Těhotenství ve Švýcarsku

2078
3.5.11 21:30

Tehotenstvi ve Svycarsku

Ahoj holky, uz par tydnu si tu procitam diskuse o vsem co se tyka tehotenstvi a dneska jsem se poprve odhodlala taky neco napsat. Chtela bych se zeptat, jestli ma nektera z vas zkusenosti s tim jak probiha pece o maminku v tehotenstvi a hlavne porod ve Svycarsku? Jsem na jeste dost na zacatku (8.tyden), takze jsem zatim byla u pani doktorky dvakrat. Jednou na potvrzeni tehotenstvi a protoze se ji to nejak nezdalo, musela jsem prijit jeste za tyden znovu. Moc bych uvitala nejake rady, jak to resit s pojistovnou, na co ma clovek narok a tak. Hlavne co se tyka porodnice, predporodnich kurzu a podobne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
335
4.5.11 00:57

Predem hlasim - blbne mi klavesnice.

Ve Svycarsku tehotnim uz 41 tydnu - tyden prenasim… Ptat se muzes na cokoliv, budu se snazit odpovedet. K dotorce sem chodila do sedmeho mesice, pak sme se rozhodli pro porod pouze s PA v porodnim dome, tak ted chodim yenom k PA. Poyistovna ti proplati vice mene vse - taky zalezi na typu poyisteni, co mas. Na predporodni kurz ti i pri neyobyceyneysim poysteni priplati 100CHF. V porodce snad vse proplati - pokud nechces nadstandart. To vim od kamaradky. Klidne se vyptavey.

A kde ve Svycarsku ses? My u Zenevskeho yezera, na pul cesty mezi Lausanne a Zenevou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10222
4.5.11 18:24

huraaa, nekdo ze Svycarska na emimi :dance: :dance:
ja jsem tu taky tehotna (bydlim v Lausanne)àtak se klidne ptej. ja jsem cele tehu chodila na ko ke sve gynekolozce, zitra budu 36+1 a jdu tam na posledni kontrolu, pak me preda porodnici.
vsechna vysetreni jsem mela stejna jako v CR, i zhruba kontroly po stejne dobe. (screening ve 12. tydnu, triple testy, velke utz, cukrovka…, mezitim bezen kontroly zhruba po 4 tydnech). zalezo na doktorovi jestli ti udela pokazdy utz, myslim, ze pojistovna oficialne proplaci 3? v CR taky, ale nekteri je delaji pokazdy. nevim jak dela papiry pro pojistovnu, ale zatim mi vse proplatili. mam jen zakladni pojisteni, zadne pripojisteni. na tehu se nevztahuje franchise, takze pojistovna to proplati (ale bylo mi receno, ze jen co je normalni tehu, pokud jsou komplikace, tak to znamena nemoc a na to se pak franchise vztahuje, ale to je lepsi probrat se svoji pojistovnou). porod a peci v 6-ti nedeli je taky v ramci pojisteni. na kurzy ze zakona musi prispet 100 CHF, pak mas jeste narok na peci PA po porodu, prijde k tobe domu, zkontroluje mimi, a na 3? schuzky s laktacni poradkyni.
kdybys chtela, posli mi do SZ tvuj email a ja ti poslu clanky ze zakona na co mas narok, mam to od sve pojistovny, ale je to francouzsky.
lenochodko to bydlis blizko :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
335
4.5.11 20:54

luci Kdybys chtela, muzem se setkat - tedy az se to u nas trosku utrepe. Nase mimi uz ma pouze par dni do vyvolani. V Lausanne sme dnes byli u PA :-D Od nas co by kamenem dohodil a zbytek autem po dalnici za dvacet minut doyel :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10222
4.5.11 21:07

az se to ustali u vas, tak to bude divoky u nas (viz muj metrik) :mrgreen: ale videt bysme se mohly, jeste je tu v Lutry jedna ceska s mimcem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
335
4.5.11 23:54

Ti pak napisu SZ. Tak drzim pesti!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2078
5.5.11 12:49

Ahoj holky, to jsem moc rada, ze se nekdo nasel. Akorat ja bohuzel bydlim dost daleko od vas obou (Luzern) :-(
Obema dekuju za vsechny info.
Luci ve Francouzstine by mi to moc nepomohlo, takhle kdyby bylo neco v nemcine. To s tim zapocitavanim do franchise pri komplikacich mi prijde docela nefer, ale co se da delat. Snad zadne nebudu mit.
Lenochodko preju hodne stesti u porodu a zdrave krasne miminko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10222
5.5.11 13:06

s tou franchise mi to takhle rekl doktor, nevim jestli je to vsude stejne. treba doktorka mi predepsala puncochace jako prevenci kvuli krecakum (protoze jsem jela v 6. mesici dlouhou cestu autem) a bylo mi receno, ze je jedno, ze je to na predpis, ze krecaky nejsou soucasti bezneho tehotenstvi, takze je to nemoc a poroto to neproplati, ani blby magnezko proti tvrdnuti bricha. neni drahy, jde o princip. od ledna jsem zmenila pojistovnu a ta neplati nic, ta pred tim mi treba to magnezko platila a to jsem mela pojisteni stejny.
to na co mas ze zakona narok najdes tady:
clanek 29
4.kapitola
mne tady celkove system pojisteni prijde dost tvrdej v porovnani s CR, ale holt to tak je… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
5.5.11 13:39

Ahojky,moje ségra žije ve švýcarsku a už 2× rodila v porodnici v St.Margreten - bydlí kousek od Lichtenstainska,v Buchsu.Do Luzernu jezdí její manžel na soustředění s karate :-D
Nevím jak to ségra měla s kurzama,tuším že nikam nechodila,ale normálně brala v čechách mateřskou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2078
5.5.11 14:35

Holky, jeste by me docela zajimala jedna vec. Jak to mate s materskou? Pracujete ve Svycarsku nebo ne? Me desi ta predstava, ze clovek muze byt doma jen 3 mesice a pak musi odlozit mimco a zpatky do procesu. Moje firma sice pridava jeste jeden mesic navic, ale stejne mi to prijde hrozne malo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2078
5.5.11 14:37

Luci s tim pojisteni mas uplnou pravdu, clovek plati pojisteni jak divej a oni se porad jen cukaj, kdyz maj neco proplatit. O tech pucochach na krecaky uz jsem taky slysela od jedny kamosky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10222
5.5.11 16:50
Martu píše:
Holky, jeste by me docela zajimala jedna vec. Jak to mate s materskou? Pracujete ve Svycarsku nebo ne? Me desi ta predstava, ze clovek muze byt doma jen 3 mesice a pak musi odlozit mimco a zpatky do procesu. Moje firma sice pridava jeste jeden mesic navic, ale stejne mi to prijde hrozne malo.

ja mam takovou zvlastni situaci, pritel je svycar a ja prijela zit s nim, takze mam povoleni k pobytu bez vydelecne cinnosti. pak jsem se prihlasila na magistersky studium, takze jsem student, ale bez studentskyho povoleni a byhod s tim spjatych. pracuji v mcdonaldovi na brigade, smi se max 12 hodin tydne s mym typem povoleni. takze ja budu mit materskou pocitanou z toho. zamestnavatel mi ji muze prodlouzit myslim o mesic, ale zadarmo, to uz neplati. materska je tusim 80% ze mzdy. popravde se mi k mc vracet nechce, je to jen takova nouzovka. nevim, jak bych to resila, kdybych mela pracovni pomer na 100% a jinde :think: kazdopadne 3 mesice s ditetem doma je strasne malo, to se mi nelibi :pocitac: vetsinou v mem okoli, si to prodlouzily na rok, nevim za jakych podminek a pak se vratily na castecny uvazek. zalezi na pristupu zamestnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
335
5.5.11 22:14

ja uz byla tehotna, kdyz jsme sem prisli, takze praci nemam. Chlap (Brit) uci ve skole a to bude muset stacit. Nema uzasny plat, ale na skromne zivobyti to vystaci (nebyt obrovske sumy za bydleni, bylo by lip… :roll: ) Tak s materskou neporadim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10222
6.5.11 08:05

lenochodko jj bydleni, to jsou desny palky, hlavne tady v okoli leman, jde to kazdym rokem vys a vys. vubec netusim jak je to, kdyz jste oba cizinci. ale treba manzele tady plati o dost nizsi dane a pak jsou odpocty na deti. dale tu jsou tu prispevky na dite asi 200 CHF (mam pocit, ze to neni podle vyse platu) a pak taky je narok na nejake prispevky na zdravotni pojisteni. na to byste mozna dosahli. berou v potaz vydelek cele domacnosti. mozna tohle vse vis, ale me to ted tak napadlo :think: a jeste je porodny docela vysoky, mate na nej narok?
koukam, ze jsi jeste porad 2v1, tak drzim palce.
my to taky budeme tahnout z jednoho platu, slo to doted, tak snad to pujde i nadale.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10222
6.5.11 08:07

a jeste me napadla jedna vec. pokud nejste vdane, tak podle svycarskych zakonu neni mozne, aby se dite jmenovalo po otci. sice jsme podepsali na matrice papiry na uznani otcovstvi jeste pred porodem, ale znamena to jen, ze dite bude mit puvod po otci ( v nasem pripade CH narodnost a puvod podle kantonu), ale ne jmeno. s tim je pak problem, kdyz se narodi chlapecek, protoze se pak jmenuje s OVA na konci. pak se to da nejak obehat, s pomoci ambasady, ale je to nadyl a dost papiru a asi i nervu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí