Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj chtěla jsem se jen zeptat jestli může tříměsíční miminko koukat na běžící televizi ?moje tchýně říká ,že za jejich doby se to nedělalo ,že prý je to pro ně moc kontrastní a tak vždy když přijdem dolů na návštěvu tak hned vypíná TV,aby náhodou nekoukala ,ale já o tom nic neslyšela tak jsem chtěla poradit od vás,abych jí to mohla vymluvit,že Tv rozhodně není škodlivá.Díky moc ![]()
Ahoj, taky by me zajimalo jak skodliva je TV pro male mimi. Muj problem je, ze nejoblibenejsi hracka je prepinac od TV a prepinani programu. Synovi je 8mesicu a vzdycky ho umi najit
Jana
U starých Televiz opravdu hrozilo že si mimi zkazí očíčka , ale nové typy už mají clony které by tomu měli bránit . Takže bych se toho zas tolik nebála . Ps: Jani docela si mě potěšila , náš mělej je také vysazený na ovladač takže ho schováváme kde se dá.
Myslela jsem si, že jsem v tom sama .
Když nemuže najít ovladač stoupne si t televizi a tak dlouha na ní hrabe prstíkem , až se mu povede jí přepnout . Malému bude za 5 Dní 10 měsíců .
Přejí vám a vašim mimulkám hodně zdraví a pěkné programi v TV .Verča¨ ![]()
Ahoj!
Tak na tuhle otázku by asi měli odpovědět odborníci.
Já si myslím, že pokud je dítě v dostatečné vzdálenosti a „nedívá se“ příliš dlouho, tak by to vadit ASI nemuselo.
Co je ale nebezpečnější je, jaký vliv má sledování televize na psychiku dítěte. Musíme hlídat, co je v televizi, protože určitě i malé dítě to může ovlivnit. Mnoho rodičů to podceňuje a nechávají své děti rozhodovat, na co se budou dívat.
Dnešní děti vyrůstají převážně na televizi a taky to určitě MÁ velký vliv. Viz. zvyšující se kriminalita dětí.
A taky jsem četla, že děti, které tráví mnoho času u televize, mají horší schopnost se soustředit.
Omlouvám se za mé „moudré rady“. Určitě to všichni víte, jen mi nedalo to nenapsat.
Hezký den!
Ahojky,
naprosto souhlasim se Zizalkou.
Otazka by spis mela znit: Od kdy je dite schopno pochopit ty hejbajici se obrazky aniz by mu to v hlavicce udelalo zmatek?
Jedna vec jsou oci a jejich kazeni ci nekazeni pri koukani na TV a druha jestli malej prcek na to ma, avy si to v hlavince srovnal.
Monca a moncicaci 8m a 3t
Ahoj maminky a miminka,
můj tříměsíční syn se na TV „nekouká“, ale já si ji ke kojení občas zapnu. Potichu, aby ho to moc nerušilo, tak jen doufám, že to nevnímá, necítí… co myslíte?
Díky za názory
Tutu
Ahoj,
tak bych řekla, že naší malé, asi tak do 4 měsíců nevadila při kojení jak přítomnost někoho v místnosti, povídání, puštěná televize a jiný rozruch. Ale teď
v 6 měsících, už nesmí nikdo mluvit, hrát televize, šustit, chodit .. jinak se hned otáčí a hledá kolem co se děje ![]()
To poznáš časem.
Lenka
To, že má telka velký vliv na dítě je pravda. Můžu to potvrdit z vlastní zkušenosti. Přestože jsem syna nijak moc nenechávala koukat na telku, byla to spíš jenom kulisa abych si nepřipadala sama doma, jednou mi připravil hezký trapas. Při nákupu se zastavil před regálem v drogerii a spustil: „mistl Plopl čisti čisti az se sami vidite“. Měla jsem neodbytný pocit, že se k němu přestanu znát aspoň do doby než se rozejdou okoloshromáždění nakupující
. Takže bacha na kulisu špuntíci to vnímají i když se to nezdá.
radina
ahojky, snažím se, aby synáček na telku nekoukal - já sama si jí moc nepouštím, ale manžel - to je jeho droga. A mrňous se okamžitě otáčí za zvukem a kontrasty.
Já mám po celý den potichu puštěné rádio - mě to ukliňuje a malej je taky spokojenej.
Ale vybírám si takové stanice, kde jsou české písničky a spíš klidnější - techno moc nemusíme ![]()
Ahoj holky. Já jsem četla výsledky testů, kdy malé děti koukali na televizi a ve škole pak měli problémy se soustředěním. Taky v Betynce psaly, že není televize vhodná pro rychlé frekvence střídání obrazu. Pa Kamila
ahoj holky, před mateřskou jsem pracovala v nejmenované firmě na výrobu televizí (dost slušnejch) a jsem takříkajíc zasvěcená
Nemá cenu tady frajeřit a vysvětlovat vám mihotání obrazu, takže jen naprosto laicky a stručně
- televize , která má 100Hz, už miminku téměř neublíží. To mihotání lidské oko téměř nezaregistruje. I pro dospělé je 100Hz obraz příjemnější a slyšela jsem, že třeba lidé s epilepsií, nebo podobnými problémi by měli upřednostňovat výhradně tytoTV. Ale tohle nemám ověřeno
Mi máme doma televize dvě 100Hz i 50Hz a častěji sledujeme samozřejmě tu 100Hz. Občas se ale stane, že malého večer telka ruší (obývák máme hned vedle ložnice, kde spí) a tak se přesouváme ke druhé Tv a můžu říct, že po chvíli už mě z té 50Hz bolí oči. Už jsem tak zmlsaná
, že to blikání prostě vidim.
Nechci moudřit a tak - každému jek uváží
Ahoj Jarča
Asi před rokem jsem četla výsledky jedné studie o malých dětech a televizi. Podle ní by se děti do dvou let neměly dívat ani náhodou, protože rychle měnící se záběry jim poškozují schopnost soustředění.
Hezky se to čte, hůř dodržuje…
Můj syn je taky maniak na dálková ovládání a když schovám ovládání, prostě si dojde k televizi a zapne si ji sám prstíkem. Snažím se ale ho v tom nepodporovat.
Máme 7 měsíčního syna. Přítel je televizní maniak a pokud je doma, televize u nás jede pořád. Včera se nutně potřeboval dívat v ložnici na zprávy když jsem kojila a uspávala syna. Řekla jsem mu ať se jde dívat do obýváku, že syn tohle vnímá a nemusí to vidět. Neposlechl
. Od té doby je syn neklidní, usíná s jekotem a když usne, po hodině se vzbudí s hysterickým zachvatem. Má sledování zpráv vliv na miminka?
@Anonymní píše:
Máme 7 měsíčního syna. Přítel je televizní maniak a pokud je doma, televize u nás jede pořád. Včera se nutně potřeboval dívat v ložnici na zprávy když jsem kojila a uspávala syna. Řekla jsem mu ať se jde dívat do obýváku, že syn tohle vnímá a nemusí to vidět. Neposlechl. Od té doby je syn neklidní, usíná s jekotem a když usne, po hodině se vzbudí s hysterickým zachvatem. Má sledování zpráv vliv na miminka?
Rozhodně to ke klidnému spánku nepomáhá. Ale fakt nechápu, že sis to nechala líbit. Dítě bych mu nechala, ať si ho tedy uspí sám. On běžně neuspává, nepřebaluje, nekrmí? Že se chová tak bezohledně
A neodpustím si otázku, ke sbírce exotů epipi, dělá 50 % domácích prací? Pokud ne, živí tě alespoň? Pokud ne, dala jsi jeho příjmení? ![]()
@Anonymní píše:
Máme 7 měsíčního syna. Přítel je televizní maniak a pokud je doma, televize u nás jede pořád. Včera se nutně potřeboval dívat v ložnici na zprávy když jsem kojila a uspávala syna. Řekla jsem mu ať se jde dívat do obýváku, že syn tohle vnímá a nemusí to vidět. Neposlechl. Od té doby je syn neklidní, usíná s jekotem a když usne, po hodině se vzbudí s hysterickým zachvatem. Má sledování zpráv vliv na miminka?
Tak pokud na to není zvyklý mohlo ho to podráždit..měla si ho nekompromisně vykopnout…tv z ložnice dát pryč nejlepe…
my teda tv doma pouštíme…zabavují tím starší když potřebuji vařit aby se mi nemotala pod nohama a já ji neoparila nebo tak…nebo když jsem mladšího kojila..když mladšího uspávam tak aby po něm nelezla apod..pouštím teda dětské písničky, říkanky, pohádky apod..ale v loznici ji nemáme a mít nebudeme..jen v obýváku…