Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Již několik sezón se chodíme s manželem pravidelně od podzimu do jara saunovat. Nikde jsem se nedočetla, jak staré dítě může začít navštěvovat saunu. Rozhodně nemám v úmyslu tahat tam novorozence, který má sám problémy s udržením teploty! Když mohou malá miminka do bazénu od půl roku, mohla by i do sauny? Myslíte, že by jim to teplo mohlo uškodit? Mám na mysli pobyt v délce max. 5 minut a tak max. 2× zopakovat. Vždyť se přece sauna doporučuje pro otužování a podporu krevního oběhu.
Jistě, mohla bych se zeptat dětské lékařky, ale zatím ji ještě nemám:-)
Ale nemáte některá tuto zkušenost?
Děkuji za vaše rady.
Mia ve 29 tt
Mio, děti do sauny nemají chodit vůbec, měla by to být záležitost dospělých lidí. Co jsem se kdy dočetla o saunování, ideální je začít až po ukončení dospívání, po pubertě. U malých dětí hrozí přehřátí - nejen u miminek a pak celkový kolaps organicmu a u dospívajících se tak prý hodně narušuje hospodaření s minerály a hormonální ronováha. řeknu ti popravdě, tohle bych neriskovala ani náhodou. Dítě se může dát do sauny pouze zahřát, ale ne saunovat! Teplota by neměla přesáhnout 50 stupňů a pouze jenom než se děcko začne potit, pak rychle ven a pod vlažnou sprchu! To je, myslím, realizovatelné jenom v domácí sauně.
Radka
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že já do sauny chodila pravidelně už v 1. stupni ZS.. od první třídy jsme navštěvovali městskou saunu a potom hup do bazénku a nebo v zime proběhnout po sněhu..
)) když jsme byli párkrát letos v sauně (navštěvujeme Babylon v Liberci) každou chvilku je tam nejaký prcek i školkou poviný..
Andrea
Ahoj take by me zajimalo jestli miminka mohou do sauny…nase mala ma rymu a myslim ze sauna by ji pomohla ![]()
Ahoj maminky prosim vas nevite jestli muzu do sauny kdyz kojim???mam strach aby se treba s mlekem neco nestalo maly ma 5 mesicu ale do sauny ho radsi tahat nebudu kvuli prehrati ale ja bych do sauny rada ![]()
@nellaskrobakova
Můžeš bez obav, s mlékem se nic nestane. Naopak si odpočineš, mě se akorát v tom teple trochu spouštělo mléko, ale jenom pár kapek nic dramatického ![]()
Nevím proč by malé děti neměly chodit do sauny a mělo by se začít až v dospívání ???? Ve finsku se saunují mimina téměř od narození…
Odkaz na článek z rodina.cz to popisuje opravdu správně a já bych saunování doporučovala. Pokud máte tu možnost, tak je to super.
Jediným úskalím v sauně je to, že to děti nebaví (teď myslím starší děti 3 a výšše let), jestliže tam jsou i cizí lidi a musí se dodržovat určitá pravidla saunování, tak je to pro ně otrava - ležet tam nebo sedět v klidu v teple 5 min. Jestli máte saunu doma tak to pak není problém.
Ahoj, my zijeme ve Finsku, snoubenec je Fin a do sauny chodi od 4 mesicu. Saunu mame doma a zrovna predevcirem jsme vzali malou poprve. Moc se ji to nelibilo, ale je to o zvyku. Kdyz chodim plavat do bazenu, tak tam do sauny chodi i malinke deti, ale vzdycky na ty nizsi stupinky..
Mia miminka do sauny mohou na 3-5min max. nenamacet hlavu pred saunovanim jen telo sednout si snim na zem posadit ho na klin a zinkou mu potirat pusu po te ho ve vlazne vode omyt pokud vse probehne v klidu opakovat po tydnu.
![]()