Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte, chtela bych se zeptat, jak jste to mely doma po porodu druheho ditka - jestli vam tchyne/mamka nejak pomahala ze zacatku ci tak. Tchyne ma totiz predstavu, ze si syna bude brat kazde odpoledne, abych mela cas na mimino. Cekame v cervenci, syn bude mit 22 mes. v te dobe. Ale nechci to, chci se szivat dohromady s detmi a asi to nase vztahy vyostri…
Tak se domluvte třeba na dvě odpoledne v týdnu, vlk se nažere a koza zůstane celá
Třeba budeš nakonec ráda ![]()
Také čekáme druhé v červenci a první dcerce bude v tu dobu 19 měs. Všem jsme řekli dopředu, že jak se vrátím z porodnice, tak je pro nás důležité, aby jsme fungovali všichni dohromady a první nebyla někde „mimo“. Naštěstí s námi všichni souhlasí, že to tak bude nejlepší, nabídli pomoc kdykoliv budem potřebovat a je to
Taky jsem se toho hodně bála, co na to řeknou a překvapili ![]()
No já myslím, že možná budeš ráda, kdž si budeš moct s miminem v klidu zdřímnout, aniž by po tobě poskakoval starší. Na sžívání budete mít dost času po nocích a ve chvílích, kdy se obě děti najednou poserou ![]()
ale tak se domluvte na určité dny, kdy je kdo bude mít, a je to ![]()
Taky aby to starší nepochopil tak, že se ho kvůli miminku „zbavuješ“.
Jak už tu zaznělo, nějaký kompromis, myslím, že jako argument by to, co jsem napsala, mohlo i fungovat jako vysvětlení, proč jí ho nedáš každý den.
Taky si rikam, ze uvidim, jak na tom budu po porodu, ale proste ona mi to oznamuje, misto, aby se zeptala… Je to tak se vsim… Nekolikrat v tydnu napise, ze se jede projet na kole a ze se stavi…tak uz ji pisu, ze nejsme doma nebo neco, i kdyz to neni pravda…
Nas to taky ceka v létě, myslím ze za občasne pohlidani budu ráda, ale nic pravidelného..tak ji to jednoduse rekni treba nějak jemneji ze uvidíte, jak na tom budete..a taky to muzete prohodit a babci dat kocarek a ty si muzes uzit starsiho;-) jinak ze začátku bude doma manžel, nikoho dalšího nepotřebujem..staci ze pro nas čtyři to bude všechno nove:;-)
No já bych jí řekla, že když budu potřebovat, tak to ráda uvítám a že jí dám KDYŽTAK vědět!!! Já čekám druhé na říjen a je možné, že tchýně má podobnou představu, měla pro mě dost zvláštní představy už při prvním…ale třeba se ti takové volnější odpoledne jednou týdně bude hodit, tak by to bylo nejlepší vyřešit v nějaké klidné rovině…ale taky nemám v plánu starší dítko posílat pryč, když se narodí mimino. Nerada bych, aby měla pocit, že mám za ni náhradu a ji už nepotřebuju…
Edit- taky bude hodně záležet na tom, jak to malé přijme, jak to bude celé probíhat…ale to dopředu nikdy nevíš…u nás budou určitě žárlivé scény a já bych to nerada zhoršovala posíláním k babičce. Taky mám v plánu něco si o tom přečíst v nějaké chytré literatuře, jestli mi to k něčemu bude- těžko říct…
Příspěvek upraven 26.04.14 v 10:11
Měla jsem tu na týden tchyni u prvního, u druhého ne.
Ale u druhého mi opravdu hodně pomohlo, když si mamka brala staršího na odpoledne ven…
Pokud budeš mít druhé miminko hodné, spavé, tak to bude v pohodě, ale já měla uplakánka, v noci nespal…takže jsem byla ráda, že ten starší je s mamkou venku=
1. trochu jsem si orazila
2. ten starší měl smysluplný program, který by se mnou a s miminem neměl…
Takže si to rozhodni až situace nastane… ![]()
Nepomahal mi nikdo a tchyni bych řekla, že není dobré aby si brala staršího každý den, aby se pak necítil odstrceny od maminky ![]()
Když se narodil mladší, byla už starší ve školce. Chodili jsme pro ni cca ve čtyři. Domluv se s tchyni, ze to ze začátku zkusite sami a ze si reknes případně o pomoc. Spis bych teda zvazovala nechat vozit mladšího a věnovat ten cas pouze staršímu, aby se předešlo zarleni. Uvidíš, možná budeš nakonec za každé odpoledne vděčná a starší to bude vyžadovat, protože s miminem je nuda. Takhle to mela kamarádka.
Aby se pak syn necítil odstrkovaný
nedávala bych jí ho tak často, max 1-2× týdně. Ony děti hoooodně žárlí na mladší sourozence, na to bacha ![]()
@jiji jo,presne tak. Nechci ho odstrkovat kvuli miminu. I kdyz to bude ze zacatku urcite zahul, ale chci, aby tu byl se mnou, s nama. Tchyni to tak reknu jeste ted pred porodem, tak jsem zvedava…
U nás se vztahy asi taky vyostří, protože matka i tchýně na mě s.rou a druhé ke dvouleťákovi čekám za měsíc
Takže ti trochu závidím. Ne, každé odpoledne je opravdu hodně, tak jí taky oznam, že uvidíš jak na tom budete, všichni tři. Ty jsi matka, ty rozhoduješ, případně s otcem
, jak to bude probíhat.