Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, mam 10m chlapecka a uz cca pet mesicu je to kazdy vecer i noc stejne. Chodi spat okolo 6, dyl uz to nedava a rano se budi kolem 7. Ale od tech 6ti do 7mi rano se cca 10× vzbudi zacne řvát a vyzaduje mleko, jinak neusne. Uz to trva dost dlouho myslela jsem si ze v tomto veku se bude budit treba dvakrat za noc na mlicko a konec. Jsme na UM. Na zasyceni vecer jsem zkusila vsechno ale vzdy to je stejne. Driv mu obcas stačilo dat dudlik nebo caj ale ted to proste musi byt mleko jinak rve a rve. Zkousela jsem i vyrvavaci metodu, par minut jenom kazdy den a stejne nezabralo. Prosim vas mate to nekdo taky tak? Myslim ze mu rostou zrovna i horni zuby ale to uz si myslim asi tri mesice a delal toto i předtím. Neni mozne ze se to jednou nejak samo zlepsi, nebo nemate nekdo radu aby dite spalo alespon tri hodiny vkuse? Nevim si rady..
@JancaS84 Jojo jinak neusne, ale on pokazdy vypije treba jen 60ml nekdy ani ne ja mu to pak vezmu z pusy dam dudlik a obvykle usne ikdyz ne vzdy. Snidane mliko svavina jogurt, ovoce, obed masozelenina svacina zas ovoce treba a k veceri ted vetsinou davam to co k obedu kase mu nedelaji dobre. Ja myslim ze přes den neji malo
Kolem 10. měsíce u nás taky vrcholilo spací peklo… Ale jinak někdy na moje mimino zabralo trochu upravit ten denní spánek. Jestli ti nespí moc a nebo málo přes den. Popravdě večerka v šest mi přijde hodně brzo, i když chápu, že každé dítě to má jinak. Kolikrát přes den spí?
@Kolicek95 tedka vetsinou uz jen dvakrat, dopoledne pul hodky a odpoledne obcas i dele, ale vyjimecne uz se stalo ze spal jen jednou
@AndrejkaF píše:
@Kolicek95 tedka vetsinou uz jen dvakrat, dopoledne pul hodky a odpoledne obcas i dele, ale vyjimecne uz se stalo ze spal jen jednou
Podle mě spí málo přes den a chodí spát hodně brzo. Zkusila bych upravit režim, třeba v těch 6 začít koupat, posunout ten spánek aspoň na 7. V noci bych mliko prostě nedala. Syn to na me taky zkoušel, nabízela jsem do zblbnuti vodu, dokud ho to nepřestalo bavit. Bude mít rok, to nemusí mít mliko 10× za noc
@Deninina ja vim, ale ja to zkousela mnohokrat a on proste breci dokud mu to mliko nedam a v noci na to nemam nechat ho rvat a rvat..achjo
Mě se tak dcera budí ještě teď ve 20 měsících, když se vzbudí jen 6× za noc, tak slavím, jinak je to 10 a vícekrát…, ale je kojena a dudlík neuznává…
@lelulanda No teda, ja doufam ze malyho to prejde ale taky to právě nevypada…ja bych takhle prave ani mimco nemohla dat přes noc treba mamce, jeste je brzy ale pokud se bude takhle budit jeste ve dvou letech tak to potes…
@AndrejkaF píše:
@lelulanda No teda, ja doufam ze malyho to prejde ale taky to právě nevypada…ja bych takhle prave ani mimco nemohla dat přes noc treba mamce, jeste je brzy ale pokud se bude takhle budit jeste ve dvou letech tak to potes…
Mě se kojený syn budil klidně 10-12× za noc. Musela jsem ho odstavit kvůli hospitalizaci ze dne na den v jeho roce a půl a po první noci, kdy to prý bylo peklo (to si „užil“ můj chlap), tak pak pohoda a jako když utne spal celé noci. U kojených dětí je běžný častý noční pláč a buzení, a podle mě je to u dětí na UM v podstatě to samé… jako je kojené dítě závislé na prsu a vynucuje si ho i v noci často, tak jsou děti závislé na flašce a vynucují si jí. Takže ho budeš muset „odstavit“ od flašky si myslím
Jinak mi přijde, že ti chodí spát hrozně brzy, takže může mít i hlad…
náš syn je bohužel sova, takže máme problém uspat naopak.
To nebude hladem. Chce maminku a mléko ho uklidňuje hádám. Mě dcerka budila 10× za noc až do té doby. Než nastoupila do školky. Taky jsem z toho byla na prášky, ale jsou to děti, měly jsme s tím počítat
.
Dcera mi dobře spávala po mlíčku s kaší v krabičce, od Nestlé. Jinak byla kojená. Po odstavu se to trochu zlepšilo.. ale jak říkám, až o prázdninách před nástupem do školky až “došlo v obchodě mléko” přestala se budit uplně. Takže v deseti měsících jsme před sebou měli ještě dlouhou cestu. Asi jsem tě nepotěšila. ![]()
Hezký večer, nemám radu, spíš Ti povím, že na to nejsi sama. Malá má 2r1,5m a budila, budí a bude se budit pravděpodobně do svých já ani nevím kolika. Od porodu spí špatně, teď vlastně teprve uspavam (u prsa), v noci se momentálně budí už „jen“ cca 3-5×. Pár dní zkouším sirup Sedalia. Pokrok vidím v tom, že se nebudi každou hodinu. Tak možná ta rada je, Sedalia. Na obalu je teda napsáno od 1r, tak se zkus třeba zeptat Dr. jestli to na malého můžeš zkusit. Sedalia nepomůže všem, ale je celkem dost děti, které začali mnohem lépe spát i usínat. Něco si o tom procti, net je toho plný. Může pomoci s dětským spánkem u neklidných děti, často se budicich nezapricenene růstem zubů a jinými případnými bolestmi. Malá se mi kolem 15-20m budila třeba 15× za noc. Bylo to příšerné, ale nechtěla sem přestat kojit, zatla jsem se a vydržela. Záleží zda třeba u toho pracuješ nebo máš jiné děti /věci na starosti. Já se od ledna vrátila na částečný úvazek a i když se malá často v noci budí, člověk si na to časem zvykne a prostě jede dál. Jednou z toho (snad
) vyroste. Přeji hodně sil ![]()
@Karolíta Jestli kojíš, tak až odstavíš, věřím, že to vymizí. Není to všespásné, ale já jsem si to ověřila v praxi. Bylo mi hrozně líto syna odstavit, pořád jsem to odsouvala, i když jsem z toho buzení X krát za noc byla už hotová, pak jsem ale musela do nemocnice (v jeho 18m) a ejhle po první fakt blbé noci spí najednou jak dudek. V tomto věku přes dva roky mi pak přijde už, že větší přínos pro všechny (včetně dítěte) by byl ten nepřerušovaný spánek než udržovat kojení. Ale samozřejmě nevymlouvám ti to nijak, já jsem celkově pro kojení
Ono to odstavení nemusí fungovat na každé dítě, co se týká toho spánku. U nás jsem tomu nevěřila, syn nespal skoro ani přes den už jako novorozenec, byl dráždivý, i teď je neřízená střela, kolikrát už ve dvou letech nespí přes den ani minutu a večer ho marně zaháním v půl desáté
ale to buzení 10-12 x za noc znám a po odstavení fakt, jak když ho někdo vyměnil.
@Karolíta tak aspoň nejsem sama, pomaha to. A dekuji za radu, na tu Sedaliu se kouknu, zkusim cokoliv
dnes mi malej vstal uz v 5 rano a to se do ty doby tak 8× vzbudil, no masakr..ale jak pisete, clovek si zvykne