Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte,
doufám, že můj dotaz nebude moc zmatený, ale potřebuju se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenost s tím, že by se vaše mimi propínalo, u toho hekalo (ale ne kvůli kakání nebo větříkům), natahovalo křečovitě nožky (a vlastně i celé tělo) a rychle mávalo rukama (možná se mu spíš jako třesou).
Mám syna (5 měsíců) a často přes den tohle opakuje, vypadá to jako by ho to i dost namáhalo, vždycky to za nějakou dobu ale přestane dělat. Pak se zase za nějaký čas několikrát napne, nejen na zemi vleže, ale i v náručí. Jako by nemohl zrelaxovat.
Zatím se neotáčí ani na bok, mám strach, aby to, že je tak napnutý, nebrzdilo jeho pohybový vývoj.
Když ho položíme na břicho, tak to tak často nedělá, je to spíše na zádech. Na břiše ale zatím dlouho nevydrží.
Díky předem za radu.
Evis
Moc si to neumím představit, ale nezkouší se náhodou přetočit na bříško a moc mu to nejde? Věkem by to odpovídalo.
Ahoj,
no těžko laik z popisu pozná o co jde, ale když jsme na vánoce byli v nemocnici, tak tam byli i manželé s tříměsíčním miminkem, které dělalo cca 3× denně něco podobného. Byli vylekaní a tak jeli do nemocnice, kde si je nechali na pozorování, protože nemohli dostatečně popsat, jak to „vypadá“. Pár „záchvatů“ viděli, udělali vyšetření a na nic nepřišli… Začali cvičit s rehabilitační sestrou a mladej je teď v pohodě a po křečích ani památka…
Tím chci říct, pokud se to opakuje a bude opakovat, určitě říct doktorce. Nic to nebude, ale jak píšeš, může to být něco „bloklého“ a rozcvičením se vše spraví. Jistě to nic nebude, ale opravdu nejsem odborník a snad tě alespoň tento příběh, který znám, případně uklidní.
M.
Tak tohle nám dělá malej, taky se pokouší přetočit, ale když to dělá i v náručí… Nevím, neporadím, zkus, když tohle udělá, položit mu ruku na bok k zadečku a zatlačit aby se překulil na bříško a uvidš jak bude reagovat.
ja bych zase tolik nevysilovala
, nemyslim to zle. Nase mala to delala tak od 3,5 do 5 mesicu taky. V 5 mesicich mela skoro 8 kilo a pres 70 cm, tak jsem mela co delat ji udrzet, kdyz zacala vyvadet v naruci. Myslim, ze to souvisi s tou snahou otocit se na brisko, resp. zmenit polohu. Resila jsem to tak, ze jsem ji polozila na zem (na hraci deku) vzala za nozky a snazila se ji ukazat, ze ji to pujde lepe, kdyz je skrci nebo vytrci na horu a pretoci zadecek. Jakmile se poprve prekulila vedome na brisko (asi 3× predtim to udelala ale nevedela jak), tak to prestalo a dneska mame skoro 6 mesicu.
Muzes se samozrejme poradit s doktorkou, ale vsazela bych ze to bude to same jako u nas.
Aja
ahoj
Michal to dělal od mala a cvičili jsme vojtovku… byl vesměs pořád prohnutej do luku a měl predilekci doprava - prostě otočit hlavu nalevo - nadlidský úkon… po cvičení se to zlepšilo ale
pak to začal dělat v 3,5 měsících, kdy se jak už tu někdo psal takto otočil poprvné na bříško. prostě se prohnul do luku, zaklonil hlavu a asi tejden se furt snažil a snažil a strašně hekal samozřejmě až se přetočil......
myslím že takto ti moc nikdo neporadí… zkus zajít za praktickou dr. ta by měla poznat jestli je nutná rehabilitace nebo je to jen snaha malýho o otočení:o)
hodně štěstí
Adam to taky dělá. NEvím jeslti to vypadá stejně jak ty popisuješ. Ale podle tv=ého popisu mi to připomíná. Malému je 3,5 m. a začal to dělat nedáívno. taky se jakoby prohne celý natahne , ručičky nad hlavu a uplěn zrudne.. jakoby tlačil. Já to přisuzuju prdíkům. Prootže někdy to za celý den neudělá vůbe cněkdy to dělái několikrát za den.. i v náručí jak si psala. Doktorce em to říkala.. sice ona to neviděla, ale řekla mi že to nemám řešit. Tak to zatím neřeším.. asi počkáým, pokud by to dělal hodně často. Na břiho se zatím sám neototčil… ale pár pokusů už bylo.
Květule
Teda já jsem dost překvapená. Máme doma 6 týdenní Emičku a dělá přesně to, co popisujete. Jak v leže, tak v náručí. Mě až do teĎ nenapadlo, že bych se měla zneklidňovat. Prostě jsem si myslela, že se jen tak vzteká, protože potom vždycky následuje natahování na pláč. Dost jste mě vyděsily, protože u nás se to opakuje několikrát denně.Radši se teda taky zeptám doktora…EVropanka
Ahojky,
také nevím přesně, jak to u vás vypadá, ale mně to Kačenka také dělá. Jen u toho neheká a ani to nevypadá jako nějaká křeč. Je jí 5 měsíců, prostě se hodně prohýbá, jakoby chtěla udělat most. Tváří se dost urputně. Nějak to neřeším, přijde mi to normální - prostě objevuje svoje tělíčko a hraje si s ním.
Hanka
Tak jsme se radili na neurologii, prý to křeče nejsou, vypadá to ale divně.
Cvičíme Vojtu, je to vysoké svalové napětí. Může z toho být třeba hyperaktivita, ale nemusí. Stejně jsem nervózní.
Děti prý dělají různé bizarní věci.
Tak budeme cvičit a uvidíme, jestli to odezní. Snad až se začne více hýbat, otáčet a tak, bude líp. Zatím se k tomu vůbec nemá.
Ahojte.
Evis
Ahoj mame podobny problem, jen nam to dela 9ti mesicni… ktery se zatim plazi a peruje na ctyrech, vleze, ci v pololehu na krmici stolicce a jakoby propne nohama uplne do delky a rukama taky, na brise to nekolikrat denne dela taky, propne nohy a k tomu udela letadlo… nevim zda je to ok… za 14 dni jdeme k Dr… ale mam strach aby toneco nebylo a v noci spi na boku se zaklonenou hlavinkou.. nemate zkusenost? diky moc
Nejspíš bych si to natočila a ukázala lékařům aby to mohli posoudit
Letadlo není dobré kolem 3 měsíců, kolem půlroku je naopak jedním ze znaků dobrého vývoje, v cca těch 9 měsících už děti častěji jdou na kolínka a letadlo dělají čím dál tím méně..takže u vás je to nejspíš ok. Pokud máš pochybnosti, tak si to jak jsem už psala natoč a Dr posoudí zda jde o letadlo, či něco jiného