Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Mas dostatek spánku? Nepomohlo by se poradně vyspat? Mívám tohle když špatně spím a jsem unavená.
Pak jsem to měla ještě v těhotenství, ale to bys předpokládám věděla ![]()
@Nikolajda001 píše:
Mas dostatek spánku? Nepomohlo by se poradně vyspat? Mívám tohle když špatně spím a jsem unavená.Pak jsem to měla ještě v těhotenství, ale to bys předpokládám věděla
Myšleno když třeba nespim celou noc nebo když jsem dělala noční. Ne když se člověk normálně třeba budí 😊
Zaved systém. Je osm a snidam rohlík s jogurtem, v deset jablko, v jednu teple jídlo atd.
Pokud nezvladnes pevnou stravu, kup nutridrinky.
@Anonymní píše:
Ahoj, jdu za vámi s takovou divnou otázkou.
(Omlouvám se za anonym)Asi cca týden mám pocit hladu, ale nedokážu do sebe nic nacpat. Samozřejmě se najím, ale není to tak, že bych jedla často. Mám pocit hladu, ale jak mile se chci najíst, stáhne se mi jakoby žaludek. Poslední dobou mám špatné myšlenky a nejspíš to všechno spolu souvisí. Občas mám i pocit, že nemám vůbec hlad a dokázala bych den nejíst..
Nevíte jak zase začít jíst nebo jak se toho zbavit?
Jo, zažila jsem. Měla jsem depresi a ikdyz byl hlad tak už z myšlenky ze bych měla něco do sebe dostat se mi chtělo zvracet a navalovat. Občas to mám ze stresu - napr nemoc děti, když se toho víc nákupu a začíná se na me vkradat panicka ataka. Ale už se mi to daří kocirovat a poznám to na sobě tak se snazim o změnu at se mi to nějak víc nerozjede. Z toho vlaku se blbě vystupuje. Tenkrát jsem zhubla za necelé dva týdny 8kg jak mi bylo zle.
@hospodki píše:
Jo, zažila jsem. Měla jsem depresi a ikdyz byl hlad tak už z myšlenky ze bych měla něco do sebe dostat se mi chtělo zvracet a navalovat. Občas to mám ze stresu - napr nemoc děti, když se toho víc nákupu a začíná se na me vkradat panicka ataka. Ale už se mi to daří kocirovat a poznám to na sobě tak se snazim o změnu at se mi to nějak víc nerozjede. Z toho vlaku se blbě vystupuje. Tenkrát jsem zhubla za necelé dva týdny 8kg jak mi bylo zle.
Omlouvám se za hloupý dotaz, ale jak poznáš, ze na tebe jde panicka ataka? Podle internetu to jsou nesnesitelně stavy, kdy si myslíš, ze umres. Nemívam to až takhle silne, ale mívám pocit u kterého si myslím, ze to slabá panicka ataka je a nebo nevím co jiného. Neumím ten pocit popsat. Je mu v tu chvíli těžko na prsou a mám pocit deprese či čeho. Musím začít něco dělat, aby mě myšlenky přešly v tu chvíli.
Zřejmě to bude psychiku, řeš tu, na jídlo se vykašli. Týden hladu i víc nikoho nezabil. Zvlášť, pokud jsi schopná se přimět najíst, jak píšeš.
Jo. Zakladni prasky na uzkost dokaze napsat i praktik (jestli se to nezmenilo), dojdi si.
Pripadne je i neco volne prodejneho (ale zkusenosti nemam a zavaznost stavu musis posoudit ty, pripadne ve spolupraci s lekarem) plus samozrejme je dobre zacit se intenzivneji venovat dusevnimu zdravi - zakladni rezimova opatreni byvaji dostatek spanku, nejaka fyzicka aktivita, nejaka prace s hlavou (meditace byva nekdy silne slovo pro lidi, co se nicemu takovemu nikdy nevenovali, ale jsou i mene „narocna“ cviceni), venovani se necemu, co te tesi, traveni cas s osobami, ktere te „dobijeji,“ vypovidani se (pokud mas komu)…
Když se mi na jaře rozjely silné úzkosti, tak jsem jedla míň a míň až jsem nejedla skoro nic. Hlad jsem měla, ale zároveň totální nechutenství. Terapie pomohly v těch začátcích trochu, stabilizovaná jsem teď medikací (a po dlouhé době je mi hrozně moc dobře, třeba vánoce jsem si po letech užila
).
Pokud cítíš, že to je taky od hlavy, tak se někam objednej. Termíny u psychiatra bývají delší, do té doby se můžeš stavit za praktikem, může předepsat něco slabšího. Terapie jsou taky super. Pokud máš možnost, tak to taky není k zahození. ![]()
@beruska9 píše:
Jo. Zakladni prasky na uzkost dokaze napsat i praktik (jestli se to nezmenilo), dojdi si.
Pripadne je i neco volne prodejneho (ale zkusenosti nemam a zavaznost stavu musis posoudit ty, pripadne ve spolupraci s lekarem) plus samozrejme je dobre zacit se intenzivneji venovat dusevnimu zdravi - zakladni rezimova opatreni byvaji dostatek spanku, nejaka fyzicka aktivita, nejaka prace s hlavou (meditace byva nekdy silne slovo pro lidi, co se nicemu takovemu nikdy nevenovali, ale jsou i mene „narocna“ cviceni), venovani se necemu, co te tesi, traveni cas s osobami, ktere te „dobijeji,“ vypovidani se (pokud mas komu)…
Z volně dostupných je třeba na úzkosti celkem fajn Guajacuran, ale není to úplně samospásné, jen to člověka lehoulince uvolní. Když se mi to rozjelo víc, tak to bylo prakticky k ničemu, ale předtím jsem ho občas dávala na úzkosti ze stresu a pomohlo to.
A doporučila bych tohle dechové a svalové cvičení na relaxaci ![]()
https://www.youtube.com/watch?…
@Nikolajda001 píše:
Mas dostatek spánku? Nepomohlo by se poradně vyspat? Mívám tohle když špatně spím a jsem unavená.Pak jsem to měla ještě v těhotenství, ale to bys předpokládám věděla
To ti nějak nevím. Léčím se s nespavostí a mám to úplně naopak, při spánkové deprivaci mám naopak tendenci jíst víc, než při troše kvalitního spánku.
@Anonymní píše:
(Omlouvám se za anonym)Asi cca týden mám pocit hladu, ale nedokážu do sebe nic nacpat. Samozřejmě se najím, ale není to tak, že bych jedla často. Mám pocit hladu, ale jak mile se chci najíst, stáhne se mi jakoby žaludek. Poslední dobou mám špatné myšlenky a nejspíš to všechno spolu souvisí. Občas mám i pocit, že nemám vůbec hlad a dokázala bych den nejíst..
A kolik vážíš? Léčím se s těžkými depresemi a zhubla jsem velmi, období absolutního nechutenství jsem také mívala. Teď se snažím jíst sice skromně, ale pravidelně. Je potřeba si v tom udělat řád a systém. A v nejhorším případě se dá přežít i na ovoci. Beru psychofarmaka a chodím dlouho a intenzivně na terapii. Deprese mám přidružené k posttraumatu.
Co třeba kvalitní proteinové tyčinky? Nemyslím tím cukrovinky s přidaným proteinem.
@Anonymní píše:
Omlouvám se za hloupý dotaz, ale jak poznáš, ze na tebe jde panicka ataka? Podle internetu to jsou nesnesitelně stavy, kdy si myslíš, ze umres. Nemívam to až takhle silne, ale mívám pocit u kterého si myslím, ze to slabá panicka ataka je a nebo nevím co jiného. Neumím ten pocit popsat. Je mu v tu chvíli těžko na prsou a mám pocit deprese či čeho. Musím začít něco dělat, aby mě myšlenky přešly v tu chvíli.
Tak popsala jsi to. K tomu nějaké bušení srdce, pocity na zvracení. Samozřejmě když se to rozjede a je silná, tak ty pocity ze umiras jsou. Ale když citis už ty náznaky, tak jsem schopna to brzdit a zahnat. Ty Vánoce jsou tlak ikdyz si to nemyslis
@krecik.dzungarsky Vážím 47,5 kg a mám cca 162 cm. Už dříve jsem tento problém měla a z 52kg jsem najednou zhubla na nějakých 45 kg. Bylo to účelové hubnutí, pak mě to ale přešlo a dala se do pořádku. Od té doby se pohybuji okolo 47-49kg (nějaké dva roky) a nemůžu překročit 50kg.
Příspěvek upraven 27.12.23 v 01:20
(Omlouvám se za anonym)
Asi cca týden mám pocit hladu, ale nedokážu do sebe nic nacpat. Samozřejmě se najím, ale není to tak, že bych jedla často. Mám pocit hladu, ale jak mile se chci najíst, stáhne se mi jakoby žaludek. Poslední dobou mám špatné myšlenky a nejspíš to všechno spolu souvisí. Občas mám i pocit, že nemám vůbec hlad a dokázala bych den nejíst..