo jako jakého scénáře se bojíš?
@Tosidelassrandu píše:
My mame a nevim, co by se na tom dalo řešit krom toho, že nemá kudy prolézt nebo propadnoutnebo jako jakého scénáře se bojíš?
Třeba, pokud jsou to staré baráky, jak v centru velkých měst bývá, tak aby se tam kus něčeho neurvalo? Nebo nespadlo něco z balkonu nad nimi? Není pravděpodobné, že by se to urvalo celé, ale úlomky z vrchních balkonů padaly u babičky a dědy běžně.
Viděla jsem kde co. V posledních letech se většina balkonů a teras rekonstruuje do moderních a bezpečných lodžií.
Tam je to OK, ale na starém vystrčeném balkonu bych se taky necítila dobře.
Dále záleží, jak je řešeno zábradlí, mezery atd.
Kdybych se stěhovala do bytu s obytnou velikou terasou, tak by mě že všeho nejvíc zajímala bezpečnost. Klidně bych si k prohlídce pozvala někoho, kdo tomu rozumí.
My prostě balkon s dětmi nepoužíváme… Kdybych měla terasu, tak chápu, taky bych tam chtěla být. Tam je blbý, že jsou děti vynalézavé a umí si nábytek přisunout kam potřebují, zároveň moje děti umí strčit hlavu mezi šprusle, co máme v domě na schodech. Vůbec nechápu jak tam tu hlavu dítě narvalo a kam se vejde hlava, vejde se i tělo. Pak taky záleží, jak je tvé dítě akční a jestli rádo šplhá do výšek. Znám děti, co se bezmála houpou na lustrech. S takových dítětem bych na tu terasu prostě nechodila.
Taky pískoviště nebo malý bazén není problém. Známí mají na balkoně mušlí s pískem a vodou. Pod tím pěnovou podložku. My máme na osvěžení malý bazén nebo spíš vozítko do vody. Záleží určitě na tom jak je ta terasa řešena. Jak vysoké zábradlí jaké mezery. Já osobně bych nábytek dala na stěnu budovy. (pokud je to možné). Zábradlí by se dalo určitě nějak uzavřít nebo natáhnout přes to síť ![]()
Máme terasu u RD obehnanou plutkem, mám otevřené dvere a batole si tam chodí samo jezdit na motorce neno hrát s venkovními hračkami, když má chuť. Pak přijde zase domu nebo si přijde pro mě nebo jdu já tam nebo spolu mluvíme přes otevřené okno a děláme papa
Nabytek tam máme, tak občas vyleze na židli a sedí si na ni a má pohodlicko
. Na tu terasu vidím a když je venku, zdržuji se u oken, kde na ni vidět je. Bazenek tam ale nemáme, to bych ho samotné nenechala nebo ho nejdříve vylila.
Taky bych tam nedala trampolinu. Vrátka z terasy vedou do zahrady a nejsou zamykací, to až branka, ovšem my jsme se domluvili, ze když je bude otvírat, nebude tam smět chodit a ono to funguje. Proste ví, ze aby mohl byt na terase, musí byt vratka zavřená, jinak jde domu.
Já vyrůstala v bytě s balkonem. Tam jsem trávila hrozně moc času, hrála jsem si tam celé léto, měli jsme tedy i zahradu, takže i tam. Ale když jsme byli doma, tak jsem to využívala hojně. No a měli jsme tam židle, vylézt na ně, tak klidně sletim přes balkon dolů z 5. Patra. Pamatuju si, že máma mi to vštěpovala od té doby co si pamatuju, že nesmím lézt na nábytek na balkoně, nenaklánět se a dodnes si to pamatuju s jakým důrazem to říkala. Takže hlídat, ale dala bych nábytek dal od okraje, asi bych to nechtěla furt hlídat.
@1Pears1 babička třeba má dlažbu na balkoně v paneláku vyspadovanou směrem ven a u toho obycejne zábradlí. No já na ten balkon nejsem schopna jít, mám pocit, ze po tom sjizdim dolu
jí to ale nikdy nevadilo ![]()
@1Pears1 píše:
Třeba, pokud jsou to staré baráky, jak v centru velkých měst bývá, tak aby se tam kus něčeho neurvalo? Nebo nespadlo něco z balkonu nad nimi? Není pravděpodobné, že by se to urvalo celé, ale úlomky z vrchních balkonů padaly u babičky a dědy běžně.
Viděla jsem kde co. V posledních letech se většina balkonů a teras rekonstruuje do moderních a bezpečných lodžií.
Tam je to OK, ale na starém vystrčeném balkonu bych se taky necítila dobře.Dále záleží, jak je řešeno zábradlí, mezery atd.
Kdybych se stěhovala do bytu s obytnou velikou terasou, tak by mě že všeho nejvíc zajímala bezpečnost. Klidně bych si k prohlídce pozvala někoho, kdo tomu rozumí.
No hele to už trochu zavání snahou obalit dítě bublinkovou fólií. Snad každý dospělí si dokáže zhodnotit riziko. Jako nedovedu si představit mít velkou terasu nebo balkon a nechodit tam. My tam jsme nalezlí pořád, když jsme doma.
Aha já pochopila, že se zakladatelka bojí, že dítě sletí dolů, ne že se balkon propadne. ![]()
@Barbucha3 píše:
Aha já pochopila, že se zakladatelka bojí, že dítě sletí dolů, ne že se balkon propadne.
Tak teď se muže bát i tohoto ![]()
Asi jsem to příliš neřešila, děti byly vždy pod dohledem. Nábytek u stěny (ale to máme i normálně, protože tam neprší) a jen na oběd/večeři se vytahoval dál, pak tam děti třeba kreslily/tvořily, ale na balkoně nebyly nikdy samy (myslím). A jistotu nebudeš mít asi nikdy, mě teď pětileté dítě táhlo křeslo přes celý balkon až k zábradlí - už jsem měla děs v očích, že snad uvažuje, že si na ni stoupne, na můj dotaz co tam bude dělat, tak se chce dívat dolů, jak tatínek pracuje - naštěstí jsme si hned ujasnily, že bude sedět a bude trochu dál od zábradlí. Jinak dveře na balkon zatím neumí otevřít ani jedno dítě a případně jdou i zamknout.
Ten bazén. Jestli je pod terasou byt někoho jiného, ať je nevytopíte. Prostě budeš muset dítě hlídat. Nějakou dobu to bude náročné. Ale dáte to.