Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím vás. Jdu na vás s dotazem. Mám měsíční holčičku a od začátku je jak na um tak na mm. Nerozkojila jsem se jak měla ( lak. poradkyni jsem měla). Ze začátku jsem stále kojila i dávala um. Teď mi ale přijde, že to umělé mlíčko odmítá a chce už jen to prso… Je možné, že se mi laktace nějak ustálila a už ji stačí čistě moje prso? Byla bych za to moc ráda kdyby jo.. co si o tom myslíte vy? Když ji prostě dám lahvičku s um, tak se šklebí, plive to ale jakmile nabidnu prso tak si ho vezme. Vážit jsem zkoušela a kolikrát ani nic nevytahne. Holčička prospívá má 4600g.
@Belda01 asi bych zkusila jen 2-3 dny jen prso a prevazit kolik za ty dny přibrala. Je možné, ze už ji mm stačí a laktace se navýšila.
Jo je to mozne. Ja dokrmovala sice jen odstrikanym mm, ale taky mi prcek zacal plivat lahev, takze jsem pak plne kojila. Dokud dost cura a kadi a je spokojena, je to ok. Vazit staci max obden.
Někdy může mít prso jen na uklidnění, takže nemusí vytáhnout nic. Pokud jinak pije, přibírá a dostatečně čůrá tak bych flašku zahodila.
Zkusila bych jen kojit a buď bude plakát hlady nebo bude spokojená za den dva ji prevaz, nebo ji můžeš zvážit ráno a pak večer a uvidíš…
Hele zkoušela bych to tak, jak to děláš dosud, dala bych nejdříve prso, nechala ji tam, jak dlouho bude chtít, a pak teprve zkusila případně nabidnout um, když by se mi zdalo, ze má hlad a ze ji to nestaci. Přijde mi z toho, co píšeš ze to zvladas moc dobre
a když takhle hezky prospívá, tak je to určitě tak ![]()
To je přece skvělé!
Zkus pár dní jen s prsem, pokud bude dostatečně čůrat a bude spokojená, máš vyhráno! Pro jistotu můžeš za 3 dny převážit, jestli nestagnuje s váhou, ale věřím, že to bude dobré! Taky jsem se plně rozkojila až na konci šestinedělí, ale ta úleva, že už není potřeba dokrm, ta byla neuvěřitelná ![]()
Zkusila bych jen prso, pokud bude spokojená, mít pocurane plenky, tak se laktace rozjela (měla jsem to tak u prvního dítěte, kdy byl do šesti tydnu i na UM a pak se při prevazovani zjistilo, že moc pribira, tak jsem UM přestala dávat a byl jen kojeny).
Jenom koj, co nejcasteji, sleduj aby mela pocurane pleny, nebyla spava, apaticka, kojila se casto, a za tri dny ji prevaz.
Laktace neni stale stejna, umi se krasne navysit podle potreb miminka, tak toho vyuzij.
@Lucie_Sx píše:
Jenom koj, co nejcasteji, sleduj aby mela pocurane pleny, nebyla spava, apaticka, kojila se casto, a za tri dny ji prevaz.Laktace neni stale stejna, umi se krasne navysit podle potreb miminka, tak toho vyuzij.
Já se pod toto jen podepíšu, souhlasím ![]()
@Belda01 Odložila bych láhev, váhu a pár dní jen kojila. Vážit nemusíš, pokud bude čurat, je logické, že musí pít. Zvážila bych nejdřív za 3-4dny, ale spíš za týden, jinak budeš honit gramy a budeš zbytečně nervózní. Věř sobě a věř tomu dítěti, za těch pár dní se nic nestane a určitě poznáš, kdyby měla hlad.
@Semtex vážně se snažím, nechci kojení zahodit a nechat ji jen na umělém, takže už měsíc dělám všechno proto abych prostě kojila ![]()
@unuděná tomu věřím a moc bych si přála aby to tak bylo i u nás… ![]()
@Hoa Mai dnes a vlastně ani v noci neměla ani jednu flašku, jen jsem ji kojila a curala dle mého jako vždy, tak to možná vážně stačí ![]()