Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky tak sem dnes jukla do kalendáře a ejhle za chvíli (delší) je tu Mikuláš. Docela mě zarazilo že jsem o tom ještě ani nepřemýšlela. Na Mikuláše bude Vanesce 10měsíců a kousek a já dumám co jí dát a jestli už si nějakého toho Mikuláška pozvat domů. Vím že rozum z toho mít nebude a vím že si nepozvu nejtrašnější čerty z ulice abych ji zbytečně nevystrašila a od tohoto svátku neodradila…ale zase dominantní Mikuláš krásny anděl a nějaký ten roztomilý ččertík by mohli zaujmout její malou dušičku. Co myslíte ??? A co dát 10m mimi ??? Přece ji nenarvu pytel čokolád…asi nějaké to ovoce a sušenku a kdoví třeba i mini hračku. Jak to řešíte vy ??? Nebo jak sze to řešili ??
Malýmu bude 7měsíců a chci jenom Mikuláše aby mu dal ovoce a nějakou hračku. ![]()
Dcera je narozená 6.2.takže jí bylo na mikuláše taky deset měsíců,kdysi
ale pamatuji si,že jsem nikoho nezvala,jen stála s ní v náručí mezi dveřmi a ukazovala jí čerty i mikuláše.Přišli k ní blíž a ona na ně ukazovala a smála se,nějak jí to nevadilo.ASi tak nějak jako koukni ty mají ránu.Myslím,že vůbec ještě nepochopila která bije,protože později se jich naopak velmi bála.Je to na tobě,ale zážitek budeš mít spíš ty:-)a koupila bych jí hračku,tech není nikdy dost,alespon ty malí si to určitě myslí ![]()
My jsme vzali kamarádčinu rok a půl starou dceru na Mikulášsou s tím, že už je dost velká, čerti byli miloučcí, žádní bubáci, VŮBEC děti nestrašili, ale malá se šíleně bála i anděla, málem vlezla mámě na záda a uškrtila jí, byla z toho úplně vyděšená. Ony to ty děti ještě nechápou, že je to normální člověk v masce, ani, že je to čert z pohádky, to až tak v těch 2-2,5 letech, bojí se „toho“, je to něco divnýho, černýho a bílýho a normálně to mluví…já bych to nedělala..jako jsou děti, které jsou v pohodě a vůbec se nebály, ale většina prcků kolem roka byla podělaná až za ušima…Je to podle mě moc brzo ![]()
Já domu nezvu ani teď, chodíme na Mikulášskou a pak se ještě chodíme projít - po cestě potkáváme čerty,Mikuláše,anděly…Máťovi byl na jeho prvního Mikuláše skoro rok a nic moc z toho taky neměl…
A dávám křupky,ovoce,sušené ovoce,pak dostanou adventní kalendář (ne s čokoládou ,ale s hračkama),možná nějaký dětský sušenky…ještě uvidím:))
Mně by třeba v 10 měsících nenapadlo zvát ani MIkuláše s andělem
A co prckovi dát? Kup něco, co zužitkujete - ovoce, hračku, stejně z toho takový cvrk nemá rozum ![]()
Na prvního Mikuláše bylo Vítkovi 6 měsíců a nijak jsem to neřešila, přišlo mi to zbytečný. Na druhýho Mikuldu mu byl už rok a půl a šli jsme jenom na náměstí, kde ho spíš než čerti děsily davy lidí.
V 10m bych to asi moc nehrotila.
Tý jo, mě to teda zatím ani nenapadlo, že bych sháněla Mikuláše, a to malá bude mít rok a 4m. Přijde mi to zatím zbytečné, stejně z toho nemá rozum ![]()
Našemu bylo na prvního Mikuláše 5 měsíců, to jsem dárky neřešila, protože byl jenom kojený a hračky se u nás nedávaly. Měli jsme Mikuláše s čertem a andělem doma, anděla dělám já, zbytek kamarádi, takže jsem věděla, koho zvu. A malý byl nadšený - nebo mu to bylo spíš jedno, byl společenské mimi a bylo mu jedno, jestli tamten má rohy nebo křídla. O rok později jsem si říkala, co bude, ale dobrý, řekl čertovi „dobyden“ (dobrý den) a o další rok později (bylo mu dva a půl) mě poznal
Tak letos nevím, jak to vyvedem.
Nějak to nehrotím ani nechci dělat velké HALO spíš mě jen zajímalo jak se to řeší v jiných rodinách manžel třeba svátky celkově nemusí takže řekl že půjde do práce a at si dělám co chci
Taky sem psala že to vidím jen na ovoce a nějakou tu hračku… asi bych ji zbytecne vystrasila a mohla by se pak bat i jako starsi coz nechci…neberu mikuláše jako svátek kdy děti postrašit a doufat že pak budou týden hodné ale jako dobrý důvod jim udělat radost pobavit je atd. mám svátky ráda a prostě chci udělat dcerce radost !!! vím že si to třeba neuvědomní ale i malej úsměv je krásná odměna !!!
PetkaK píše:
Tý jo, mě to teda zatím ani nenapadlo, že bych sháněla Mikuláše, a to malá bude mít rok a 4m. Přijde mi to zatím zbytečné, stejně z toho nemá rozum
přesně tak,moje malá bude mít v prosinci 14 měsíců a myslím,že ani tyhle vánoce nebudou pro ni ještě ničím vyjímečným.