Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky
jsme máme s přítelem oba rýmu a chytla to i naše dvoutýdenní holčička, volala jsem doktorce a ta mi řekla, že máme odsavat odsavačkou na vysavač, tak to delame kazdou chvilku, potom ji ušnítkem vytírame nos kapkama do nosu pro miminka a to je všechno.
Chci se zeptat jak se mám starat o miminko aby co nejdřív byla v porádku? mám ji držet v teple? Má mikinu a zavinovačku. A co jeste můžu udelat proto aby byla co nejdřív zdravá? Teplotu má 35,8.
Jak se tedy mám co nejlíp o miminko postarat díky za rady.
@Ga Briela nic extra, odsávej /ale zase né extrémně/, 2× denně vytřít nosík, nic víc. A choď ven, bude se jí líp dýchat.
Když jsem měla tak malé miminko a byla jsem nastydlá nosila jsem roušku a nikdy jsem ho nenakazila
Moje malá taky trpí na rýmu a co pomáhá:
před i po odsávání kapičky Libenar, malou spíš víc obléct a větrat, dát jí v postýlce do zvýšené polohy, zvlhčovat vzduch(vlhký stan), nepřetápět, chodit hodně ven na procházky a ono to přejde ![]()
@renda81 na to se asi zakladatelka neptala ![]()
@Ga Briela když nemá teplotu, ber ji fakt ven, zababuchej ji do kočárku a vyjedte…vážně se ji bude lépe dýchat…jinak s tím odsáváním bacha, moc často se to dělat nemá…zbytečně se ji to pořád tvoří…nám radila mudra odsávat jen když opravdu slyším že se ji špatně dýchá…já odsávám jen velkou rýmu ( husté hleny )… se zbytkem se popere sama…stříkáme mořskou vodu a zvlhčuji vzduch ![]()
@Nicolink prosím tě a jak se zvlhčuje ten vzduch? a mám ji víc oblékat? trošku se potí… a je normalní že má teplotu 35,8?? a má teprve dva týdny jeste sme venku nebyli navíc tam je dost zima ja si asi netroufnu ji vzit ven… ![]()
@Ga Briela proč se s ní bojíš ven? nabalit, šupnout do fusaku a hurá
nemusíš tam být půl dne, půlhodina stačí.
Ta teplota je nízká, nemáš špatný teploměr třeba? měla by mít minimálně 36. jinak chodit ven, a občas odsávat, jak poradily holky. pokud je to průhledný. nebo světle zelený, tak to bude dobrý..horší jsou svítivě zelený nebo žlutý soplíky.
@Ga Briela házím přes postýlku mokrý ručník
dávám to spíš přes roh postýlky radši ale..ne přímo nad hlavu…někde jsem četla že teplota od 35,8 je normální
já takovou taky malé běžně naměřím
nepříjde mi na tom nic divnýho…a ven ji vezmi… udělá jí to dobře
@Ga Briela Jen jí vezmi ven, žádná extrémní zima není, pořádně jí oblékni, šoupni do fusaku a uvidíš jak se jí bude lépe dýchat. Jinak vzduch jde ještě zvlhčit přehozením mokrého ručníku přes radiátor, nebo případně koupit zvlhčovač vzduchu ![]()
@Ga Briela píše:
Ahoj holky
jsme máme s přítelem oba rýmu a chytla to i naše dvoutýdenní holčička, volala jsem doktorce a ta mi řekla, že máme odsavat odsavačkou na vysavač, tak to delame kazdou chvilku, potom ji ušnítkem vytírame nos kapkama do nosu pro miminka a to je všechno.Chci se zeptat jak se mám starat o miminko aby co nejdřív byla v porádku? mám ji držet v teple? Má mikinu a zavinovačku. A co jeste můžu udelat proto aby byla co nejdřív zdravá? Teplotu má 35,8.
Jak se tedy mám co nejlíp o miminko postarat díky za rady.
Každou chvilku to rozhodně nedělejte
až když je třeba. Já bych nevytírala tak malému miminu nos kapkami, zaměřila bych se na příjem tekutin. Souhlasím s přiměřeným větráním i s procházkami. Taky sušení prádla v ložnici a přehozené mokré pleny. Oblékala bych normálně a přehodila bych dečku. Záleží jak máte doma teplo. Teplota se mi zdá ok, tu můžeš kdykoliv přeměřit. Většinou k večeru stoupá a myslím, že do 6 týdne se neodečítá ![]()
@martina.se dik za odpoved jeste se chci zeptat jak se muzu zbavit rymy já, kdyz mam sestinedelí takze nemuzu do vany a kojim, takze barsjake kapky nemuzu diky
@Ga Briela já si kapala ten dětský nasivin - ten sam, co jsem používala pro mládě.. U nás se vesele smrká a prská už téměř půl roku..
@martina.se pul roku? a neni to nebezpecne? ja prave zacinam chytat paniku mala ma twprve dva tydny a uz ma rymu tedsem ji namerila tricet sest.osm su na mob nejdou mi cisla. mam o ni hrozny strach doktorka akorat rekla odhlenovat to je vsechno ![]()
@Ga Briela Ahojky! Zdravím!
Vůbec se nenervuj, mladší byl také pořád samá rýma od miminka, jak to tahal starší ze školky. Dítě nemá teplotu, rýma není nic!!! ![]()
Jinak jak radí holky, s tím odsáváním to nepřehánět! Myslím, žes nepsala, jak hroznou má rýmu a hlavně tu barvu soplíků. Jestli spíš průhlednou nebo žlutou/zelenou? Já nedám dopustit na nasivin - existuje i pro kojence. Oploští podrážděné sliznice, čímž se uvolní nos a přestanou téct soplíky. Pak nebudeš muset tolik odsávat.
Většinou jsem odsávala před kojením + kápla, aby mohlo dítě sát. Ten nasivin udrží průchodný nos třeba 5-6 hodin, takže co 2 kojení. Jinak stříkat slanou vodu.
Co s oblečením - neměla by býz zpocená!!! Pokud se potí, uber. Ven bych šla, jak radí holky. V korbičce jí bude dobře.
Co se týče zvlhčovače, můj muž je technik. Máme několik měřáků vlhkosti, je třeba na meteostanici, nebo digi teploměru - nemáte ji??? Zjistili jsme, že aby se vlhkost v zimě vyšplhala v topné sezoně přes těch 50%, musí se v místnosti vyvařut několik koncic vody. Ono se to totiž vsákne i do zdí atd. Takže jsme dali do místnosti rychlovarnou konvici a nechali ji tam otevřenou vařit. Pak jsme ale pořídili stejně zvlhčovač, ono se to s dětmi hodí. ![]()
Držím palce a nešil!
Jo a jak psaly holky, nasivin si také kápni! Já bych volila vlastní.