Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj holky dneska jsme dostali prášky na zoubky (no žádné zatím malý nemá) jmenují se Zymafluor 1/4mg, mám dávat 1× denně, prý rozdrtit do čaje, vody nebo jídla, hlavně ne do mléka (UM).
1. Je vůbec potřeba je dávat a jestli ano, proč tak brzo ???
2. Mám se raději poradit se svou zubařkou ???
3. V návodu je napsáno, že nezatěžují organismus a nemají vedlejší účinky, měl někdo nějaké ???
Našla jsem 3 roky starou diskuzi, ale nevím co se jak změnilo.
Od dětské mudry na 6ti měsíční prohlídce, dala je nám automaticky asi to tak dělá , i když jsem řekla že nemá ještě zuby. Na krabičce je napsáno od půl roku v tu chvíli jsem to neřešila malej brečel po očkování, poslední odložená hexa.
Kdepak, fluoridove tablety uz jsou davno prekonana „pomucka“. Jelikoz je v CR voda fluorovana a i bezna strava zajistuje naprosto dostatecny prijem, tak je jejich uzivani bohuzel vice k neprospechu nez ku prospechu. Predavkovani (obzvlaste dlouhodobe) ma vliv na druhe zuby, rostou pak flekate a jsou nachylnejsi k zubnimu kazu. U nas (US) neexistuje, abys je dostala, je to zatez!!! Kdyz neni fluorovana voda, tak je dobre jednou za tyden dat malou kapicku bezne zubni pasty na kartacek a nechat to ditko pri cisteni spolknout, ale jak pisu, v CR tento problem odpada, v bezne vode je fluoridu vice nez dost. Takze na zaklade tohoto radim NEDAVAT. Linda
janinkacumacek píše:
Od dětské mudry na 6ti měsíční prohlídce, dala je nám automaticky asi to tak dělá , i když jsem řekla že nemá ještě zuby. Na krabičce je napsáno od půl roku v tu chvíli jsem to neřešila malej brečel po očkování, poslední odložená hexa.
Tak s tím jsem se nikdy nesetkala, že by pediatr dával něco na zoubky. Naše dětská zubařka něco o tom říkala, ale už si to nepamatuju. Myslím, že to bylo něco v tom smyslu, že jí mám čistit zuby pastou s fluorem (ale touž měla víc jak rok, teď se učí pastu plivat). Každopádně nám nikdo nic nedal, takže nic takového nedáváme.
Souhlas s Lindou. Naše Mudra je taky automaticky dává na půlroční prohlídce, ačkoliv byly obě děti ještě dlouho po té bezzubé. Nedávala jsem je ani jednomu.
Martina
Děvčata tak na to teda prdím, mě se to totiž moc nepozdávalo a já si pamatuju jak jsme to papkali ve školce a škole povině za dob dávných a že bych měla dobrý zuby, to teda né.
Zatím jsme na UM + příkrmy a na přípravu mám kojo vodu Horský pramen, tak ta je snad vyvážená ve stopových prvcích.
Anonymni píše:
Kdepak, fluoridove tablety uz jsou davno prekonana „pomucka“. Jelikoz je v CR voda fluorovana a i bezna strava zajistuje naprosto dostatecny prijem, tak je jejich uzivani bohuzel vice k neprospechu nez ku prospechu. Predavkovani (obzvlaste dlouhodobe) ma vliv na druhe zuby, rostou pak flekate a jsou nachylnejsi k zubnimu kazu. U nas (US) neexistuje, abys je dostala, je to zatez!!! Kdyz neni fluorovana voda, tak je dobre jednou za tyden dat malou kapicku bezne zubni pasty na kartacek a nechat to ditko pri cisteni spolknout, ale jak pisu, v CR tento problem odpada, v bezne vode je fluoridu vice nez dost. Takze na zaklade tohoto radim NEDAVAT. Linda
V ČR není pitná voda obohacována fluoridy ani jinými sloučeninami fluoru (a podle toho co nás ve škole učili tak v USA ano). Fluoru a iodu je v horninovém podloží deficit, v potravinách jsou tyto minerály pouze v soli (obohacované-iodidované a fluoridované) a kojencům se potrava obvykle nesolí. O účincích se vedou dlouhodobé spory, hlavně u fluoru je těžko stanovitelná optimální dávka, nadbytek může způsobit např. změny v mineralizaci kostí. Jsem z generace kdy se dávaly fluoridové tablety ve školách a nepozoruju ani nižší kazivost ani intoxikaci. O potřebě doplňovat iod z „exotických“ zdrojů (mořské ryby) nepochybuji. Nám nikdo fluoridové tablety nedal (děti narozené v roce 2005 a 2007), o důvodu a očekávaném působení bych se pídila u pediatra (a při nejbližší prohlídce to udělám).
A když nějaký preparát nechci dítěti dát tak si nenechám napsat.
No jo nenechat napsat, ale když ti to automaticky strčí vypsané do ruky a cosi mele o zubech, když ti v druhé řve dítě po očkování do ucha, tak asi nebudeš řešit co a jak. A navíc doktor je snad ona a ne já.
Navíc já žádný prášky na zuby neočekávala, dost mě to překvapilo, tak proto se ptám.
Me Dr. rikala, ze tablety jsou zbytecne, ze staci davat pit z Dobre vody, ze ta ma fluoridu akorat.
Dobrou vodu jsme nemeli pravidelne, proste jak jsem si vzpomnela a byla doma.
Ale obyc kohoutkovka urco nestaci.
janinkacumacek píše:
No jo nenechat napsat, ale když ti to automaticky strčí vypsané do ruky a cosi mele o zubech, když ti v druhé řve dítě po očkování do ucha, tak asi nebudeš řešit co a jak. A navíc doktor je snad ona a ne já.
Navíc já žádný prášky na zuby neočekávala, dost mě to překvapilo, tak proto se ptám.
My chodíme na očkování a preventivky 1:1 děti:dospělí právě proto aby jeden mohl opečovávat děti a druhý se pídit (a oba rodiče pracujem). Do poraden (kardio s mladší) a při akutních stavech (zatím naštěstí jen půlnoční zánět středouší na dovolené) raději 1:2, protože to povídání okolo (co, proč, jak dál…) je pro nás důležité.
Pokud si myslíš, že doktor ví, tak se řiď tím co ti doporučil, pokud podle tebe neví, tak si najdi jiného.
Tohle se nám stalo poprvé a já se chtěla jen tady zeptat zda jsou opravdu tak důležité. Pro mě bylo prvotní uklidnit dítě a pak se ptát, dnes jsem to prostě neřešila, jinak já jsem s ní spokojená, na vše mi zatím dala rozumnou odpověď, ale zítra si zavolám zubařce.
BaraF: no tak to si teda neumím představit, že bych manžela tahala k dr. pokaždý, když tam musím s dětma ![]()
BaraF píše:janinkacumacek píše:My chodíme na očkování a preventivky 1:1 děti:dospělí právě proto aby jeden mohl opečovávat děti a druhý se pídit (a oba rodiče pracujem). Do poraden (kardio s mladší) a při akutních stavech (zatím naštěstí jen půlnoční zánět středouší na dovolené) raději 1:2, protože to povídání okolo (co, proč, jak dál…) je pro nás důležité.
Pokud si myslíš, že doktor ví, tak se řiď tím co ti doporučil, pokud podle tebe neví, tak si najdi jiného.
No tak v tomhle se musím zastat Janinky. Moc dobře si pamatuju, jak jsem kolikrát (hlavně zezačátku) byla na nervy už v čekárně, protože Anežka řvala jak tygr, nebyla k uklidnění ani po kojení, takže si dovedu dost dobře představit, že bych vzala recept a zkoumala ho až doma. A i když jsem spokojená s naší pediatričkou, tak přemýšlím o tom, co mi říká, co dělá a pokud se mi něco nezdá, tak se zeptám.
A nemyslím si, že každý má možnost chodit s dětmi k lékaři ve dvou. U nás to třeba teď rozhodně nejde, protože manžel změnil práci a je ve zkušební době. Ani nevím, jestli bude moct se mnou absolvovat ultrazvuky v těhotenství.
A jestli jsem to pochopila správně, tak Janinka sem přišla pro radu.. Myslím, že zavolat zubařce nebo pediatričce (s vysvětlením, že se mi to teď rozleželo v hlavě a nezeptala ses hned v ordinaci), je asi to, co bych udělala taky.