Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mile maminky, mam sedmimesicniho syna. Je to dobry jedlik. Pres den ji vsecko krasne. Vydrzi obvykle tri/ctyri hodiny nejist. Casto mu to cpu jeste nez ma vylozene hlad. Nekdy proste nechce, tak samozrejme nenutim. Jeste nesedi, neleze. Se spankem to nikdy nebylo slavne. Spi se mnou v posteli. Ne ze by byl takove to ujecene a vecne nespokojene mimino, ale vybudovat alespon nejaky zakladni rezim byl boj a v noci se proste budil na kojeni max co tri hodiny vzdycky. Ted je to ale horsi. Zhruba po sedme hodine dostane kasi a casto se jeste dopije mlikem (kojim). U toho usne. Obvykle spi ty tri hodiny nekdy ctyri. Ja nez mezitim konecne neco udelam a usnu, uz to jede. Co dve hodiny kojime. A opravdu se mi zda, ze pije. Ne ze by jen dumlal a usnul. Proste chlemta. Mezitim buzeni vecne s necim, sice rychle usne, ale ja ne. Casto se stane, ze treba ve tri rano se obudi a uz chce vstavat. Nepodari se uspat, u prsa neusne a trva tak hodinu a pul, nez se zas unavi a znova usne. A v posledni dobe zacina fnukat ze spani, hodne sebou mele, casto staci cumel a pohladit. Nekdy ani to ne. Dela to jakoby ze spani. Vypada to jak nocni mury. V takovem pripade jsem tak dvacetkrat za noc vzhuru. Pres den jsem zombie, vsude spina a binec, nic neudelam. Podotykam, ze jsem samozivitelka, osvc bez materske a proste alespon nekdy se musim soustredit na pracovni vykon. Potrebovala bych se na to opravdu alespon trochu vyspat. Nejake rady, tipy, triky, zarikavadla, vize a proroctvi?
@Jananemec píše: … vybudovat alespon nejaky zakladni rezim byl boj …
Nebudovat a nebojovat
.
Stav na tom, jake dite je a jake ma potreby, ne obracene.
Navic sedmimesicni uz se hybe, neni to „kam polozis, tam je“, do toho rostou zuby, zpracovava zazitky, zacina jist a zrychluje metabolismus.
Proste blby obdobi.
Bohužel nic neobvyklého, řekla bych standardní vývoj…je to jen období…věta, která mě uklidňuje do teď..dcera 3,5 roku😁
Ahoj,
ze stejneho duvodu jsem musela vyexpedovat ze spolecne postele i loznice 6t miminko. Spal vedle me v hnizdecku. Ma svuj pokoj a postylku pres malou chodbu, takze s otevrenymi dvermi vse dobre slysim. Stejne jsem tam vzdy chodila na kojeni a prebalovani (prebalovak je tam).
Nespala jsem totiz od porodu vubec - co 2 hodiny kojeni, sem tam mezitim vymenit plenu (vzdy si hlasite ‚rekne‘, i kdyz si jen ucmrndne), mezitim sice spi, ale kvici ze spani, chrochta (mel rymu, ma natekle sliznice, obcas proplachuji za hlasiteho revu v noci Libenarem), mlaska, zabreci a usne - a kdyz nic tak je proste celkove hrozne hlucny clovek. Jak 10 jezku.
Monitor dechu mam, ale nikdy nepouzila. Byl v porodnici a jiz tam jsme ho zapominaly vypinat, proste v tom spanku si to clovek neuvedomi - a pak hrozny jekot. Zvedam ho z postele co chvili, nemam ani pomysleni to porad zapinat a vypinat.
Miminko je velmi ‚zivotaschopne‘ a nemam sebemensi obavy ze SIDS. Kvici na jakoukoli malickost a nedovedu si predstavit, ze by prestal najednou dychat aniz by nejak nedal najevo ze ma problem. Mam spise obavy, ze umru vycerpanim ![]()
Situace se odsunem rapidne zlepsila:
b) neslysim hlasity dech a takove ty ‚slabsi‘ zvuky ze spani. Jak se ozve vic nahlas, samozrejme jsem tam okamzite.
c) po kojeni odkladam do postylky, kde okamzite usina. Kdyz byl u mne, jen ho to rusilo a casto byly 2hodinove useky, kdy se vrtel a knucel. Ted je to jen vyjimecne, jsem pak samozrejme s nim nebo si ho vezmu k sobe do postele, coz stejne nepomuze. Spis chce v takovem pripade nosit:-/
d) byla jsem ted u pritele, kde spal v cestovni postylce vedle nas v pokoji. Byla to hruza. Po prijezdu domu opet spi mnohem lepe ve vlastnim.
e) spim tedy aspon nejake casove useky neprerusovane, coz je naprosta pecka:-)
Nechtela jsem ho takhle maleho ‚odstrkovat‘, ale jen jsem si potvrdila, ze ve vlastni postylce a pokoji uz asi zustane.
@Jananemec podle me je to taky normální a reknu, co nechceš slyšet, ale zvyknes si. Spanek se bude neustále měnit. Hned večer, jak spi i 4hodiny, jdi spát s mimcem. Vyprdni se na nejakou domácnost, na binec, to ti neuteče, spanek a tvoje psychická pohoda je ted důležitější, než umyté násobí.
Sice by to bylo fajn, ze si mam s nim jit hned lehnout, ale jak rikam, musim nas zivit. A nikdo tu praci za me neudela. Musim tu hodinu aspon neco delat. V bordelu uz ziju.
Spani jinde mi moc nepomuze, spis naopak. Me maly nebudi tim, ze je vedle a zavrti se. Spis za nim nekam chodit, protoze breci kvuli dudliku, nocni mure a vzbudi se pri pokladani do postylky po kojeni, to uz si nemusim ani lehat.
Obavam se, ze proste brzo skoncim nekde na kapackach, jestli to ma takhle byt jedte dlouho. Od porodu jsem se proste nevyspala.
@suzka1 Presne tak, nejlepe spim on 7-8 vecer do te cca pulnoci - jak spi on. Od jedne do rana se pak budi casteji, k ranu se intervaly zkracuji. Sice se mi pritel smeje, ale neda se nic delat, je to jediny mozny cas kdy lze spat delsi usek v kuse.
@Jananemec Vydržíme víc, než si myslíme…já se nevyspala 3,5 roku, dcera se v noci pořád budi, vstavame každý den v 6 ráno, chodím na směny, od dvou let na 1/2 úvazek teď co šla v září do školky jsem začala na plnej…a žiju…v životě už to nedospím…spala strašně do 2 let, pak se to malinko zlepšilo…zuby…strašná věc, budila se s řevem několikrát za noc…prostě ráda na to není, musíš to přežít
@Jananemec píše:
Sice by to bylo fajn, ze si mam s nim jit hned lehnout, ale jak rikam, musim nas zivit. A nikdo tu praci za me neudela. Musim tu hodinu aspon neco delat. V bordelu uz ziju.Spani jinde mi moc nepomuze, spis naopak. Me maly nebudi tim, ze je vedle a zavrti se. Spis za nim nekam chodit, protoze breci kvuli dudliku, nocni mure a vzbudi se pri pokladani do postylky po kojeni, to uz si nemusim ani lehat.
Obavam se, ze proste brzo skoncim nekde na kapackach, jestli to ma takhle byt jedte dlouho. Od porodu jsem se proste nevyspala.
Tak jestli skoncis na kapackach, prace ti stejne klekne.
Priklanim se k tomu jit spat hned s nim.
Prace behem dne nejde…?