Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj jdu se k vám uklidnit. Cca rok se s manželem snažíme o miminko. Od 18.8. do 22.8. jsem měla normální MS. Cca 18.9. jsem očekávala další MS, ale nic. V neděli 25.9. jsem si udělala těhotenský test a byly tam krásné 2 čárky (žádný duch opravdu byly hodně viditelné). Oba s manželem jsme měli hroznou radost. Hned v pondělí 26.9. jsem volala na gyn, že se chci objednat. Bylo mi řečeno ať přijdu ve čtvrtek 29.9. Od středy 28.9. jsem měla slabý hnědý výtok a pichlavá bolest v podbříšku na levé straně. Hned ve čtvrtek jsem o tom říkala doktorovi a ten řekl, že se nic dít nemusí ať jsem zatím v klidu. Vyšetřil mě a pak ultrazvuk. Na ultrazvuku nic vidět nebylo, takže jsem hned dostala neschopenku s tím, že to může být v pořádku, ale také může hrozit potrat nebo mimoděložní těhotenství. Napsal mi ascorutin na to špinění a kontrola další čtvrtek 6.10. Pro jistotu chtěl, abych šla na krev kvůli hodnotě hcg. Ten den odpoledne v krvi 290 jednotek. A v pondělí ráno 690 jednotek. Od soboty 1.10. lehké krvácení (myslela jsem, že je to normální. Nebo jsem v to alespoň doufala) a pichlavá bolest v podbřišku zmizela. Ve čtvrtek 6.10. opět vyšetření a následný ultrazvuk. Opět nic vidět nebylo kromě zvětšené sliznice v děloze. Říkal, že si není jistý a že raději okamžitě do nemocnice. V nemocnici mi ještě ten den vzali krev a v krvi 1000 jednotek hcg, ale na ultrazvuku pořád nic vidět nebylo. Jelikož hcg stoupalo pomaleji než by mělo a na ultrazvuku nic vidět nebylo, tak měli podezření na mimoděložní těhotenství i v nemocnici. Včera 8.10. Opět odběry a v krvi už jen 800 jednotek hcg. A na ultrazvuku se mimoděložní potvrdilo. V podbřišku na té levé straně mě při včerejším ultrazvuku bolelo nepopsatelně. Když dr zajížděl ultrazvukem do levého vejcovodu, nezadržela jsem slzy.. Od vyšetření silné krvácení i nějakými i kousky (může to být sliznice?) Sestřičkám vše hlásím. Zítra ráno mě čekají další odběry a další ultrazvuk. Dnes od 12. hodiny večerní mám být na lačno. Myslíte, že je operace nevyhnutelná? Měl někdo podobný problém a poradilo si s tim třeba tělo samo?
Tak já měla podobný scénář až na to, že mě nic nebolelo. V nemocnici začalo hcg klesat, takže si myslím, že by si tělo poradilo samo. Každopádně mi vejcovod vzali, protože prý bývá ve většině případů zničený embryem. Takové ty drobné vlasecnice, můžou byt srusty atd. Nyní jsem už 22 týdnů těhotná a zbývající vejcovod se natáhl pro vajíčko z druhé strany, takže pokud ti ho seberou, tak nebuď smutná, určitě se to zase povede ![]()
@Zuzik86 Moc gratuluji k dalšímu těhotenství a ať je vše v naprostém pořádku. ![]()
Já se sice trochu bráním odebrání vejcovodu, ale upřímně mám spíše strach z narkózy a operace.
@Andreaspark píše:
Ahoj jdu se k vám uklidnit. Cca rok se s manželem snažíme o miminko. Od 18.8. do 22.8. jsem měla normální MS. Cca 18.9. jsem očekávala další MS, ale nic. V neděli 25.9. jsem si udělala těhotenský test a byly tam krásné 2 čárky (žádný duch opravdu byly hodně viditelné). Oba s manželem jsme měli hroznou radost. Hned v pondělí 26.9. jsem volala na gyn, že se chci objednat. Bylo mi řečeno ať přijdu ve čtvrtek 29.9. Od středy 28.9. jsem měla slabý hnědý výtok a pichlavá bolest v podbříšku na levé straně. Hned ve čtvrtek jsem o tom říkala doktorovi a ten řekl, že se nic dít nemusí ať jsem zatím v klidu. Vyšetřil mě a pak ultrazvuk. Na ultrazvuku nic vidět nebylo, takže jsem hned dostala neschopenku s tím, že to může být v pořádku, ale také může hrozit potrat nebo mimoděložní těhotenství. Napsal mi ascorutin na to špinění a kontrola další čtvrtek 6.10. Pro jistotu chtěl, abych šla na krev kvůli hodnotě hcg. Ten den odpoledne v krvi 290 jednotek. A v pondělí ráno 690 jednotek. Od soboty 1.10. lehké krvácení (myslela jsem, že je to normální. Nebo jsem v to alespoň doufala) a pichlavá bolest v podbřišku zmizela. Ve čtvrtek 6.10. opět vyšetření a následný ultrazvuk. Opět nic vidět nebylo kromě zvětšené sliznice v děloze. Říkal, že si není jistý a že raději okamžitě do nemocnice. V nemocnici mi ještě ten den vzali krev a v krvi 1000 jednotek hcg, ale na ultrazvuku pořád nic vidět nebylo. Jelikož hcg stoupalo pomaleji než by mělo a na ultrazvuku nic vidět nebylo, tak měli podezření na mimoděložní těhotenství i v nemocnici. Včera 8.10. Opět odběry a v krvi už jen 800 jednotek hcg. A na ultrazvuku se mimoděložní potvrdilo. V podbřišku na té levé straně mě při včerejším ultrazvuku bolelo nepopsatelně. Když dr zajížděl ultrazvukem do levého vejcovodu, nezadržela jsem slzy.. Od vyšetření silné krvácení i nějakými i kousky (může to být sliznice?) Sestřičkám vše hlásím. Zítra ráno mě čekají další odběry a další ultrazvuk. Dnes od 12. hodiny večerní mám být na lačno. Myslíte, že je operace nevyhnutelná? Měl někdo podobný problém a poradilo si s tim třeba tělo samo?
U nás se z velké části mimoděložní operuje..jen když je těhotenství hodně mladé tak se dá řešit nějakou látkou (nevzpomínam si název) ale u nás se to fakt řeší operativně.. odeberou vejcovod a trvala bych na patřičné kontrole i druhého.. ne vždy to dělají..budu hodně držet palce ať to máš co nejdřív za sebou..
@Skaiqy Moc děkuji za odpověď. Snad to vše dobře dopadne. Bojím se té operace a případných komplikací poté. ![]()
@Andreaspark píše:
@Zuzik86 Moc gratuluji k dalšímu těhotenství a ať je vše v naprostém pořádku.
Já se sice trochu bráním odebrání vejcovodu, ale upřímně mám spíše strach z narkózy a operace.
To se neboj.. před samotnou operaci ti dají léky na uklidnění (nám starým feťákům to ale ne vždy zabere
- prosím brát s nadsázkou), na sál dojde anesteziolog, poví co a jak, zavede látku a než napočítas do 10 tak budeš krásně spinkat.. dodržuj pak hlavně všechny pokyny sestřiček a lékařů aby ses co nejdřív uzdravila..
Nám se po mimoděložním rozjel kolotoč vyšetření ale nějak tak opomněli psychiku takže pokud máš pocit, se to musí z tebe ven tak směle do toho!
Lepší je vejcovod odebrat. Stejně je zničený a hrozí další mimodelozni, tentokrát v oslabeném a zjizvenem vejcovodu, který ti rychleji praskne.
@Skaiqy já to že sebe měla potřebu dostat akorat ten den po vyšetření. To jsem brečela asi půl hodiny v kuse a pak se celá oteklá šla uklidnit ven na vzduch. Od té doby nic. Přijde mi to líto, ale teď jsem trochu sobec a bojím se o sebe. ![]()
Uvidíme jak to bude potom.. ![]()
@Andreaspark píše:
@Skaiqy já to že sebe měla potřebu dostat akorat ten den po vyšetření. To jsem brečela asi půl hodiny v kuse a pak se celá oteklá šla uklidnit ven na vzduch. Od té doby nic. Přijde mi to líto, ale teď jsem trochu sobec a bojím se o sebe.
Uvidíme jak to bude potom..
Nejseš vůbec sobec..ono se zase zadari, neboj
já řvala jak túr i týden po, takže jseš na tom daleko líp..
@Andreaspark Neboj se, ten zákrok nic není. Mě to snad ani nebolelo, takže jsem pak fungovala úplně normálně. I na narkozu se vždycky těším, i když s přibývajícími lety snáším hůř probuzení, ale to je můj problém, mam hodně citlivý žaludek. Já měla vejcovod v pořádku. Na nic se nepřišlo, takže jenom blbá shoda náhod.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.