Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@JayLee Tak zrovna já mám třeba z rodiny i okolí naprosto opačné zkušenosti než Ty. Všichni bez výjimky co mají malý věkový rozdíl si to chválí, bez problému vše stíhají, protože děti si spolu hrají a nemají pocit, že by je o něco ochuzovali. Naopak mi přijde nic moc věkový rozdíl víc než 4 roky - ty děti, které máme v příbuzenstvu nebo je znám, si zpravidla se sourozencem moc nerozumí.
Takže pro @karcasebkova: obojí má své výhody i nevýhody a nejvíc záleží na Tvém vnitřním nastavení i na tom, jak si Tvé děti budou „sedět“.
Malý věkový rozdíl má tu nevýhodu, že ze začátku (cca prvních 6 - 9 měsíců) to může být náročnější, ale pak se to obrátí a děti se spolu zabaví.
Naopak při větším věkovém rozdílu budeš mít ze začátku relativně pohodu, ale pak budou mít děti čím dál víc odlišné potřeby a kamarády.
@Zorbas píše:
@zuzouš a to prave mi prijde, ze se matka zbytecne stresuje, ze to dite jeste neumi a za chvili rodi. Proc to vsechno hrotit?
Mam deti od sebe necelych 18mes. Dcera tehdy neumela na nocnik, mela dudel, neumela se oblict, jeste jsem ji krmilaaby tu nebyl takovy neporadek (bylo to pro me prijatelnejsi). Prvni pul rok dobry, pak rok narocnejsi. Ale z niceho jsem nedelala kovbojku a o to jde
Pokud jsi to tak chtela a vyhovovalo ti to, tak super, ja tim spis reagovala na diskuze typu Nestiham, mam mimino a do toho se musim starat o dvouletaka, co mi prerusta pres hlavu. Mne se zas vyplatilo nejstari „usobestacnit“ v ramci moznosti, ale ona po novych vecech dychtila, byla vzdycky v sikovnosti napred. Kdyby mela povahu prostredni dcery, kdovi, jak by to dopadlo.
@slavuska1 píše:
ano, chtěla slyšet názory, ale hned v první větě píše, že těch, kdo mají děti rok až dva od sebe
@JayLee
Není co dodat.
![]()