Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den. Jsem v 18.týdnu a už od začátku těhotenství užívám 1× denně Sertralin 50 mg (stejná léková skupina jako zoloft 50mg a asentra 50mg) + 1× denně COAXIL 12,5 mg. Samozdřejmě má gynekoložka i psychiatrička o tom ví. Byla sem v 1.trimestru na NT+ biochemický screening(negativní
a tam mi genetička řekla že léky mám užívám dál.Sertralinu se moc nebojím je s ním hodně zkušeností, ale pořád se obávám toho coaxilu i když ho ted pod vedením psychiatričky už postupně vysazuju (dávám si ho 1× po dvou dnech) Ale jde to těžko někdy se mi dělá zle můj mozek ten coaxil prostě potřebuje
Prosím máte někdo zkušenosti s užíváním coaxilu v těhotenství a má zdravé dítě???
Ahoj, osobně nemám zkušenosti s Coaxilem, ale během obou těhotenství jsem brala antidepresiva (citalopram, cipralex). Nebála bych se užívání žádných dnešních antidepresiv během těhotenství, pokud by to nebyly nějaké obrovské dávky. Myslím, že stresový hormon miminku uškodí mnohem víc než normální dávka antidepresiv.
Jinak děti mám staré 2 a čtvrt roku a necelé dva měsíce a zatím se jeví zdravě. Starší dcera byla hrozně hodné, klidné miminko, do roka snad vůbec nezaplakala. Mladší je taky hodná, ale trošku naprdávací:o)
Coaxil jsem brala před těhu, a hned co jsem zjistila že jsem těhu tak vysadila.. raději.. ![]()
Jé děkuju za útěchu
Ten coaxil se standartně bere 3× denně, takže si myslím, že 1× denně ted už 1× za 2 dny nebude tak strašné
Taky mi doktorka pořád opakuje, že je mnohem důležitější at sem v pohodě. Jenže já sem vlastně ze zdravotnictví tak mám pořád nějaké obavy.
Toho bych se nebála, taky beru antidepresiva a jsem těhu,coaxil sice ne,mám citalopram,ale pokud ti dr. řekli,že to není problém,tak se zbytečně nestresuj.Můj gynekolog i psychiatr to schválili absolutně bez problémů,takže jsem v klidu..Kdyžtak bys ještě mohla požádat o jiný lék,který by byl ještě bezpečnější a fungoval stejně,ale za mě, určitě bych nevysazovala,to by mohlo mít daleko horší následky než trocha antidepresiv ![]()
Anonymní píše:
Toho bych se nebála, taky beru antidepresiva a jsem těhu,coaxil sice ne,mám citalopram,ale pokud ti dr. řekli,že to není problém,tak se zbytečně nestresuj.Můj gynekolog i psychiatr to schválili absolutně bez problémů,takže jsem v klidu..Kdyžtak bys ještě mohla požádat o jiný lék,který by byl ještě bezpečnější a fungoval stejně,ale za mě, určitě bych nevysazovala,to by mohlo mít daleko horší následky než trocha antidepresivNo právě coaxil snad ani nahradit ničím nejde je to samostatná léková skupina
Lucka beruska píše:Anonymní píše:
Toho bych se nebála, taky beru antidepresiva a jsem těhu,coaxil sice ne,mám citalopram,ale pokud ti dr. řekli,že to není problém,tak se zbytečně nestresuj.Můj gynekolog i psychiatr to schválili absolutně bez problémů,takže jsem v klidu..Kdyžtak bys ještě mohla požádat o jiný lék,který by byl ještě bezpečnější a fungoval stejně,ale za mě, určitě bych nevysazovala,to by mohlo mít daleko horší následky než trocha antidepresivNo právě coaxil snad ani nahradit ničím nejde je to samostatná léková skupina
ahojky ja beru citalopram pul tabletku denně takže 10mg mala davka a pry se nemam bat ničeho kdysik před 4lety jsm to brala pak byl klid a ve 12 tydnu to vypuklo znova
tak beru tu pulku a je lip tak snad bude fajn
měla jsem také brát tyty léky a chtěla jsem ale otěhotnět, moje lékařka mi je doporučila ihned vysadit..ato jsme nebyla ještě ani těhotná
tak teda nevím, co doktor to názor
mě obvodní nedala ani léky na chřipku, ani blbej paralen
takže já mám lékařky, co si myslí, že každý lék je pro dítě chemie a zátěž ![]()
což taky že je:-/
Jé já už dávno mám jiného psychiatra. A ten mi dokonce řekl, že ten coaxil je tak slabý, že to pro mě bylo placebo.A nemám se bát brát ad dál, že má pacientky i na daleko vyšších dávkách např. 200mg děnně a mají zdravé děti. Takže sem už v klidu. ![]()
hmmm ale musím si rýpnout
já doktorům nevěřím
1. nejsou to jejich děti
2. kdybych se spolíhala na doktory a jejich léčbu a diagnózu, tak tady snad už ani nejsem /mám díky nim inval.důchod a celoživ.následky/
takže doktorům po 2 letech usilovného boje už nevěřím ani blaaa
![]()
jen chci upozornit důvěřivé lidi, mějte radši svých všech 5 pohromadě a řiďte se rozumem a srdcem
![]()
já taky byla zdravá do svých 27 let…to že má někdo zdravé děti ted, nyní - neznamená, že se následky nemůžou projevit ve 40-letech že…???? ![]()
tak asi tak..
neberte to prosím špatně, ale chemie je chemie a antidepr.jsou největší sr…
já používala bachovy esence a dostalo mě to ze všeho, a měla jsem brát taky antidepresiva
ahoj, mužu se zeptat,:)jak si zvládla s tím cipralexem porod?také ho mám brát, jen mám z toho strach jak to bude s porodem, psychiatr mi říkal, že muže dojít k problémum v dechovém centru u miminka. Je lepší to předtím pomalu vysazovat že?Ty si ho brala od začátku těhu,já jsem na konci třetího měsíce a budu ho brát. Jinak ty uzkosti jsou šílený..díky moc
@inul píše:
Ahoj, osobně nemám zkušenosti s Coaxilem, ale během obou těhotenství jsem brala antidepresiva (citalopram, cipralex). Nebála bych se užívání žádných dnešních antidepresiv během těhotenství, pokud by to nebyly nějaké obrovské dávky. Myslím, že stresový hormon miminku uškodí mnohem víc než normální dávka antidepresiv.
Jinak děti mám staré 2 a čtvrt roku a necelé dva měsíce a zatím se jeví zdravě. Starší dcera byla hrozně hodné, klidné miminko, do roka snad vůbec nezaplakala. Mladší je taky hodná, ale trošku naprdávací:o)
Dobrý den myslím se že bez stresu se ale obejít v těhotenství nedá a u nás z AD je trn stres dvakrát větší vždyť přece je to jen chemie mě bylo řečeno že při asentre 50 mg může po porodu nastat 24 hodin novorozence z příznaky těch léků prosím o radu mám brát nadále a doufat že se nic miminku nestane mě doktor prášky nechal ale ujistil mě i o riziku ????
Dobře ráno. Zdravím vás maminky a budoucí maminky.
Chtěla jsem se zeptat. Jsem 5 tt a v pondělí 9.6. mě čeká 1 kontrola.
Teď k me otázce.
Jsem na antidepresivech.
Teď beru Estan 10mg jjednu polovinu tablety a aripiprazol Sandoz 10mg také půl tabletky. Tyto léky mi teď dělají dobře.
Nicméně když jsmw si je byla vyzvednout v lékárně. Kde ví ze jsem gravidní, upoŕzornovala mě Pani lákarnice ze estan bych mohla ale u aripiprazolu by se bála.
Nicméně dr na psychiatriii mi je nechala předepsat i po tomto zjištění. Brala jsem je i předním.
Moje otázka na vás maminky tedy je.
Mate s tímto lékem nějakou zkušenost? Taky jste ho braly? Nebo berete a v pořádku?
Moc vám děkuji za pomoc. ![]()