Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
tak už dobu tu třeba řeším zda bude nutná svatba kůli zpnoletnění..kvůli pobírání rodičáku atd. Tak se snažím získat co nejvíce info a rad ![]()
Ahoj zakladatelko.. ja ma, ten pocit,ale nechci ti nejak nakecavat blaboly,ze zplnoletneni lze udelat i bez svatby.. jen kvuli tomu,ze jsi tehotna ale nejsem si tim stopro jista.. a je kravina aby jsi nemela narok na rodicak… ale pro tebe bude asi nejlepsi se nechat papirove zplnoletnit a to Vam vyresi spousty problemu, hlavne to aby jsi mohla mit otce v RL.. a pak tu volbu toho rodicaku.. kdy mas TP??
Termín porodu mám na konci října.Já právě netuším jak je to s tím zplnoletněním..a to je vlastně soudně ne?
Mishell píše:
Termín porodu mám na konci října.Já právě netuším jak je to s tím zplnoletněním..a to je vlastně soudně ne?
to musis zazadat soudne… zavolej si na socialku a tam by ti to meli vsechno rict ![]()
to už jsem spíš myslela,že by bylo lepší se obrátit na právníka,když je to soudně..
Mishell píše:
to už jsem spíš myslela,že by bylo lepší se obrátit na právníka,když je to soudně..
nebo to zkus pres pravnika.. mam ve svem okoli par zplno. holek,ale nevim,jak to u nich probihalo.. ale hlavne aby to do padlo dobre ![]()
to je škoda docela by mě zajímal průběh
už jen protože jsem z toho nervní co se bude dít ![]()
Soud může povolit výjimku ke zplnoletění u osoby, která je starší a tedy dosáhla již věku 16ti let, ale pouze v případě pokud by šlo o uzavření manželství.
Zákon o rodině §13 (1) Manželství nemůže uzavřít nezletilý. Výjimečně, jestliže to je v souladu se společenským účelem manželství, může soud z důležitých důvodů povolit uzavření manželství nezletilému staršímu než šestnáct let. Bez tohoto povolení je manželství neplatné a soud vysloví neplatnost i bez návrhu.
Tedy žádost podat na okresní soud.
Možná by Vám mohli poradit na matrice
tohle je z jedne pravni poradny tady na netu ![]()
ZPLNOLETNĚNÍ (PŘED 18. ROKEM) Čtvrtek, 19 listopad 2009
Dobrý den, zdravim vás, mám takovou prosbu o radu: je mi 16 a ráda bych se nechala zplnoletnit, nevíte někdo, kde by to a hlavně za jakých podmínek mělo jít? Co mám udělat a co všechno je k tomu potřeba? Děkuju vám moc, Kitty
ODPOVĚĎ:
Milá Kitty,
nenapsala jsi důvod, proč to potřebuješ, ale já ti napíšu ten jeden jediný, kvůli kterému to je možné, OK?
Zákon o rodině
§13 (1) Manželství nemůže uzavřít nezletilý. Výjimečně, jestliže to je v souladu se společenským účelem manželství, může soud z důležitých důvodů povolit uzavření manželství nezletilému staršímu než šestnáct let. Bez tohoto povolení je manželství neplatné a soud vysloví neplatnost i bez návrhu.
Tedy je zde uvedeno:
Za ten důležitý důvod se v praxi považuje těhotenství.
A ještě jedno:
návrh na zplnoletění z důvodu uzavření manželství podává sám nezletilý (je účastníkem řízení, stejně jako jeho rodiče; druhý snoubenec je svědkem).
soud Vás zplnoletní za určitých podmínek - tedy, pokud už jste těhotná a chcete se o dítě starat (a prokážete, že jste toho schopná), nebo byste se s přítelem chtěli brát.
no tak tady jsem se aspon něco dočetla mockrát díky
každej mi tlouk do hlavy něco jinýho ![]()
Mishell píše:
Přesně toto nám řekla známá.A slyšela jsem i se dočetla o různých fíglích,jako že otec nastoupí na mateřskou na nákou dobu zvolí si 3letou variantu třeba a pak se to zas přepíše na matku a ta 3letá varianta zůstane.A otec může opět nastoupit do zaměstnání a rodičák budu pobírat já.
ano to není fígl ale legální věc my to tak taky měli a budeme mít zase pokud přítel pracuje tak v tom není problém._Vše vám řeknou na sociálce tam jak se vyplácí nemocenské.
myslela jsem právě že toto mi právě sociálka apod.,nikdo takový neporadí..
Mishell píše:
myslela jsem právě že toto mi právě sociálka apod.,nikdo takový neporadí..
nejprve si vyrid to zplnoletneni a pak socialku ![]()