Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, poraďte mi některá, co dělat s migrénou, která mě atakuje pravidelně pár dní před ms. Je to šílené, mám pocit, že mi exploduje hlava, vypadne oko, fakt hrůza ( kdo zažil, chápe ). Ibalgin ani podobné driáky nezabírají, už fakt nevím co dělat
. Je možné, že to fakt souvisí s cyklem? Dřív jsem nevěděla, co to migréna je, po porodu pravidelně trpím. A taky mě většinou v tu samou dobu zchvátí nějaká viróza. Je to divné, fakt se to opakuje každý měsíc. Je to tím, že jsem v této fázi nějaká oslabená anebo jak si to mám vysvětlit
? A myslíte, že mi na to něco gyndařka dá anebo je to spíš případ pro neurologa?
Děkuju za odpovědi a zkušenosti.
Joo, Lindynette. Ale migrény jsem začala mít ještě před braním této antiko. První se objevila v prvním trimestru těhotenství.
Mam to stejne:-(nejradsi bych si hlavu urvala:-D ale ted mi gyndak zmenil antiko, kde nedelam pauzy( 21+7) a je to lepsi ![]()
Já to mám přesně naopak. Já mívala tyhle stavy před těhu. Je to peklo. Hlava mi třeštila i 2 dny a pak zbytek týdne bolela. Bylo mi zle od žaludku.
Zkus zajít normálně k obvoďačce. Může ti napsat nějaký prášky. Já tam nedošla a trpěla s ibalginem.
Kamarád bere Migrenal nebo tak nějak. Je prej na předpis.
@Cipisek79 mela jsem to uplne stejne a vzdy v obdobi pred menzes. Pomohlo mi az vysazeni HA a prasky od neurologa.
Jsem migrenik od 13 let, nejhorší to bylo v těhu, záchvaty jsem měla i 3× týdně a nemohla léky. Od druhého porodu se to ustálilo na 1× měsíčně, vždy 1. den MS. Takže u mě je to jasně hormonální. Naštěstí s věkem se záchvaty mírní a zabere mi na ně celkem spolehlivě obyčejný Brufen, což dřív neexistovalo. Byla jsem v prvním těhu na neurologii, kde jsem oběhala kolečko - sono, ct a ještě cosi…vše vyloučeno. Dostala jsem antimigrenika, ale zabíraly mi za hrozně dlouho, což nemělo smysl. Takže radím, zajdi k neuroložce a řekni si o léky, většině lidí zabírají líp než mě.
Nech si napsat od obvodniho nebo neurologa neco s triptany (cinie apod) nebo ja beru jeste indometacinove cipky
Moje zkušenost s migrénou? Začala se projevovat při studiu VŠ, po prvním těhotenství nabrala na síle. Při druhém téměř klid, ale po porodu je zpátky klidně dvakrát týdně, častěji a mnohem horší před menstruací.
Několik let chodím k neuroložce (většinou to proběhne - Jak se máte? Migrény jsou? Tak napíšeme léky, případně rehabilitaci. Mějte se hezky…), absolvovala jsem rentgen krční páteře, magnetickou rezonanci, CT mozku, EEG, tam se něco málo našlo, ale nic závažného. Nemůžu odhalit žádného spouštěče, prostě se ráno probudím a tlak v hlavě, za očima, za krkem mi jasně říká, co bude následovat.
Nezabírají žádné Paraleny, Ibalginy, Panadoly, jen jedny konkrétní léky přímo na migrénu (180 Kč krabička se 6 prášky
). A vím, že prášek si musím vzít hned, nemá cenu čekat, jestli to náhodou nepřejde. Nepřejde, a je to mnohem horší.
Takže radím rozhodně navštívit neurologii, vyzkoušet několik léků a vybrat ten, který pomáhá nejlépe.
Vím dobře, o čem mluvíš (bohužel). Migrény mám od 14, ještě před braním antikoncepce to začalo. Taky mi je spouští hormální změny, záchvaty mám hlavně před menstruací a pak při stresu. Mám to štěstí, že jsem si vzala neurologa
takže o migrénách vím tolik, jako málokdo.
Hormonální nerovnováha je rozhodně jedním ze spouštěčů, nevhodná antikoncepce může migrénu zhoršovat. Běžné léky na bolest u migrény nezabírají, to je typický příznak toho, že se jedná o opravdovou migrénu.
Určitě si zajdi k neurologovi, předepíše ti triptany - speciální léky na migrénu. Jsou různé typy, ne každému zaberou všechny. Záleží na způsobu užívání, dneska jsou k dispozici i čípky nebo nosní spreje, které účinkují rychle.
Migrénu mám už 20 let. Pomáhají mi jen speciální léky na migrénu, tzv. triptany. Je jich celá řada, v mém případě fungují velmi dobře, díky nim se mi zkvalitnil život. Střídám Zomig a Relpax, doporučuji tedy navštívit neurologa a nechat si předepsat nějaký triptan.
Holky jako byste mi mluvily z duše, konečně taky někdo kdo má stejný problém :/ Hlava a mozek jako by pulzuje a oči mě neskutečně tlačí a jak popisujete mám pocit že mě vylezou z důlku. Hrůza
Beru taky Lindynete, to asi zkusím teda změnit. Ibalgin někdy zabere a jak říkáte nesmí se čekat, musí se to vzít hned v začátku.
Přesně na toto trpím i já, řekla jsem to na gyndě a ta mi dala aulin, pak jsem to taky řekla obvodačke a ta mi dala supr prašek na hlavu jmenuje se Foxis a budes mi pokoj proč to mít kdyz si můzes ulevit ![]()
Neurologa. Předepíše ti nejspíš triptany. Můžeš zkusit experimentovat s HA, ale někdy to prý nepomůže (jsem ten případ).
Ibalgin neni driak, zkus ho brat hnedka, jakmile zacnou nejmensi priznaky. Zavitej na neurologii, tam migrenici patri. Antikoncepci muzes zkusit vysadit.