Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj! Máte někdo zkušenosti s mezerníkem? Snášejí ho děti dobře?
Synovi ve 2 letech museli vytrhnout 2 přední zuby a hůř mluví, myslíte, že se to zlepší, když mu dáme udělat mezerník? A kolik ten mezerník tak stojí?
Děkuji
pardon za OT - mě při prvních slovech dotazu napadl mezerník v klávesnici a říkala jsem si: Proč by ho měly děti snášet a proč se na to vůbec ptáš? pak tepr jsem pochopila
dneska jsem prostě mimoň, tak se omlouvám
My mezerník máme a není to žádný problém, dcera ho má asi od 4 let, zvykla si na něj hned. Stál asi 570-, Kč a musí se měnit, podlo toho jak rychle roste čelist. Určitě je to lepší než být bez zubů.
Díky Bubino. A jak často se to musí měnit? A to je jako normální vyndavací zuby, že si to musí na spaní sundat?
Ahoj
Myslíte,že to,že chybí zuby může mít špatný vliv na mluvu? Raďulka má vybitou levou spodní jedničku a dvojku.Mám raději koupit ten mezerník??? Zatím se to nijak neprojevuje.Zatím toho moc nenamluví.Spíš nemluví vůbec až na tata,dudu,ham,mňam,papa apod.
Děkuju za radu.
To by mně taky zajímalo, jestli, když mu koupíme ten mezerník, se ta jeho mluva zlepší. ![]()
My jsme museli na trhání horních předních zoubků letos v únoru. To bylo Matyáškovi asi 2,5r. Nechali mu tam jen oba špičáky a obě zadní stoličky. Mezerník v pusince nesnesl, takže jsme ho nepořizovali. Mluví krásně, jen zatím neřekne Ř a občas mu nejde F. Ale on mluvil hodně dobře už před tím.
Na mluvu to určitě vliv má, protože když přijdou dospělí o zuby tak začnou šišlat. Nejsem teda logoped, ale myslím, že vliv mají spíš horní zuby.
Magrátka
Na mluvu to má asi také vliv, ale hlavně to má vliv na růst dalších a nových zubů. Pokud ty zuby nemají souseda, tak se tím zmenšuje dáseň a pak je problém, když rostou nové zuby, že namají místo a rostou křivě a dáseň je také vyvinutá špatně.
Jinak na noc se to vyndavá, je to jako protéza pro dospělé, ale mi ji máme moc hezkou s tou dospěláckou se to nedá srovnat. Dcera se s dědou vzájemně kontrolují, kdo má a nemá protézu. V ničem jí to neomezuje ani nevadí, jen na plavání jsem jí to nedávala, ale pokud jde plavat s náma, tak jí to klidně nechám. Občas když je z něčeho nervozní, tak si s ní v puse hraje a dost jí to pomáhá v navazování vztahů v kolektivu - ukáže zuby a hned je středem pozornosti !!
Máme už jeden rok a půl a zatím jsme ho neměnily, mění se až začne tlačit, když roste čelist, ale to je individuální. U menších dětí asi častěji, víc rostou.
Víc mě nenapadá. Zatím ahoj
Ahoj,
Matyáš má už 2 roky pryč jedničku nahoře. Doktorka mi říkala, že by to mohlo dělat problémy hlavně při sykavkách. Máťa i bez mezerníku mluví dobře, sykavky v pohodě. Neříká teda R, ale to nebude chybějícím zubem, spíš řešíme krátkou uzdičku pod jazykem ![]()
Jo a doktorka mi říkala, že dřív než ve 3 letech je docela problém udělat dětem otisk patra, který kvůli té náhradě musí pořídit.
Tereza
No právě s písmenem es má problémy a místo c a ch říká k, tak do toho asi půjdeme. Oni právě v Motole říkali, že to jde až po 3 letech, tenkrát mu byly asi 2 roky a 3/4. No a začneme taky chodit na logopedii.
Ale on je strašnej lenoch, když ho opravuju, jak mluví, tak po mně nechce nic opakovat, já se z toho asi zblázním. ![]()