Metoda RUŠ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1
20.2.19 12:17

Milá maminko, nedá mi a musím Vám napsat názor na Váš dotaz, přestože je mi62. Já jsem před mnoha lety vyřešila naprostou ignoraci ze strany manžela citovým odcizením. Je to cesta do pekel. Naše komunikace se omezila pouze na dotaz, co si dá k večeři. Jiná možnost tehdy nebyla. Skončilo to stejně rozvodem a mně se moc ulevilo i když jsem už mnoho let sama. Bohužel sex být musel a to mě přivedlo na pokraj zoufalství a donutilo mě PROBLÉM VYŘEŠIT !!! Držím Vám palce a pokuste se problém vyřešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283
10.4.19 18:39

@Zuzi Rozmarýnová ahoj, byla jste už na rušce? pomohlo vám to? děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
10.4.19 19:09

@matpet
Zdravím. Já na rušce byla, dokonce na čtyřech kurzech z pěti.
Ačkoli dnes už vidím pro mě osobně potenciál i v dalších metodách, v době, kdy jsem se ruškou zabývala, mi pomáhala obrovsky. Možná bych nebyla schopná věnovat se věcem, kterým se věnuji teď, kdybych tam neměla ten mezistupeň rušky. Já dam hodně na pocity a radila bych Vám, aby jestli cítíte, že je to ono, jste do toho určitě šla. Člověku to hodně pomůže i vůbec zjistit, jak celý člověk funguje. Dodnes jsem rušce vděčná, opravdu je postavená na základech, které se moc neprofanují, nicméně sama zjistíte ty spojitosti.

Držím palce na cestě k osvobození sama sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283
10.4.19 20:10

@Passenger děkuji moc, já právě váhám, už mám pročtenou i knihu a trochu mě odradila, protože jsem na ad, tak jak píše Karel, je to problém a zdržování celé skupiny :nevim: chci se sebou něco dělat a také mě zajímají různé metody :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
10.4.19 21:30

@matpet
Karel doporučuje min. jednu terapii u terapeuta, a pak třeba až jít na kurz v tomhle případě. Zkušenost se zkušeným terapeutem může být také dost hodnotná. Jen si připlatíte..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.9.19 23:02

RUŠ

Dobry vecer, rada bych vyzkousela metodu RUŠ. Nic o ni nevim.Jen jsem neco cetla, ale moc tomu nerozumim, jak funguje. Znamena to, ze clovek se vraci v myslenkach fo detstvi? Mam problem se vzpominkami, nic si skoro z detstvi nepamatuji. Takze nevim, jestli vubec ma smysl tuto metodu zkouset. Poradite mi prosim?

• Citovat
  • Upravit
9023
29.9.19 23:12
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
271
5.8.20 22:25
@Passenger píše:
@matpet
Zdravím. Já na rušce byla, dokonce na čtyřech kurzech z pěti.
Ačkoli dnes už vidím pro mě osobně potenciál i v dalších metodách, v době, kdy jsem se ruškou zabývala, mi pomáhala obrovsky. Možná bych nebyla schopná věnovat se věcem, kterým se věnuji teď, kdybych tam neměla ten mezistupeň rušky. Já dam hodně na pocity a radila bych Vám, aby jestli cítíte, že je to ono, jste do toho určitě šla. Člověku to hodně pomůže i vůbec zjistit, jak celý člověk funguje. Dodnes jsem rušce vděčná, opravdu je postavená na základech, které se moc neprofanují, nicméně sama zjistíte ty spojitosti.Držím palce na cestě k osvobození sama sebe.

Ahoj, muzu se zeptat v jakých dalších metodách vidíš potenciál?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
17.2.21 16:47

Z vyjádření ČMPS pro MKČR:

Metodu, (RUŠ), nelze považovat za seriózní psychologickou resp.
psychoterapeutickou metodu. Neměla by tedy být zahrnuta mezi metody, které jsou
praktikovány ve zdravotnických zařízeních anebo v praxi lékařů či klinických
psychologů a psychoterapeutů.
Pokud by se jednalo o uznanou psychoterapeutickou metodu, bylo by třeba k jejímu řádnému aplikování plného vysokoškolského vzdělání v medicíně či v psychologii
s příslušnou funkční specializací pro výkon psychoterapie.

Pokud potřebujete víc než oficiální vyjádření.
Ne že by bylo všechno špatně. Ve zkratce je RUŠ jednoduché řešení jednoduchých problémů pro jednoduché lidi.
V mnoha ohledech vám může pomoci se svým problémům postavit, ale ne nutně je vyřešit. Hlavní potíž tkví v absenci potřebného vzdělání. „Terapeuti“ se staví ke všem problémům způsobem, že jde o naučené vzorce z dřívějších let. Netřeba doufám nijak vysvětlovat, že to je velmi špatný přístup.

Bohužel s úmyslem autora metodu rychle monetizovat, může být „terapeutem“ každý, a to po absolvování několika kurzů. Ale jako z vás kurzy první pomoci neudělají záchranáře, ani tyto kurzy z vás neudělají terapeuta. A největší nebezpečí je, že tito lidé jsou přesvědčení, že jsou dostatečně vybavení k práci, která normálně vyžaduje roky denního studia a tisíce (!) hodin supervizovaných praxí!!
A tak „terapeutem“ může být kadeřník, finanční poradce, nebo pošťačka. Svěřovat své zdraví komukoliv bez medicínského vzdělaní, je přinejmenším nezodpovědné.

Takoví lidé pak často do své praxe promítají svou subjektivitu („já to mám jinak“ / mě metoda pomohla a tak musí pomoc i tobě),
i třeba nevědomě na vás tvoří nátlak (metodě musíte věřit / vaše výhrady jsou jen odmítání pomoci, bráníte se pomoci),
a bohužel postrádají nutné vědomosti z oboru (jsou pak schopni tvrdit, že antidepresiva nejsou řešením). Metoda je mezi psychology považovaná za celkem manipulativní.
A celý etický kodex metody je prakticky jen ochranou jejího autora.

Pokud řešíte nějaké „drobné bolístky“, pak vám RUŠka asi nijak neublíží, ale úplně stejně vám pomůže promluvit si s babičkou, nebo přáteli a osvojit si běžné mechanismy zdravé komunikace, které se člověk učí zhruba v patnácti (že občas věcem přikládáte větší váhu, než skutečně mají vám řeknou i přátelé, pokud to již nevíte), a ušetříte tak pár tisíc korun.

Zdraví máte než jedno, s bolestí zubu také půjdete k zubaři, s se srdečními potížemi ke kardiologovi, a s duševními obtížemi k psychiatrovi/psychologovi. Navíc ti jsou hrazeni pojišťovnou. (koneckonců, kdyby váš kardiolog měl na dveřích místo MUDr napsané IČO, zaklepali byste na jeho dveře?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.2.21 19:07

Ahoj. Podstoupila jsem 3×, 3× zaplatila 3tisice a bez vysledku, byla jsem hodne smutna.

• Citovat
  • Upravit
7
17.2.21 20:43

Moje zkušenost

Ahoj, před RUŠ jsem absolvovala 3× kineziologii, pokaždé s jiným člověkem, částečně mi to pomohlo, ale kromě té poslední paní mi moc nevyhovovaly osoby, u kterých jsem to absolvovala. RUŠ mi delší dobu doporučovaly dvě kamarádky, že jim moc pomohla, takže jsem zkusila také. Měla jsem úplně stejné obavy, že si na nic nevzpomenu – mám z dětství jen opravdu pár vzpomínek, ale vybavilo se mi vše úplně v pohodě. Řekla bych, že nejdůležitější je osoba terapeuta – musíte k němu mít důvěru a nebát se mu/jí svěřit – oni už slyšely stovky podobných příběhů. Byla jsem celkem 2× s odstupem asi roku a za mě velmi doporučuju, stala se ze mě šťastná, sebevědomá žena s minimem mindráků. Řekla bych že jeden problém zmizel lusknutím prstů. Kdyby moje velmi dobrá kamarádka neprovozovala ještě jinou metodu, tak k paní do Vsetína na Ruš chodím stále. Jo a na takový ten stav – mám vše, všichni jsou zdraví, ale já nejsem šťastná RUŠka funguje skvěle – většinou jsem někoho vyhledala právě v okamžiku, kdy na mě podobná depčička dolehla. Opačnou zkušenost má moje velmi dobrá kamarádka má s RUŠ špatné vzpomínky, vůbec jí to nepomohlo a cítila se celý den špatně, ale říkala taky, že jí nebyla od začátku vůbec sympatická terapeutka, byla prý arogantní - někde z Brna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
18.2.21 09:44

@matpet pokud máte předepsaná AD definitivně Vám RUŠ nedoporučuji. „Terapeuti“ této metody zcela postrádají průpravu nutnou pro práci s diagnostikovanou depresí.

AD NEJSOU VŮBEC PROBLÉM ČI ZDRŽENÍ!

Snažně Vás prosím, vyhněte se komukoliv, kdo něco tak nebezpečného tvrdí, tato nebezpečná myšlenka vychází z nepochopení mechanismu depresí. Bohužel celá RUŠ je postavená na doměnce, že Vaše problémy mají příčinu v minulých „traumatech“, a „terapeut“ se Vás bude snažit přesvědčit o tom, co si on myslí, že je příčina a tak problém „vyčistit“. Což zcela opomíjí kompendium 100 let vědění psychoterapie, jako samostatného vědního oboru. Na rozdíl od RUŠ jsou AD lékařsky schválená (vyjádření k metodě najdete výše).

Pokud Vás zajímají jiné metody než sezení na křesle a povídání, mohu Vám doporučit třeba skupinu Horní Palata, což je patrně nejlepší psychiatrická/psychoterapeutická skupina v ČR (a bonus je krásné prostředí).

Podpůrná terapie k AD je dobrá věc, ale definitivně NE RUŠka, běžte k někomu, kdo problematice rozumí. Navíc Vás to vyjde levněji. A je to Vaše zdraví, svěřte jej prosím zdravotníkům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Jahodová tyčinka

• (4.2) + 56 recenzí

Sirup

• (5) + 1 recenze