Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, synovi je 8 měsíců čerstvě. Během týdne vylepšil své plazení k lezení, začal šikmě sedět, opírat se o kolínka, stát u nábytku… přes den má ale blbý spánek. Po ranním probuzení cca v 7h ráno dostane UM, pak ještě ovoce jako svačinku a už v 9:30 si mne očička, že je unavený a chce spinkat. Položím ho do postýlky a začíná maraton. Do 11h pobrekává a nemůže usnout… pak usne na 1h a odpoledne to samé, je unavený protivný, tak dám do postýlky a opět nemůže usnout… podotýkám, že běžně na tyto signály jsem ho dávala spinkat, on se otočil a spinkal třeba 1-2 h. Ale teď mu to opravdu nejde zabrat…. Mohlo by to být tím, jak začal poznávat nové schopnosti? Úplně nevím co by to mohlo být. Protože když ho třeba po hodině z postýlky vezmu a začneme si hrát, začne opět být protivný unavený a mnout si oči…
No a co změnit uspávání? Uspávat na ruce, zpívat, hladit v postýlce, uspávat ve velké posteli společně? To je asi první, čím bych začala.
@Asta135 uspávání na ruce - tak tenhle typ uspávání od narození mu nic neříká. Hladím, pohádky čtu a zpívám večer. Ve velké posteli s námi spát nechce, vnímá to jako větší prostor k lezení a hraní si. Od narození je to velmi kontaktní miminko, ale za dobu kdy je vzhůru. Spí rád sám v klidu. Také jsem se divila a trvalo mi než mi došlo, proč mi furt brečel, ať už v posteli nebo na ruce… ale stačilo ho položit do postýlky, zapnout bily šum a odejít.. byl tak spokojený a vydržel spinkat hodiny 🙂 mám prostě jiné miminko.
@Karlita121 píše: Více
To je v pořádku, syn taky od mala spal sám v postýlce. I usínal. Jednu dobu jen vyžádovat, abych ho silněji hladila po zadku, s nim to pak houpalo. Jinak myslim ze to spani bude zhorsene z novych dovednosti. Je to etapa no, zase to přejde))
Může to tím být. Dětem se často přechodně zhorší spaní, když zpracovávají nějaký svůj motorický či psychický skok. Zkus najít fígl, jak ho uspat, ať už posunutí času usínání na dřívější/pozdější dobu, kočárek, plácání po zadečku apod. Je to prostě boj s malými dětmi, co platilo včera, neplatí dnes a nebude platit ani zítra ![]()
Dcera, 8 měsíců, podobná změna spánku přes den v posledním cca měsíci. Zato ale spí v noci 6+4 (od cca 21:00 do cca 03:00 a pak po nakojení klidně do 07:00 hod. Pár dnů noční kojení vynechala už úplně. Začalo to plus mínus plazením. (Ještě nelozí a nestoupá, zkouší šikmý sed.) Nejdřív jsem si myslela, že zuby, teď to připisuji vývoji. Taky usíná zásadně sama v postýlce, někdy u zvonkohry. Na rukách spokojená není. Ještě možná vedle nás v posteli, ale to až večer. Taky ve stejné době začala usínat na bříšku. Od malinka usínala na boku a teď jak se jí usíná blbě, tak se otáčí na čtyři, chvilku ještě žvatlá, ale pak se ji ručičky podlomí únavou, složí si hlavu mezi ně a usne. Teoreticky mě napadla i činnost trávícího traktu spojená se zaváděním příkrmů, že ji to nějak ruší. Tento poslední týden ale spí už jen jednou denně, kolem poledne, tak max 2 hoďky a pak si schrupne na půlhoďku kolem 17:00. Bdělá okna 3 hod u ní nula bodů, od té 07:00 hod ranní vydrží juchat do oběda. Občas si mne očička. Ale když začne být protivná, cca kolem 10:30, kdy předtím normálně usínala, v postýlce se otočí a vylézá ven. Tak aby se uklidnila dáme sváču a zas je plná energie. U nás je třetí možností rozptýlení její 3,5 ročný brácha. Vidí, že ten je vzhůru a hraje si, tak sama spát nechce, protože jakmile brácha dojde k ní, usmívá se od ucha k uchu jakoby vůbec unavená nebyla
teď třeba po obědě usnuli oba. Každý ve své postýlce, ale bez problémů - když viděli, že jdou spát oba zároveň ![]()