Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj jsem těhotná beru utrogestan na udrzeni 2-2-2 a chci se zeptat zda pomaha a jak dlouho mam brat takovy pomer protoze mi dr.nic nerekla v nemocnici jsem to brala takhle tak predpokladam ze asi dal mam mit takove davkovani.a hlavne jestli tedy pomaha jsem v 6 tydnu.
dekuji moc za odpoved
a jak asi dlouho se tak bere?
Já ho brala skrz hematom v děloze a dr mi říkal, že ho musím brát celý první trimestr, i když jsem tam už hematom neměla. On mi tedy sice tvrdil, že vaginálně to brát nemusím, i když v příbal. letáku je psáno zcela něco jiného, takže jestli kecal, nevím.
Já jsem ho brala kvůli krvácení 1-1-1 a brala jsem ho do 12. týdne i když už to potom bylo v pořádku. A já jsem ho normálně polykala.
V těhotenství určitě zavádět.
Jestli pomáhá… pokud je těhotenství ohroženo nedostatkem progesteronu, dochází ke špinění či krvácení apod., ale embryo se má k světu, tak jo, Utrogestan je jednoznačné řešení a určitě může pomoct.
Pokud by ale došlo k zamlklému těhotenství, embryo by bylo jakkoli geneticky špatné nebo se dál nevyvíjelo, tak nemá Utrogestan ani cokoliv jiného šanci pomoct.
Užívala jsem do 12.týdne, snažila jsem se polykat, ale bylo mi po něm nevolno, tak jsem pak zaváděla
ja v tehu zavadela jen rano a vecer po jedne kulicce,mela jsem to jako doplnek..me pomahal…nejak do 12tydne,pak fakci placenta,ktera si vytvari hormony sama ![]()
pak jsem ho jednu chvili polykala a bylo mi neskutecne soufl ![]()
ale pokud je neco spatne zalozene a nebo zamkle,tak nicemu nezabrani..ma prvni zkusenost
Dana1980 píše:
Ja brala 2-2-2 od 24-32tt.
Daniii,jaka je indikace v takovem tydu pro uzivani utrouse?pokud nechces napsat sem,tak klidne SZ ![]()
Predtým, než som otehotnela, brala som Utrogestan 1-0-1 perorálne. Teraz ho beriem taktiež 1-0-1, ale vaginálne až do 12tt.
Čo sa týka vedľajších účinkov, nemala som našťastie nijaké.
Radanko,tvrdlo mi bricho,hrozici predcasny porod,cipek stale stejny,ale dali mi ho,pry brani dozravani porodnich cest ![]()
Takze jsem vkladala ty 2mesice a malej se narodil v 42tt ![]()
Dana1980 píše:
Radanko,tvrdlo mi bricho,hrozici predcasny porod,cipek stale stejny,ale dali mi ho,pry brani dozravani porodnich cest
Takze jsem vkladala ty 2mesice a malej se narodil v 42tt
tak hned jsem chytrejsi,dekuji…tak ja jsem v tydnu kdy ty jsi zacala uzivat,zatim mam vse ok,ale uvidime jestli neco neprijde,aspon vim ![]()
jen taková otázka? proč vaginálně? Má to lepší účinek. já ho vždy brala kvůli otěhotnění a při druhém těhu sjem ho brala i v těhua si do 14tt ale normálně jsme ho polykala tak nevim jestli je to jedno nebo je lepší zavádět pro vyšší účinek?
Vaginálně má jednak menší vedlejší účinky (nedovedu posoudit, já vždy jen zaváděla a bylo mi po něm strašně, každopádně první reakce doktorů byla - ale to ho nesmíte polykat, zavádějte a bude vám líp!), druhak už jsem z několika stran slyšela, že z pochvy se mnohem lépe vstřebá (i když ho nevyužitá část vyteče) a méně zatěžuje organismus, když neprochází trávicím traktem.