Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky. Chtěla bych znát Vaše zkušenosti, názory a rady. Moje miminko, nyní 4 mesice, od narození problém se spánkem přes den. Doma usne max na 20 min a to zvláštního spánku, kdy nespi tvrdé, ale vrtí se u toho a má zavřené oči. Probudí se a je protivná a takhle jedeme celý den. Od narození, nic se nezměnilo. Nepřišla jsem na to, jak a kde by spinkala dýl, aby se vzbudila čilá a usměvavá. Vždy po spánku vydrží tak 30 min vzhůru a zase je protivná. V kočáru to samé, auto to samé, nosítko neexistuje. Zkoušela jsem zavinovani atd prostě snad všechny možné způsoby. Prosím maminky třeba jen o povzbuzení, že jste to tak měli také a že se to změnilo a kdy nebo jak, moc děkuji. ![]()
@Pavlas.1991 Zkusila sis lehnout s ním? U nás to docela dost pomohlo.
Spánek se jim vyvíjí, musíš vydržet.
Mně dcera taky nespí nijak dlouho přes den. Má pár půl hodinových spánků (je jak hodinky
) a občas se jí povede jeden hodinový. V kočáru, kdy mi dřív spala celou cestu, tak už polovinu procházky kouká, kde co lítá.
Občas začne být mrzutější, ale neusne, i kdybych se snažila vymyslet cokoli. Včera byla třeba vzhůru 6 hodin. Když jsem ji uspávala, když jsem na ni viděla, jak je unavená, tak řvala a byla protivnější ještě víc. A přes den mi teda spí lépe na bříšku. To vydrží aspoň tu půl hodinu. Dát ji na záda, tak je do 10 minut vzhůru.
Přes noc spí naštěstí dobře.
Každopádně je mi jasný, že se jí ty spánky budou ještě měnit. Kamarádky dcerce se upravil spánek až kolem jednoho roku. Do té doby se třeba budila co hodinu, dvě v noci.
Vydrž! Dcera spala prvni dva měsíce dobře, ale následující tři měsíce taky tak po 20 minutách, pak se to zlepšilo a až do 1,5 roku spala dvakrát denně. Budila se sice ráno v 6, chodila spát mezi 7-8, ale zvládli jsme to. Odpoledne jsem chodila do postele s ní, aspoň jsem si odpočinula. U nás hodně pomohl bílý šum, fén nebo se dá stáhnout na youtube. Nosítko taky neakceptovala. Zavinování trochu pomáhalo zpočátku, pak jsem přešla na spací pytel, ten milovala. Různě jsem jí přenášela, na chvíli byla v postýlce, na chvíli v nosítku, ale jasně, bylo to náročné.