Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dvouletá dcera měla vždy bezproblémové vyprazdňování, pravidelnou a měkkou stolici, ani jako mimino nikdy žádný problém. Už měsíc pozoruju, že chodí pouze obden (dříve každý den, většinou dvakrát), stolice je čím dál tužší, poslední dva týdny často dokonce velmi suché tvrdé bobky, které vytlačuje s velkými obtížemi, až poté jde normální stolice. Včera to bylo nejhorší. Na bolest břicha si nestěžuje ani nepozoruju, že by jí to (kromě dřiny při tlačení) způsobovalo nějaké problémy. Zeleninu a ovoce jí hodně, dobře pije, pohybu má taky dostatek, doma je pohoda, žádná nová náročná situace. Dnes jsem zašla do lékárny, kde jsem chtěla koupit něco jemného, ideálně přírodního, na změkčení a lékárnice doporučila Duphalac. Jenže v příbalovém letáku jsem se dočetla, že do 14 (!) let nesmí být podáván bez souběžné konzultace a kontroly lékařem. Naše dětská má dovolenou a k té, co jí zastupuje, bohužel nemám moc důvěru, tak zkouším napřed získat zkušenosti tady… Takže- máte některá zkušenosti s podáváním Duphalacu u tak malého dítěte? Podává se pouze nárazově při potížích, nebo je potřeba pít každý den po nějakou dobu (z příb. letáku to není úplně jasné)? Jak dlouho? A projeví se jeho účinek už po prvním podání? Nerada bych jí způsobila problém a čekat na naší dr. a prodlužovat tak její trápení taky nechci… Počítám s tím, že i přes nedůvěru zastupující lékařku zítra stejně nakonec navštívíme… Děkuju za odpovědi.
A co zkusit radši nasadit probiotika? Tím nikdy nic nezkazíš a zařadit švestky, hrušky apod. ![]()
Tak tak nejdřív bych zkusila švestky, švestkovou šťávu a nějaká probiotila
Ahoj dcera to mela take, ale zjistila jsem ze to mela pote co kazde rano pila to nove Caro active s vlakninou. Ja myslela jak ji prilepsim ze jsem ji koupila to a az pak jsem zjistila ze dite asi do 7let vlakninu neumi zpracovat a tudiz mela zacpu. Stacilo pak vysadit a za 3 dny byla v poho. Jinak sem ji davala vodu ze svestek. a to docela pomahalo.
@TýnkaK Duphqlac v žádným případě dvouletému dítěti!!! s ohledem na to, že je to,,návykové" - bez čípku si po nějakém čase sama nedojde… pokud jiné problémy nemá, tak bych počkala na dr. až se vrátí ![]()
Naše 2 letá to měla také, zácpa, ale vyloženě nešlo to vůbec ven..hrůza plakala a plakala pomohly glycerínové čípky. Jinak preventivně na delší problém jsem koupila LAktulozu sirup-myslí, že je od narození…U nás to bylo tím, že byla zvyklá denně polévku-vývar a pila dost, pak najednou pila méně a já polévky občas vynechala. Nutím ji teď více pít, pohybu má dost. Jinak švestky či šťáva ze švestek taky pomáhá…i sušené
Je to dáno tím kakáním ob den - část stolice se odvodní a je tuhá. Já dceři každý den dělám švestkový nápoj: vezmu 7 sušených odpeckovaných švestek, které povařím ve vodě a rozmixuji ponorným mixérem. Potom je přepasíruji přes sítko a smíchám se sirupem a vodou do 0,7 l lahve a dávám ji to místo pití - bez sirupu by mi to nepila
.
Jinak na lepší a pravidelnější kakání je dobré jíst ovesné vločky. Vyzkoušej, zda ti bude malá jíst ovesnou kaši - já ji teda dělám pro sebe, protože moje malá ji odmítá - variant přípravy je hodně. Ovesné vločky + slunečnicové semínka + hrozinky zaliju mlékem a buď ji vařím v hrnci nebo to dám do velké misky nezakryté na 3 minuty do mikrovlnky - při pravidelném jezení se stolice hodně změkčí a je pravidelná každý den.
Dále je na zácpu dobré kyselé zelí a kefíry, podmáslí apod.
Ta Laktulosa je taky dobrá, ale to mi příjde ve vašem případě zbytečné. My to používali, když malá měla psychosomatickou zácpu = jednou měla tvrdé hovínko a při kakání si zřejmě poranila končník a pak se bála kakat, že ji to bude bolet a tak stolici zadržovala. Odnaučení tohto psychického bloku byl hodně tvrdý boj.
Holky, díky moc za rady. Nového jsem jí do jídelníčku nic nezařadila ani nevypustila, tak nevím, čím to může být. Obilné kaše mi už tak půl roku naprosto nejí… Koupím probiotika (napadlo mě to až cestou z lékárny…), zvednu dávky jogurtů a zkusím něco s těmi švestkami, čertvé a pokud neseženu, tak aspoň džus. Psychický blok z kakání zatím nemá, ani se to nasnaží zadržovat, ale pokud to rychle nevyřeším, tak se nebudu divit, jestli jí to začne… Když jsem si doma přečetla příbalák od Duphalacu, tak jsem se právě zhrozila, co mi to ta lékárnice nacpala za sajrajt za 106Kč… ![]()
@TýnkaK doporučuji si najít na netu - nebo i tady, co maminky doporučují… ony se ty lékárny fakt snaží za každou cenu narvat to, z čeho mají největší prachy, jak tak koukám ![]()
@TýnkaK ještě jsou na to dobré meruňky a Kubík s příchutěmi mrkev, jablko a malina nebo multivitamín.
Mám chuť jít to tý lékárnici hodit na hlavu. Prodala mi to s naprosto špatnýma informacema (jojo, paní, to je úúúplně v pohodě, nezávadný a pro dvouletku šetrný). Ne kvůli penězům, protože kvůli stovce hlady neumřeme, ale se.re mě, že kdybych jí slepě uvěřila, mohla jsem dceři nadělat ve střevech paseku.
@TýnkaK paseku bys jí tím neudělala - dívala jsem se a Duphalac je vlastně laktulosa. Na příbalových letácích je napsné, že máš dát nadoporučení lékaře, ale pediatři to bez problémů doporučují.
Ještě mě napadlo, zda malá nejí moc potravin, které způsobují zácpu… např. vařená mrkev, banány, borůvky, čokoláda a ostatní sladkosti.
@andysssek glycerinovy čípek je primárně určený taky pro větší děti - viz pribalovy leták. Když už dávat čípek 2letemu dítěti, tak se musí podélně rozriznout a dat pouze půlka.