Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky, mam dotaz na ty z vas, ktere mate mimca za sebou s vekovym rozdilem rok, rok a pul, max dva roky. Mame doma maleho, ted 4 mesice a lekarka mi doporucila, abychom si druhe poridili co nejdrive, tedy pokud. A muj dotaz zni, da se to zvladnout a nezblaznit se? Starost o prcka je fuska a treba predstava, jak za nim pak beham s pupkem..
Tak bych chtela vedet vase zkusenosti, zda byste takovy rozdil vekovy volili znova apod. Dekujii ![]()
@karcasebkova píše:
Ahojky maminky, mam dotaz na ty z vas, ktere mate mimca za sebou s vekovym rozdilem rok, rok a pul, max dva roky. Mame doma maleho, ted 4 mesice a lekarka mi doporucila, abychom si druhe poridili co nejdrive, tedy pokud. A muj dotaz zni, da se to zvladnout a nezblaznit se? Starost o prcka je fuska a treba predstava, jak za nim pak beham s pupkem..Tak bych chtela vedet vase zkusenosti, zda byste takovy rozdil vekovy volili znova apod. Dekujii
Nejmladší máme od sebe dva roky (oboje dvojčata) a zvládnout se to dá. ![]()
@karcasebkova Já bych to nechtěla, lepší aspoň 3roky od sebe, nejde jen o to zvládnout, ale děti si v klidu užít, vychutnat si miminkovský věk. Vlastní zkušenost nemám, ale aktuálně má kamarádka a v rodině taky máme…rozdíl mezi sourozenci kolem 1,5roku, no a na starší se jenom řve, očekává se, že ve dvou letech to bude rozumný starší sourozenec.
První dva mám 22m…jako pokud to přijde tak to určitě zvládneš ![]()
Mam deti od sebe 15m a klidne reknu, ze bych do toho vedome nesla. ja vidim jako minimalni rozdil 2 roky - abys v tehotenstvi uz nemusela tolik dite nosit napriklad.
prvni mesice jsem 12× denne prebalovala, 12× denne krmila a 5-6× denne uspavala. mladsi vstavala mesice v 5hod rano, vecer vyvadeli nastidacku do noci. za me: pakarna ![]()
@karcasebkova Mám holky 21 měsíců od sebe a také bych neměnila. Chtěli jsme i dřív, ale kojení fungovalo jako antikoncepce
Ale zpětně jsem ráda, že to dřív nevyšlo, nemáme výtah a když se narodila mladší, tak starší už vyšla sama do prvního patra. Kdyby byly třeba rok a půl od sebe, musela bych nosit obě. Teď mladší bude rok, starší dva a třičtvrtě a už si spolu hezky vyhrají a mají se rády. I když zpočátku také nějaké žárlení proběhlo.
Ja mam deti 23 mesicu od sebe, sla bych do toho opet, neni to „flakarna s nohama nahore“, to ne, jsou horsi dny, lepsi dny, ale da se to (to se mi to mluvi, kdyz jim jsou 4 a 2). Snesla bych i o chloupek bliz k sobe, ale pod 20 mesicu bych vedome nesla
.
Mam deti dva roky od sebe a prijde mi, ze by byla velka skoda, kdyby to bylo vic. Mala (trileta) je jeste dost „mimino“ na to, aby ji bavilo hrat si s rocnim ditetem, takze se spolu zabavi. I kdyz byl malej mimino, tak ji bavilo ho rozesmivat, ukazovat mu veci a tak a bylo ji sumak, ze tomu mimino nerozumi, malyho to zabavilo…jako nerikam, ze uplne ze zacatku to nebylo o nervy, kdyz mimino jeste nemelo rytmus na kojeni a tak, ale ted fakt pohoda a kdyz je vidim, jak se maji radi, tak jsem rada, ze je mame takhle rychle za sebou.
Mám děti necelých 14 měsíců po sobě a klidně bych do toho šla znovu. Jenže ono to strašně záleží na dětech samotných a na podmínkách, které máš. My jsme se kvůli druhému dítěte přestěhovali, protože do původního bytu bych se prostě nedostala s dvojkočárem. Oba byli císařem, takže jsem na první měsíc svolala příbuzenstvo a střídavě mi vždy někdo pomáhal se starším. Bydlení jsme přizpůsbili dětem - žádné skříňky, poličky, lapače prachu, volně stojící předměty atd. Starší navíc začal chodit až kolem narození mladšího, takže na konci těhotenství jsem si vždy za ním lehla na zem a on se kolem mě různě batolil, nemusela jsem za ním utíkat. Klidně bych si dala i třetí s podobným rozsetupem, kdyby to šlo. Zase si nedovedu představit rozestup 18m-2r, to je pro mě nejhorší období, kdy děti pořád něco chtějí, neví co, ještě moc neposlouchají, ale už jsou vysoce pohybliví. No mít do toho ještě mimino, tak si jdu hodit.
Takty první dva roky života toho druhého prcka se pos. ereš
, ale potom začneš využívat jen samé výhody, co malý věkový rozdíl přináší. Hrajou si spolu, mohou chodit do stejných kroužků, mají stejný režim, stejné nároky na zábavu, baví je stejné pohádky. Rozdíl je 25 měsíců. Jo a žádné žárlení nikdy neproběhlo.
Mám děti od sebe 2 roky (a necelý měsíc) a i když to byl ze začátku hukot, teď (3,5 a 1,5 roku) to začíná být fakt pěkný - už si spolu hrajou
. Ani to žárlení nebylo nijak šílený. Na druhou stranu do rozdílu menšího než 1,5 roku bych vědomě nešla.
Máme první holky 20 měsíců a nemůžu si stěžovat. Začátek byl asi horší, ale třeba by to tak bylo i kdyby byla starší větší, to nevím. Ona teda miniálně žárlila a tak nějak to narození druhé vzala. Třetí máme 26 měsíců po druhé a zatím všechny doma a žiju ![]()
Jen ta maličká teď stonala s ouškama, tak to bylo horší. Ale jinak jsem max. spokojená a neměnila bych ![]()
Prvni dve od sebe rok a pul, nemenila bych. Jaky si to udelas, takovy to budes mit. Budes-li mit rozdil napr.dva roky, budes mit dva roky na to, aby to starsi se umelo svleknout, najist, samo usinat a spat, nepotrebovalo dudlik, bylo zvykle na hlidani babickou, tetou..Problem je, ze vetsina matek se na to vys.ere a pak fnuka.
Nerika se To nejde, ale Mne to nejde.