Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
ahojík, chtěla bych se zeptat, od kdy čistíte vašim děckám zoubky? Vím, že někdo už od třeba 6.měsíců, kdy se pořezají první ty dole…
můj Tomík má tedy v 11měs. 5 zoubečků a ráda bych to zkusila, jen nevím jak na to.
Zoubky by se měly čistit od prvních prořezaných, já jsem začala hned, jak se Anežce vyklubaly dolní jedničky. Existuje takový silikonový návlek na prst (vypadá jako pro pejsky) a tím se zoubečky přejíždí, stačí párkrát přešmydlit, ale at si dítko zvyká hnedle od malinka. Potom jsem pořídila takovou
u 3 různých kousátko - kartáčků a až těch zubů měla víc, i stoličky, začala jsem používat normální dětské kartáčky.
Pasty existují pro děti od prvních zoubků, stačí si jen vybrat, je jich spousta, i různých cenových kategorií, některé mají fluor, některé ne, jiné jsou bez cukru ![]()
hele, tak jsem je našla, byly výborné
http://www.detskyraj.cz/…/3534-canpol-:,–(a-kartacku-na-zuby
ahoj, tak Tadeáš má zuby dva a čistíme vždycky po večerním koupání, máme kartáček od MAM s různýma gumovýma koncema a na jednom jsou gumové štětinky, tak tím a prozatím bez pasty a spíš to beru aby si zvykl, že něco takového vůbec existuje, taky existuje takový kartáček, co si navlečeš na prst, s tím by to bylo asi pohodlnější a zoubky se líp vyčistí
Ahoj, nevím, co říkají příručky, ale my jsme zoubky obou dětí čistili dětským kartáčkem bez pasty od prvního zoubku a pastu jsme začali dávat v 1 roce. Obě děti ji polykaly (dle našeho dětského dr to nevadí), dcerka (téměř 5let) si už vyplachuje, ale nevím odkdy. Dcerka si čištění zubů od začátku oblíbila, nikdy nebyl problém. Synkovi (nyní skoro 2 roky) se čištění moc nelíbilo a nelíbí, ale strpí to. Nejvíc bojujeme s horními předními zuby, kdy zatíná horní ret a nechce nás k nim pustit. Od začátku čistíme večer v rámci koupání a ráno v rámci společné ranní hygieny. Jo a oba si „čistily“ samy, když si „řekly“, tzn. téměř vždy, když navštívíme koupelnu
. To jen kartáček namočíme do vody. Dcerka už to samo nedělá. Jinak ta si už opravdu čistí sama, ale většinou dočišťujeme.
ahoj
vse co pise Iffka jsem koupila v DM drogerii,mala to co se dava na prst vubec nechtela a kartacky si ze zacatku ozuzlavala sama a ted se jina to vzdy snazim dat trosicku pasty a at si to zmoula.
Ode mne to bohuzel nechce.
Nejlíp asi příkladem. Čistit si před ním zuby a vrazit mu do ruky dětský kartáček. My jsme začali čistit asi v roce při stavu 2 zuby, rovnou dostal malý dětský kartáček se štětinkama. Sám si v puse šmrdlá rád, třeba desetkrát denně a dožaduje se pasty, ale ráno a večer dočišťuju pořádně a to se mu nelíbí. Ze začátku křičel a musela jsem si ho přidržovat, teď už si zvykl, tak jen nesouhlasně mručí.
Pro nejmenší je prý s nejnižším obsahem fluoru Parexyl a Elmex pro děti.
Martina
To bylo samozřejmě k mladšímu synovi, starší si čistí zuby sám ![]()
Taminko, taky jsme měli období, kdy mohl zoubky čistit jedině tatínek
Potom období, a to trvalo velmi dlouho, kdy si nechtěla čistit zuby vůbec, jenže to jich už měla plnou pusu, tak to šlo holt přes mrtvoly. Na zuby je u nás tatínek citlivý, tož se čistilo za šíleného řevu (aspon tam bylo dobře vidět
)
My jsme začali už před prvním zoubkem. Pořídili jsme
u kartáčků z DM drogerie, a tam je i jeden jen na dásničky. Takže s ním si Anežka nejdřív hrála. Druhý kartáček z té
y je na právě prořízlé zoubky a třetí na už víc vylezlé. Většinou když pak už se zoubky ukázaly, tak ten na dásničky měla Anežka a tatínek čistil tím, který byl zrovna aktuální. Dodnes si Anežka čistí zoubky výhradně s tatínkem, mně to dovojí jedině v případě, že táta není doma
. Od první návštěvy zubařky (asi v 1,5 roce) čistíme zubní pastou a normálním dětským kartáčkem. Jeden má Anežka (ten je hned totálně zničený) a druhým (v mnohem lepším stavu) čistí tatínek. Když ten tatínkův je opotřebovaný, Anežčin vyhodíme, tatínkův se stane Anežčiným a tatínek má nový. Teď se Anežka zrovna učí plivat - má slíbeno, že když pastu vyplivne, dostane příště i na svůj kartáček ![]()
Koukám, že Anežky spolupracují zá:,–(ně s tatínky
Té naší totiž taky dodnes čistí zuby on, já jedině, když není doma ![]()
Plivat umí výborně, ale většinou to stejně polyká, tak si říkám, že aspon má nějaký ten fluor, když nepije fluorovanou vodu ![]()
my jsme taky čistili od prvních zoubků. kartáček na prst nezabral, tak jsme přešli na klasické od MAM. ze začátku jenom vodou, vždycky jsem trošku vyčistila zoubky a pak strčila kartáček do ruky a Klárka si ho okusovala a žužlala ![]()
používáme pastu Elmex a k doktorce chodíme tak od 1 roku (chodíme 2× ročně vždycky celá rodina
)