Migréna!

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
89
24.6.06 10:00

Migréna!!!!

Ahoj holky,
potřebuju pomoct. Ač kojím a ještě nemenstruuju, tak se mi vrací migréna. Je to děs, kdo jste to zažily. Včera jsem měla opět po týdnu takový záchvat, že jsem skončila v posteli a ani dnes mi není nejlépe. A to mám 4-měsíční mimi. A musím kojit. Jak to děláte vy, co trpíte migrénou? Co berete při kojení? Co vám pomáhá?

Děkuju za rady a pomoc.
Renys

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Missorka
24.6.06 10:08

Renys,

mám bohužel bohaté zkušenosti s migrénou v těhu a při kojení, včetně zvracení a podobných lahůdek…

1. zajdi k neurologovi - tam se nejlíp hledá řešení
2. mně pomáhal ibuprofen 400 (může se při kojení)
3. když pomáhat přestal - měla jsem Imigran (lék z řady triptanů), ten je stejně na předpis, takže se návštěvě dr. nevyhneš, ale je to úplnej zázrak - aspoň u mě
4. matka musí fungovat a na migrénu prostě paralen nezabere
5. hodně pij a zkus vypozorovat co ti migrénu způsobuje (já bych tipla, že u mě umělá sladidla)
6. nevzdávej to - po druhém těhu se mi to hodně vylepšilo.

Drž se, je to strašný, ještě si to živě vybavuju.

• Citovat
  • Upravit
4419
24.6.06 10:15

Ahoj, já sice migrény nemám, ale moje mamka si je vždy vyžere do maxima :cry: :? . Hodně jí pomáhají homeopatika z lékárny. Nevím, jak se jmenují, ale když se pozeptáš, určitě poradí. Pak jí hooodně pomáhá přípravek AULIN, ale nevím, jak by to bylo při kojení, to fakt nevím. Ale ty homeo opravdu zabírají, když se vezmou v počátku. Původně měla homeo z německa, ty jsou možná ještě lepší než od nás. Kdyby jsi měla možnost od někoho z německa to přivést, je to nejlepší lék na migrénu, který doposud moje mamka měla. Nedávno měla silnou migrénu sousedka, již druhým dnem zvracela a no hrůza. Pak jí mamka dala homeo a fakt zabraly. Zkus to!!

Šárka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
804
24.6.06 11:29

Ahoj Renys,
citim s tebou, asi nemam migreny tak silne, protoze mi pomaha Paralen, ale je to humus, trvaji 2-3 dny, je mi spatne od zaludku a neni se mnou rec.
Mne hodne pomohlo, kdyz jsem prestala jist sladke jogurty. Predtim jsem jedla kazde rano, pak jsem je vy:,–(ila uplne a frekvence a intezita migren se podstatne snizila. Taky mam vyzkouseno, ze je u mne vyvolava pach cibule, kafe, umela sladidla a stres. Uplne mne od migren uchranilo pouze tehotenstvi.
Drz se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
24.6.06 12:52

mne doktor neurolog doporucil taky jen paralen/paracetamol, i v tehotenstvi. je to pry jediny lek, ktery je provereny. ale stejne si ho beru az kdyz uz je uplne nejhur. jo, a pak pomaha vyspat se, ale to s mimi moc nejde, co? hali

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
24.6.06 13:19

Ahoj Rennys,
mám už bohužel víc jak 15 let podobné problémy. Když člověk není těhu nebo nekojí , tak se s tím nějak vyrovná ,ale takhle má strach ,aby hlavně neublížil mimi.
První těhu bylo s migrénou vpohodě, záchvaty ustaly, a začaly opět jak píšeš při nástupu menses a pak se ještě zintenzivnily , když jsem po 18 měsících přestala kojit.Bohužel, jak píše Misorka s tím ibuprofenem si nejsem jistá . V těhu je těžce kontraindikovaný. Při kojení jsem ho též používala ,ale v poloviční dávce než normálně ,ale jednou nebo dvakrát se mi stalo ,že mimi blinkalo (což u něj nebylo normální) ,ale člověk opravdu fungovat musí. Lepší je opravdu si vzít analgetikum až po kojení , tím vznikne alespoň 3 hodinová pauza na odbourání z těla a do mléka se ho dostane minimálně.
Bohužel s druhým těhotenstvím je problém, mám velmi silné migrény 2× týdně, trvající i 40 hodin. Paralen nepomáhá , lepší je kombinace s kofeinem, který zesiluje učinek (Panadol extra). To můžu fungovat ,alespon v základu ,ale jinak to nejde když má člověk prcka.
Přeji ti co nejmíň bolestí ,a jak si zjistila sama průběh migrény do budoucna a další těhu je opravdu individiální.
Apolena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
24.6.06 15:08
apolena píše:
Bohužel, jak píše Misorka s tím ibuprofenem si nejsem jistá . V těhu je těžce kontraindikovaný.

Apoleno - opravdu není, v I. a II. trimestu je bezpečný:

//IBUPROFEN

Nesteroidní antiflogistikum, analgetikum, antipyretikum

Není teratogenní. Nežádoucí účinky u novorozence nejsou příliš časté a projevují se při pravidelném a dlouhodobém užívání - perzistující pulmonární hypertenze, riziko předčasného uzávěru ductus arteriosus při podávání na konci III. trimestru.

1. trimestr - s opatrností lze podávat

2. trimestr - s opatrností lze podávat

3. trimestr - nedoporučuje se podávat v tomto období

Relativně bezpečná dávka:

Upozornění: Nejvhodnější léčivo ze skupiny NSAIDs pro užívání v době těhotenství.
(www.safebryo.cz)//

I v příbalovém letáku je, že ibuprofen při kojení lze používat po poradě s lékařem.

A je to přesně jak píšeš - matka musí fungovat a opravdu vím o čem mluvím.

• Citovat
  • Upravit
3743
24.6.06 15:13

můžou se klidně i silnější léky, při kojení jsem brala i Novalgin (na recept), jedno kojení jsem vynechala a pak už kojila - po předchozí domluvě s dětskou lékařkou. Ibalgin se může, nejlepší hned po kojení.

Na www.rodina.cz odpovídá dr. na dotazy - kojení a péče o novorozence, zeptej se tam. Kdybych o té poradně věděla dřív, tak jsem mohla kojit i s léky na prevenci migrény (dostala jsem se do stavu, kdy jsem 2-3× týdně tloukla hlavou do stěny a doma měla dva caparty).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
24.6.06 15:39

Ahoj Renys..

Já trpím migrénama, trpěla jsem i před těhu, během těhu i teď, prostě toho se asi nikdy nezbavím.. Vím, že je to děsný, když ti třebas čtyři dny v kuse hučí v hlavě (třeští, zvracení, na omdlení). Jak psala Missorka, všechny body souhlasí. Jen bych k tomu dodala, že já jsem u neurologa byla, nic mě nezjistil, mám prášky - docela oblbováky a raději jsem je v těhu ani při kojení nebrala a většinou mě stejně moc nezaberou, byla jsem i na rehabilitaci, ale taky to nezabralo. O tom, že by mě pomohl Ibup. - tak o tom si můžu něchat zdá, kolikrát mě z něho bylo ještě víc hůř. Nejhorší den, je ten den, kdy mě migréna prostě vrholí, jakoby konec migrény, to je nejhorší.., ale jak psala Missorka, každá mamka, v této chvíli musí fungovat.. Ale určo bych k tomu neurologovi zašla, příčina migrény se musí hledat. Není to nic děsného. Si pamatuji na jedno vyšetření, kde mě na hlavu na:,–(ili takovou síťku a připadala jsem si jako pomeranč :lol: , pak mě udělali takové gelové tečky do hlavy a připojili mě na přístroj a poušteli mě výboje světel, měla jsem zavřené oči, musel a jsem zhluboka dýchat, trvalo to asi 15 minut a počítač vyhodnocoval, jak můj mozek na ty výboje reaguje. Byla jsem i na rentgenu páteře, jestli to náhodou není od páteře. Potom rehabilitace. No uvidíš. Mě na migrénu občas něco zabere, ale nejlepší je - si lehnout do postele, klid a vůbec se nehýbat a mačkat si na určitě body na hlavě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
224
24.6.06 16:48

při kojení ibalgin (ibuprofen) můžeš. Já měla po porodu skřípnutý nerv - takže mi je opíchávali a dali ibalgin jako prevenci proti bolesti. Ještě jsem se u Dětský na Jipce radši ujistila, že ibalgin můžu. Je pravda, že jsem si ho vzala v nemocnici jen 1× a co šlo jsem vydržela. Brát se má hned po kojení a oba doktoři mě ujišťovali, že do mléka nevstupuje…
Ať migroška brzo ustoupí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
24.6.06 21:50

Takze:
1. Akupunktura
2. LR Aloe Vera gel. 100 % prirodni produkt, uziva se po polevkovych lzicich minimalne tri mesice, mne sice nesnizil frekvenci migren, ale rozhodne snizil intenzitu, a to poradne. Vyrobci sice pisi, ze nedoporucuji tehotnym a kojicim zenam, ale Dr. Formanek, ktery tento produkt v CR propaguje tvrdi, ze jeho skodlivost je proti ucinku stresovych hormonu pripadne leku naprosto miziva.
Pokud bys mela zajem, muzu sehnat cislo jak na Formanka, tak na dealera.
Jenom podotykam, ze to neni zrovna levna zalezitost (ale ja do toho sla a nelituji)
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
25.6.06 14:35

Ahojky Renys,

tak já myslela, že na migrény snad trpím jenom já. V těhu to bylo v pohodě a po porodu asi ještě tři měsíce, pak se mi moje bolesti hlavy a migrény zase vrátily. Vesměs se připojuji k Missorce, já na migrény trpím už od puberty a zkusila jsem taky kdeco. Nejlepší je však dojít k neurologovi - mrkni na www.bolestihlavy.cz - je tam soupis neurologů zabývajících se bolestí hlavy z celé republiky. A co se týče léčby, při mírnějších bolestech mi začal zabírat ibalgin 400 v kombinaci s kávou (nechápu), ale fakt mi to asi 3× za sebou zabralo. Paralen je na mě slabý, ale při kojo vhodný a někomu pomůže. Na samotný záchvat jsou nejlepší triptany, nejnovější a nejúčinnější léky, ale ty ti může předepsat jen neurolog. Poslední studie prokázaly, že triptany je možno při těhu i kojo. Mně sice moje neuroložka doporučila pro jistotu po triptanu odstříkat, ale když mě to chytne, kdo má myšlenky a sílu odstříkávat, že? Jinak preventivně beru ráno a večer jednu tabletu Magnesium Lactici 0,5 a chce to hodně hodně pít - stolní a minerální vody.
Hodně štěstí, soucítím, migréna je pěknej šmejd :evil: , vyřadí člověka z provozu, což si při dítěti nemůžeme dovolit a ztěžuje nám život. Hodně štěstí :) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
25.6.06 14:40

Jo a co se týče toho brufenu/ibalginu, ten mi moje neuroložka přímo doporučila, že se v kojo může a co se týče paralenu pouze čistý paracetamol (paralen nebo panadol)- žádný extra nebo plus!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Yv
8
26.6.06 22:11

Ahojky,
trpím migrénami od 15 let a vyzkoušela jsem z léků asi všechno co v průběhu těch let bylo možné sehnat - na recept od neurologa i bez něj… Každý nový lék mi ale zabral max. jednou až dvakrát. Řadu let mě ty typické záchvaty chytly cca 2× do roka, od 25 let začaly být čím dál tím častější - i několikrát týdně a ten příšerný začátek (aura) i několikrát za den. Po celá léta jsem od všech možných doktorů, známých a příbuzných poslouchala, jak mě to po porodu přejde… ha ha: v těhotenství jsem sice měla jen 2 migrény, ale od porodu v podstatě každý týden a každá trvá 2-4 dny :evil: :evil: Protože pořád kojím, žádné léky kromě magnesia neberu (občas chodím na injekce a ted mám za sebou i kapačky magnesia) a co jsem malou začala přikrmovat, řeším to kávou, což sem tam zabere, někdy aspoň na 2-3 hodinky. Občas mi pomůže moje neuroložka, která mi velmi šetrnou metodou odblokovává páteř, zejména krční, kde mívám i 3 bloky naráz a sem tam si dopřeju masáž. Od krční páteře jsou prý migrény velmi časté. No a minulý měsíc mi neuroložka předepsala nějakou novinku: RELPAX, který prý jako jediný zabere i když se nevezme ihned v počátku migrény. Bohužel to nemůžu potvrdit, protože jsem ho ještě nevyzkoušela. Přestože mi dr. říkala, že ho můžu i když kojím, v příbal. letáku píšou že „je vhodné 24 hodin po podání nekojit“. A ještě mi napsala DIHYDERGOT - nosní sprej. Ten v letáku kojícím taky nedoporučují, ale dr. říkala, že to nevadí :?: Já jsem k veškeré chemii hodně nedůvěřivá, takže zatím trpím a v nejhorších stavech mě ve všem kromě kojení zastoupí manžel. A říkám si, že třeba pomůže druhý porod :)
Přeji všem ať máte hlavu v pořádku :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
26.6.06 23:01

Hlásím se do klubu migrén :lol:
Kdysi mi kamarádka poradila, že jí v nouzi nejvyšší zabrala lžíce krystalového cukru. Od té doby to taky tak řeším. Jinak taky zabírá Coca-cola (klasická „červená“), ale je to kofein a „bublinky“.
Tož, můžete zkusit ten cukřík.
 Ivča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí