Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj ženy, mám třítýdenní holčičku, která je dle mého názoru více plačtivá, než by asi měla, většinu svého bdělého času pláče, jen chvíli kouká. Ano, prdíky nás trápí jak je asi zvykem, nasadili jsme biogaiu před týdnem.
Velkým problémem jsou denní spanky. Sleduji bdělá okna, vím, že by měla spinkat po určitém čase bdění, ale za žádnou cenu se mi ji nedaří úspěšně uspat a přenést do postýlky. Pokaždé, když ji uspím (míč, v náručí) a položím do postýlky, je za pár minut vzhůru s řevem. V kočárku a v autě spí jako zabitá.
vím, že bych jí neměla ukládat do postýlky spící, ale učit přísný režim a samousínání je ještě brzy.
Nějaký tip na odložení do postýlky prosím a celkově na úspěšné uspání takto malého miminka? Nechci mít od ní pokoj, ale chci jí zajistit dostatek spánku přes den, je to velmi důležité.
Ještě musím dodat, že mnohdy je neklidná i během a po kojení:(
Zkusila jsi bily šum? Dcera má teď 5,5 měsíce a cca do těch 3-4 měsíců byla extrémně plačtivá a taky se relativně snadno budila při předávání do postýlky, i stejný problém s prdíky. Bílý šum (fén, lux, šum more, digestoř) používám doteď. Spí u toho nejlépe. ![]()
@Paní Pupíková ano bílý šum používáme a není to vždy 100%, když už řve tak nepomáhá… hodně maminek se shoduje, že první 3 měsíce jsou hodně kritické…
Moje dcera když byla takhle malé miminko, tak spinkala v klidu jen v zavinovačce. Bez zavinovačky hodně rozhazovala ručičkama a mrskala sebou a to jí budilo a byla potom neklidná
Ahoj, taky mám 3 týdenní.. Někdy mi zabere ten bílý šum, na YouTube je zvuk deště a ten poslouchá.. Jinak ji často uspím v tom starém proutěném koši na kolečkách ![]()
@Jdani měla jste přímo originál zavinovačku se zipem nebo jste zavinovala do pleny? My právě zavinujeme do plenky a pak je v perove zavinovacce ale nezdá se mi to optimální. Taky jak v noci v zavinovačce během kojení? Odbalovala jste?
@saniska choď ven s kočárkem a máš klid
nebo si vem kočárek domů a uspi v něm..
@saniska píše:Obyčejná zavinovačka na suchý zip. A s tím kojením, na kojení se vždy vzbudila, takže jsem jí vybalila, a když usnula tak jsem jí opatrně dala do zavinovačky zpátky
@Jdani měla jste přímo originál zavinovačku se zipem nebo jste zavinovala do pleny? My právě zavinujeme do plenky a pak je v perove zavinovacce ale nezdá se mi to optimální. Taky jak v noci v zavinovačce během kojení? Odbalovala jste?
Malá má teď 3 měsíce a uklidnilo se to postupně. Teď už se kolikrát můžu i najíst nebo dojít na wc.
První 3 týdny jsem ji nakrmila, ona usnula a spala v postýlce nebo hnízdu v obýváku. Pak začalo bolení břicha a šíleně mi brečela (ještě ani neotevřela oči a už řev). U jídla řvaní a brek (trvalo kolikrát přes hodinu ji nakrmit - je na UM), noční hysteráky a pak si prostě zvykla na usínání na hrudi. Přes den je nespavec do teď (dneska jedeme od 8 ráno do teď s cca hodinovým spánkem na etapy
), ale už tolik nepláče, dá se s ní hrát apod. Uspávat ji teď kolikrát nemá smysl protože řve víc.. b dělá okna nedodržuju, vůbec se tím neřídím. Jakmile ji začnu uspávat dřív než začne vydávat signály, tak je pláč a uklidní se až ji položím a chvilku se zase vyblbne.
Takže jinak než na někom neusne a že jsem se hooodně snažila ji uspat jinak. Ale předpokládám, že do pár měsíců se to zlepší i to. Stejně pak přijdou zuby a spánek se bude měnit, co chvíli.
![]()
A přes noc spí většinou dobře, ve své postýlce. Ale musím ji tam dát až když opravdu spí. ![]()
Každé mimčo je jiné a platí na něj něco jiného. Stejně tak nemusí být podle tabulek. ![]()
Nedávej do postýlky a máš po starostech. Já mám sedmiměsíčního, přes den spí jedině v rozjetém kočárku(osobní trenér zdarma
), teď se mi asi třikrát podařilo uspat ho v posteli se mnou.
Coooo? Jaky prisny rezim? To jsi vzala kde?
Normalne ji nakoj vleze, at u toho usne a nech ji spat.
Nebo holt ten kocar.
Ještě bych zmínila šátek/nositko. Pro nás to byla v prvních měsících záchrana. Pro uspání jsme museli se synem chodit nebo pohupovat, ale když usnul, už se s ním dalo dělat cokoliv, třeba si i sednout. Vydržel tak spát i několik hodin až do dalšího krmení. Teď je mu skoro 8 měsíců a už dlouho usíná bez naší pomoci.
Nám pomohla hacka/babyvak
mrkni jednu dobu to byl jediný způsob aby pořádně spal
@saniska já chodila s dcerou na dlouhé procházky s kočárem, aby dcera se přes den vyspala. Jinak byla nemlich to stejne.
Tak tohle naprosto znám, mému chlapečkovi je 10 týdnu, ale cca od 2- 3 týdne začalo něco podobného. Bdele okno má 1,5 někdy i 2 hodiny. Ale uspat ho bylo a je peklo ( i když tedy poslední 2 týdny pozoruji zlepšení). Uhoupat na ruce s dudlikem se ho většinou povede a nebo usne u kojení, ale přenést ho do postýlky nebo kamkoliv odložit to je vždycky šíleně náročný, většinou se mi to povede třeba na 3 pokus
A taky jsou dny kdy je tak protivný, že ho za žádnou cenu nejde uspat (někdy jsem se o to pokoušela i 3 hodiny), takže většinou už to vyřeším tak, že ho soupnu buď do kočárku nebo do autosedačky a jdeme či jedeme ven
Určitě lepší než se 3 hodiny trápit uspavaním. Chce prostě být s tebou