Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Milá anonymní, zkus alespoň napsat o jaké město se jedná- v každém městě to funguje trochu jinak:-)
Tak tak, jaké město.Ale při každodenním ježdění se karta více vyplatí.
Kartu nebo časovou jízdenku (měsíční, čtvrtletní) bych preferovala před každodenní řeholí mít u sebe drobné. A to v jakémkoli městě ![]()
Já bych si to spočítala,určitě někde najdeš, kolik stojí jednorázová jízdenka na mhd a kolik čtvrtletní,měsíční jizdné apod. (ještě pokud nemáš vůbec tu kartu,tak ta karta sama o sobě stojí něco - u nás na Vsetíně okolo 200,– ).
No a pak si spočítej,třeba u nás stojí mhd 12,– takže to by bylo 24,– / den. 24,– krát počet pracovních dní (čili cca 20) = cca 500,– / měsíc ježdění …
Výhoda měsíčního,čtvrtletního je ta , že to stojí x peněz a ty v otm daném období (měsíc,čtvrt roku) můžeš na tu kartu jezdit v daném okruhu klidně 50× denně a zaplatíš jen na začátku toho měsíce(čtvrtroku) tu danou částku…
Takže poak už záleží na tom,nak olik u vás vyjde jedna jízda mhd a na kolik vyjde nabití karty na měsíc,čtvrt roku apod. (a musíš si započítat jako jednorázový náklad v případě pořízení té karty nějakou tu stokorunu určitě).....
Děkuju. Ještě se zeptám…v případě zakoupení karty na MHD třeba na půl roku,to je pak jedno kolikrát přestoupím a kolikrát ji využiju? Jak se to vlastně dělá?To jí stačí mít u sebe kdyby přišel kontrolór nebo se podobně jako jízdenky označuje?
ta karta se vyřídí na informacích na autobusáku,stojí nějaký poplatek a ta karta platí myslím 10 let (představ si ji jako kartu v obalu stejně jako kreditku v otm plastovém poloprůhledném obalu)…
A ty si na těh informacích na tu kartu ,,nabiješ" zrovna peníze (podle toho jestli chceš nějaký ten tarif-půlročtní,čtvrtletní) a pak už jen v autobuse tu kartu přiložíš k takové čtečce a vyjede ti lístek.
Jéé,to je dobrý.Děkuju:-))) Já asi vypadám jako úplná tupka..
Moc Vám děkuju.hodně jste mi pomohla. ![]()
Tak hloavně že pomůžu
A stydklivost není na místě,já jsem zase ztracená ve světě tramvají ![]()
Holky z Prahy, jak funguje nákup jízdenek v Praze? Dá se to koupit přes telefon? Budu tam brzy, auto potřebuji nechat na kraji, pojedu tramvají bez přestupu asi 20 minut, ale v šest ráno a určitě tam nebude automat na jízdenky. Dá se koupit jízdenka přes telefon? Jak to funguje? Nebo se dá koupit v trmvaji a zaplatit kartou, třeba jako v Plzni? Je tam nějaký terminálek v těch tramvajích? Nebyla jsem v tramvaji v Praze dobrých deset let ![]()
Tak asi ideálně toto, jak to funguje? Na zastávce zhruba dvě minuty před příjezdem tramvaje pošlu SMS a ona mi dojde potvrzovací SMS? S platností od doručení? Podle jízdního řádu to má být 19 minut, bez přestupu, takže by mi stačila 30minutová, ty minuty ale platí asi od doručení nějaké potvrzovací sms, že?
@terinka4444
v tramvaji jen u řidiče, a je to dražší. Takže buď v automatu - jsou minocvé i kartové, nebo přes SMS, to se posílá takhle http://www.smsjizdenka.cz/…sms/index.do. Přijde do dvou minut, nastoupit musíš už s lístkem, doba platnosti je SMSce. Ceny jsou stejné jako u papírových.
@terinka4444 Abys mohla koupit sms jízdenku, musíš mít aktivované prémiové sms zprávy u svého operátora (na čísla 9…). Platnost je od doručení (někdy až po minutě od doručení) je to napsáno v SMS jak píše @selia
Dobrý den,
Děkuji za odpovědi…
asi tady budu za idiota ale jsem holka z malého města,tak mám trošku problém s dojížděním do budoucí práce. Mohl by mi prosím někdo zasvěcený vysvětlit jak je to s MHD-autobusy a jízdenkami? Pokud budu jezdit každý všední den,stejnou linkou (stejnou trasu tam a zpět) mám si zakoupit spíše jízdenku nebo elektronickou kartu?Jak ta karta vlstně funguje a kde se dá koupit? Co by bylo výhodnější-co se týče peněz?