Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky muj chlapecek z dvojcat ma teplotu 37,8 a je stary 4tydny tak se chci zeptat jestli uz je to vysoka teplota a jestli to mam resit nebo jak mu muzu pomoct(dvojčata sou ma první miminka tak sem nezkusena)diky moc za rady
To není teplota, miminka mají vyšší teplotu než dospělí. Teplota je víc, sráží se až je 38,5 a víc.
Holky diky moc proste mam o deti strach-oni se narodily o mesic driv
Choď na pohotovosť, nech máš istotu…na 4-týždňové bábätko je to dosť… nie teda veľa, ale dosť na to, aby ho videl doktor. Merala si v ritke a odrátala 0,5?
Teplota to je, ne však horečka. Horečka až od 38 a pokud teploměr přesáhne, něco s tím dělej, protože něco takového by se u kojenců podceňovat nemělo. Nebudu hned říkat, aby jsi kvaltovala k pediatrovi, ale když jde o takového mrňouse.
P. S. Pamatuj, že když se něco děje, tak teplota vždy k večeru stoupne, protože jde metabolismus do útlumové fáze a tělo regeneruje, čímž bojuje.. Pokud měl přes den menší, tak bych to moc neřešil. Pokud mu zítra dopoledne neklesne, tak upaluj.
A to je po odečtu? Není moc navlečený, novorozenci hůř regulují teplotu a snadněji se přehřejí.
Já bych dítě svlíkla do bodýčka, přikryla lehkou přikrývkou a vidělo by se. Čípky na sražení teploty doma máš? Pokud ne, vyslala bych někoho do lékárny s celonočním provozem, teplota může třeba od virozy vylítnout rychle nahoru a budeš třeba muset v noci srazit.
Pokud by to v noci šla teplota nahoru, zavolala bych zítra doktorce, jestli máte přijít. Pokud by vylítla teplota nahoru a dítě nereagovalo na čípek, jela bych okamžitě na pohotovost.
@Leenuska a měřila jsi v zadečku?? Odečítala jsi ten 0,5 stupně??
Pokud měřila a neodečetla, jedná se o teplotu 37,3 to je normální že jim ta teplota lítá, hlídej projistotu změř ještě ráno abys byla v klidu že to nestoupá. Neboj, já byla zpočátku taky vystrašená a to mám malou donošenou
![]()
Holky ta namerena hodnota je bez odectu, ja sem nevedela ze se něco odecita, nurofen doma nemame a u nas ani není lékárna s nocnim provozem a sem sama doma, tak asi sednout do auta je to většího mesta
@Leenuska píše:
Holky ta namerena hodnota je bez odectu, ja sem nevedela ze se něco odecita, nurofen doma nemame a u nas ani není lékárna s nocnim provozem a sem sama doma, tak asi sednout do auta je to většího mesta
Tak když odečteš, co se má (pokud jsi měřila v zadečku), pak je to ok.
@Leenuska tak buď v klidu, je to ok, v zadečku se odečítá půl stupně, já vždy raději po tomto změřila i ráno a vždy to bylo ok. Asi bych si při nejbližší příležitosti pořídila něco na teplotu, já mám tedy nurofenové čípky, ale ty jsou od 3 měsíců, nicméně doktorka kamarádce říkala že když ho rozpůlí může ho dát i mladšímu dítku, ale nevím co je na tom pravda.
@Leenuska píše:
Tak to by malo byť v pohode 37,3
bábätkám sem-tam vyskočí takto trochu teplota. Ale určite prekontroluj ešte dnes a zajtra ráno ![]()
@Leenuska píše:
tak nurofen určitě ne, ten je od 2m, v případě horečky po očkování, jinak od 3m, stejně jako všechny sirupy na horečku. a hlavně až od 5kg. zatím bych neplašila, je to jen lehce zvýšené..ale zítra bych pro jiottu aspoň zavolala doktorce, je ještě hodně maličkej.
@Leenuska Ono se nic odečítat nemusí. V zadečku je normální teplota do 38,5°C, malé děti mají běžně teplotu vyšší (můj syn měl normálně 37,2 - 37,3°C), takže bych se zatím neznepokojovala, ale pokud by to stoupalo, pro klid duše bych v pátek zašla na prohlídku, ať máš před víkendem jistotu, že je vše v pořádku.
Edit. Já teda od malička měřila v podpaží.