Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj Siamino,
tak u nás uspáváme také…Začalo to tím, že jsme se stěhovali a museli jsme na přechodnou dobu (2měsíce) bydlet u našich, tzn. ve stejném pokoji i s Péťou.
Od té doby uspáváme. Ale my to zatím neřešíme. Večer se čtou pohádky, pak se zhasíná a malej do 10 minut většinou usíná.
Pokud náhodou usne přes den, tak čas na ukládání posouvám o hodinu a půl.
Já si pořád říkám, že za pár let po nás ani „nevzdechnou“ a ještě budeme vzpomínat na to, jaké to bylo, když jsme je před usnutím mohli držet za ručičku. Ale chápu, že když to usínání trvá moc dlouho, že je to na prd.
My máme v osm klid.
Alča.
Holky, ještě mě napadla jedna finta. Náš malý usíná doma sám bez problémů (ťuk, ťuk). Když spíme delší dobu mimo domov, kde usíná se mnou, rád by v tom pak pokračoval i doma. Doma pak bylo 2-3 dny usínání s řevem pokud měl usínat sám. Nebylo to zase tak strašné, první večer to trvalo 30min, druhý večer 10min a třetí už jenom chviličku nebo usnul hned. Teď mám míň drastickou metodu. Stačí když si do postýlky vezme jedno ze svých asi padesáti autíček a je klid. Buď s ním usne hned nebo si s ním chvilku hraje a za chvilku usne. Prostě taková náhražka za mámu
. Tak to funguje u nás, Tery
Ještě mě napadlo, nemůže být problém taky v tom, že jak píšeš, je kluk rozjetej z řádení s tatínkem? To by se mi taky nechtělo do postele. Taky asi záleží, jestli i v jiných oblastech je zvyklý si něco vyřvat. Pak se samozřejmě vyplatí trochu se snažit, když ví, že rodiče stejně ustoupí. My tohle řešíme poslední dobou při odpoledním usínání v kočáru. Někdy usne hned, někdy se pořád souká ven (musí mít dvoje kšíry, jinak zdrhne - spí pod oknem na zahradě) a to pak, když ho jdu na potřetí uložit, na něj zařvu a většinou natošup usne ![]()
Ahoj holky,
tak my máme úplně stejný problém:o((( bohužel ani u nás nezabírá žádná metoda a že už jsem toho načetla.Jsem si jistá,že to chce důslednost a nepolevit…jenže je to těžký…malá má normální postel u nás v ložnici,ta je hned vedle obýváku,takže za náma neustále chodí…tudíž nejde u nás dodržet to,že za ní nejdeme,jelikož chodí ona za náma:o)))…chce milionkrát čůrat,několikrát kakat,vzít si hračku,pak jinou,pak pití,pak přijde,že tohle pití jí nechutná,že chce jiný,že mlíčko je kyselý apod…dokonce si vymýšlí,že má mokrý ponožky apod…Já jí vždycky vezmu,odvedu zpátky a taky,jak už tu někdo psal…toto se opakuje tak 30krát až nakonec po 2 hodinách usne buď sama nebo tam někdo jdeme s ní,protože když se vzteká hodně,tak si začne strkat ruku do krku a to už se pak opravdu bojim,že se udusí:o(((přes den je hodná,ale jakmile dojde na spaní…hrůza.V poledne už někdy nespí vůbec a někdy tak hodinu…i když většinou taky po scénách…Ale i když nespí,tak večer zlobí,tak nevim:o(((.Bohužel pořád stejné.Předtím usínala kolem 20hod v pohodě sama.Máme ještě 8 týdenního chlapečka,kterej má většinou večer prdíky,takže je fakt veselo.Myslela jsem si,že je to tím,že má novýho brášku a že si tím chce vynutit pozornost atd…jenže i když vezmu malýho a jdeme oba spát s ní,tak to nepomůže.prostě pořád vymejšlí blbosti,jen aby nemusela spát a přitom je tak unavená,že už je protivná…Navíc bráchu miluje a dala by za něj ruku do ohně a on je strašně hodnej,takže stejně většinu času věnuju Kristýnce,takže o žárlivosti moc nemůže být řeč…Jsem zvědavá,jestli někdo poradíte něco,co jsme ještě nezkoušeli:o)))Já už se smiřuju s tím,že z toho snad vyroste…ale už mi začíná hrabat…Papa Terez.
Alenko ,
já nejsem přítel drastických metod a také si říkám, jak jednou budu vzpomínat na časy, kdy nás bouček potřeboval… ale v žádném případě se nechci nechat šikanovat a skákat, jak brouk píská. Kdyby šlo večer o nějaké pomazlení, pohádku atp., nemám problém a ráda to udělám. Když si ale vymýšlí tohle a ještě táhmleto a trvá to 3, 4 hodiny, tak to fakt odmítám snášet a podporovat.
Lasičko ,
večer se věnujeme už jen klidným hrám, takže tím, že by byl rozjetý to taky není. A nevyřve si téměř nikdy nic, takže zkušeností, že to funguje, to také není. Dochází mi fantazie, proč to dělá
.
Tery ,
ten tip s tou hračkou mě zaujal. Dnes to vyzkoušíme. Stejně o nic nejde, maximálně bude zase řvát 2 hodiny jako včera. Normálně z toho mám nervy už teď ![]()
Mám jednu okoukanou radu, samozřejmně nezaručím, že to funguje, ale za pokus to stojí. Pokud začne po vašem usínacím rituálu plakat, jděte za 5minut za ním vytáhněte ho z postýlky,ale nikam s ním nechoďte, počkejte až se utiší, řekněte jak ho máte ráda, že teď je čas spinkat atp. a uložte ho zpět. Určitě začne křičet znova,tak intervaly mezi tím než tam znova půjdete prodlužujte třeba po 3-5minutách, ale vždy opakujte to samé. Měl by časem pochopit,že vás sice zavolá,ale k ničemu to nevede,jen k tomu, že ho pěkně uložíte a popřejete dobrou noc.To se může táhnout i hodiny a několik dnů,ale možná… ![]()