Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Mám 2 letou a kočár ještě pořád využíváme každý den. Po obědě v něm spí - uspaná je za 5 minut, spí v průměru 2 hodiny, vzít ji může kdokoliv. Doma uspávám hodinu, spi 20 minut a usne jen se mnou
.
Když jdeme na delší výlet, je to super, chvíli jde, chvíli se veze nebo jede na odrážedle, které kočár (stejně jako tisíc dalších krámů) uveze.
Nosítko vzala na milost asi ve 4 měsících a jen na mě. Partner nebo babička ji mohli vzít tak okolo 8m, jinak by se uřvala. Šátek neprošel vůbec, když vzala na milost nosítko, šátek jsem přestala zkoušet.
Takže na tohle je každá rada strašně drahá, záleží jaké dítě se ti narodí ![]()
Já osobně bych měla život bez kočáru výrazně obtíznější, ale spousta matek ho prodává skoro nepoužitý ![]()
Za mě je o moc jednodušší, když je dítě v kočárku. Ale je hodně super, když má rádo i nosítko. S kočárkem jsou některé situace jednodušší. Třetí dítě mám jen odnošené. Kočár nesnášelo. Problém bylo hlídání - babičky chtějí kočár. A hlavně kolikrát už jsem měla toho kontaktu s dítětem plné zuby a odložit ho by bylo fakt super. Ono jako mít kontaktní dítě bez kterého si nedojdes ani na záchod fakt není úplně fajn. Takže za mě pořídit klidně levný kočárek a zkoušet ho. Fakt se to může hodit. Mě pak zachraňoval hojdavak, protože všechny spánky mi spal v šátku. Nošení mám ráda, ale kdyby to dítě milovalo kočár, tak by to bylo super. Prostřední byl v kočárku rád. Spal vždy někde pod stromem a já měla klid. Hlavně v něm mohl kdekoliv pást koníčky. Což prostě s šátkem/ nosítkem je problém. Musíš mít i pořád nějaký batoh na zádech. Takto je vše v kočárku. Přebalování v kočárku je taky jednodušší. Někdy fakt je problém najít vhodné místo na přebalení. Čím menší miminko, tak tím je vše samozřejmě jednodušší. Jak dítě roste, tak mi přijde lepší kočár.
Synovec i moje sestra nenáviděli korbu, sporťák už byl používaný hodně. No ale.. moje zlato nesnáší nosítka, šátky - není nosící, ta poloha ho vždycky sra.. nechtěl být břichem opřený a nechce to dodnes.
Určitě se lze to bejit bez kočárku, ale záleží dost i na dítěti…já jsem třeba měla dětí hodně Kočárkove a nošení se jim nelíbilo…starší vůbec, nikdy nebyla nějak extra kontaktní. Mladší ano, ten v něm trávil vetsinou pár hodin dopoledne kdy mě nechtěl pustit první asi 3 měsíce, ale pak už taky nechtěl… Bohužel mi v šátku ani nešlo kojit takže na to jsem ho taky musela sundávat a dávat do jiné polohy. Takže já bych se bez kočáru neobešla…jak jsi ale psala pokud zjistíš že bys kočárek přecejen chtěla vyzkoušet tak ho máš doma během chvilky…
Znam takové, co kočár neměli a jen nosili. Já si to představit nedovedu. Potřebuju být chvíli sama a nemít na sobě pořád nalepené dítě. Nosila jsem z nutnosti a měla jsem toho dost. Zatím neporizujte, taková věc se dá koupit že dne na den. Pokud to má být jen nouzovka, jsou i golface, co jdou do lehu a můžeš tam s klidným svědomím dát miminko.
Měli jsme Peg perego z druhé ruky a občas tam bylo i mimino.
Pokud kocarek nechces, tak ho neporizuj. Nikde to neni vedeno jako nutnost, je to jen zvyk. Jen mysli na to, ze do kocarku se dite oblika jinak nez do nositka, hlavne v zime, tak abyste byli na to pripraveni az ho budete davat tem babickam do toho kocarku.
A ano, z druhe ruky i novy, verim, ze sezenes v radu dni, mozna i hodin, kdyby na to prislo. A doporucuju spis starsi model kvalitniho znackoveho kocarku z bazaru nez novy levny. Mam cca 10 let stary Bugaboo a funguje skvele, ta variabilita je porad zachovana, je uz trochu demode proti novym modelum, ale to zas tolik neprozivam.
@Yasmen Asi to lze, ale určitě jsou situaci kdy je to s kočárem jednodušší, nebo pohodlnější. Ja jsem kombinovala nošení i vození, děti měly různá období a potřeby. Rozhodně bych, ale nekupovala nějaký vehykl za 500.
Ja mam tedy výchozí podmínky úplně jiné než ty, hodne jsme jezdili autem. Takze ač jsem měla trojkombinaci, tak syn šel do hluboké korby jen párkrát za tu dobu, kdy tam patřil. Ale docela často jsem využívala nacvaknuti vajicka na podvozek. Ale za mě pozor, píšeš o trojkombinaci - jestli budeš vajíčko využívat, tak rozhodne ne z klasické trojkombinace, ale kup nejake kvalitní, ať jednou nelituješ.
Nosila jsem hodně, v kočárku absolutně nechtel byt (az na to stísněné vajíčko). Občas tam byl, ale spatne usínal a rychle se budil.
Kočárek nám začal sloužit až jako sporťák, to bylo pak super. Kdyz to dite uz chodi, ale moc neujde - a zaroven na nošení je uz poměrně tezke.
Takze pro me treba byla hluboká korba prakticky zbytečná. Vajíčko super. Sporťák taky.
Ale tedy nevim, jestli bych chtela uplne kocarek za 500, to asi uz bude v posledním tažení…
Já ani nepřemýšlel a nad tím kočár nemít. My ho využívali hodně a to celou trojkombinaci. Naopak se nebyli kompatibilní s nosítkem. Jako vůbec. Měla jsem ho naštěstí jen půjčené a po prvním vyzkoušení, Ne! Jako fakt ne! Nebyla jsem schopná se v tom kvalitně pohybovat, Mimi řvalo jako by ho na noze brali. Možná jsme měli špatnou značku. Já už pak neměla chuť zkoušet něco dalšího.
Na druhou stranu rozumím tomu, že někdo kočár. Nevyužije. Kolikrát se nedá projít natož projet po chodníku. O schodech ani nemluvím. Spousta mít není připravené ani pro vozíčkáře natož kočár.
@Alušáček píše: Více
A jak se v tom má člověk vyznat?
tenhle třeba (nalezen náhodně teď za 30 vteřin hledání) vypadá krásně, jen má odřené madlo.
a je to fakt ta trojka se vším. Vypadá úplně stejně jako ty za 7000
já jsem fakt úplně bezradná ![]()
Jo fakt je, ze vajíčko na podvozek jsem taky využívala hodně a taky záleží na roční době, obě děti jsou červnové a v horkách mohly být hezky roztažené v korbičce plus místo látky v boudě byla sítka, takže i hezky profukovalo, v zimě tam už akorát ve fusaku, nikde na ně netáhlo jako v otevřeným sporťáku nebo golfkách a spaly jak mimina a na jaře šly rovnou do sporťáku.
@Yasmen píše: Více
Nevím než nějaký no name kočárek bych se raději dívala po značkových kočárcích z druhé ruky, pac u nej mas jakous takous jistotu, ze nebudeš mít vyosená kola, vyviklane madlo a funkcni brzdy apod.
@Yasmen píše: Více
Ja mela trojkobinaci kocar a kluk tam byl az do 3 let..prospal tam spoustu casu..za me zaklad nemela jsem ani nositko ani satek a nevim co jen kocar a stacilo.
@Yasmen jsem taky z Prahy a taky hodně cestuji - MHD, vlakem ale i autem. Nemít kočárek si neumím představit právě kvůli tomu cestování. Jako dát si dítě do nosítka a na záda batoh s věcmi bych dlouho tahat nechtěla. A to nemluvím o nákupech, ten kočár je za mě super. Já teda měla výhodu, že jsem kojila, ale kámoška, co měla dítě na UM, tak táhla fakt dost věcí na krmení.
Navíc teda moje dítě nosítko nesnášelo a to jsem byla i v půjčovně, kde mi ukázali, jak správně dítě dát do nosítka a půjčila jsem i nosítko, aby sedělo dítěti i mně a stejně tam nechtěl být.
Uvidíš, co tobě i dítěti bude vyhovovat. V Praze máš výhodu, že koupíš vše fakt rychle. Ale jako kočárek za 500 kč bych nekupovala. Měla jsem takový jeden, ale používala jsem ho pouze pro spaní na balkoně.