Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No nemlátit ho sama!!! Děti všechno okoukají, kde by se to jinak naučilo. Proč ho plácáš, když nechceš aby plácalo jiné??? ![]()
Nauč ho dělat malá malá, když se blíží „oběť“ tak mu řekni udělej tetičce malá malá dřív než je začne bít a pěkně ho za to pochval, ať má nějakou pozitivní motivaci. A to plácání přes ručičky se fakt odnauč. Jako je hezký trestat, ale sama vidíš, kam to vede.
Nevím, jak odnaučit, ale zkus ho aspoň naučit, že se za každou ránu musí omluvit (udělat malá), protože to bolí. Taky zabírá, když se tváříš hodně nešťastně a jako pláčeš. Děti jsou hodně citlivé a ucítí tvou bolest. Samozřejmě to je běh na dlouhou trať. Uvidíš, co poradí ostatní.
A co takhle „terapie pevným objetím“? To už se tu mockrát probíralo… Prý to zabírá i na největší vzteklouny…
Jura007 píše:
A co takhle „terapie pevným objetím“? To už se tu mockrát probíralo… Prý to zabírá i na největší vzteklouny…
Tohle praktikuje ségra a musím říct, že účinek je stoprocentní! Nějaké plácání přes ruku je naprosto bez efektu…
LucaLuca píše:
Nevím, jak odnaučit, ale zkus ho aspoň naučit, že se za každou ránu musí omluvit (udělat malá), protože to bolí. Taky zabírá, když se tváříš hodně nešťastně a jako pláčeš. Děti jsou hodně citlivé a ucítí tvou bolest. Samozřejmě to je běh na dlouhou trať. Uvidíš, co poradí ostatní.
Tak u tohohle jsem už slyšela i o verzi že dítě plácá proto aby mohlo udělat malá. A když to tak vezmu tak vlastně i náš starší to dělal ![]()
Naše čertice mě taky plácá a začla i děti, když se na ně zlobí, myslím že je to proto, že ji občas plácnu já
, je to chyba, odnaučuju se to … terapie pevným objetím u nás nefunguje, bohužel.
Asi pořád vysvětlovat a vysvětlovat… taky nevím co s tím.
Nám je 13M,občas nás taky plácne,nevím zda je to tím,že ještě nemá ten odhad,ale když řeknu malá tak sebe pohladí,když řeknu malá maminka plác.Netrestam jí,snažím se to vysvětlit,třeba to zabere.
Pevné objetí je spíš na hysterické výjevy - po nějakém čase objímání se zklidní všichni.
No na to plácání - neplácat ho sama. A když se blíží oběť, motivovat k mávání, dání pusy, pohlazení apod., případně jinak zabavit, aby neplácalo z nudy.
Zname zabiralo naucit dite bouchnout do stolu nebo do neceho, kdyz melo naprazeno k utoku.
Vsude se radi predvidat a predchazet konfliktu. Ja pevne chytala a obcas jeste chytam za rucicku, kdyz je naprazena, kriknu „vystrahu“ aby vedel, ze se ma zastavit a dela neco, co se nesmi. Kdyz uz se stane, durazne rikam, ze to se nedela, a musi udelat mala mala, popr. dat pusu na postizene misto. Ze by mlatil kvuli tomu, aby mohl delat mala mala a davat pusu nehrozi, protoze to provozujeme i kdyz nikoho neboucha. ![]()
Casto to deti delaji, aby na sebe upozornily, jeste neumi rict „pojd si se mnou hrat…“ tak placnou. Ja se za tohle upozornovaci placani nezlobim, jen mile reknu, ze se to nedela a omluvim se „oplacavanemu“ zatimco utocne-obranne placani durazne nazlobene zakazuju, aby vedel i on, ze ja rozumim rozdilu.
Zásadně dítě fyzicky netrestat, reagovat smutkem (submisivně)…nejkratší cesta do pekel dlážděná dobrými úmysly.
Třískáním ostatních se snaží získat pozornost a asi vás má zmáknuté a funguje to, takže riskuje i plácnutí neboť ví, že pak se s výčitkami sesypeš a budeš se mu věnovat.
Já jsem na projevy agrese reagovala jednoznačným autoritativním ne, v druhé fázi řevem a pak pořádnou ránou a vyjádřením odmítnutí (obvykle odnosem vzteklouna do postele). Následoval většinou hysterák až k vyčerpání (zásadně o samotě, bez asistence), spánek a pak návrat „do společnosti“ uvedený otázkou „už jsi hodná?“, po kladné odpovědi vše od začátku, bez výčitek, bez slibů, prostě nanovo.
U nás to funguje, dcery jsou velmi temperamentní a problém s agresí nemáme, poslední taková scénka se odehrála někdy okolo půldruhého roku věku.
Fungují prostě lépe podle zákona akce a reakce než podle hesla kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem, i já to tak mám, připadá mi to logické a prospěšné.
Njn, ale proč s tím mlácením takhle malí prcci vůbec začnou? Někde to okoukali
. Mě Míša mile překvapil při prvním hysteráku - něco jsem mu zabavila, on řval a byl dost blízko u mě, tak jsem čekala, že mě začne mlátit, ani nevím proč jsem to čekala, asi jak jsem kdysi dááávno hlídala „spratky“ v UK, tak ti to dělali. On se teda vztekal šíleně, ale jen se pohupoval v kolenou jak kaučukový dědek
. Na hysteráky u nás zabírá, že se začnu jako vztekat taky
ve společnosti, abych nevypadala jak debil stačí nazlobeně říct „no to je hrozný, máma mi sebrala mi nůž, to mám vztek“ a on začne zvědavě koukat, jako že mám taky to samý trápení a uklidní se
. Taky věřím v zákon akce a reakce, proto se ho snažím nebít, jelikož reakce na facku je jen facka další, prostě je třeba se nějak z toho kolotoče agrese vymanit.
Až bude větší a setká se s agresí od jiných dětí, tak mu to snáze vysvětlím, že se to nedělá.
Něco jiného je ale výchova 15 měs děcka a něco jiného tříleťáka, tam věřím, že to bude jiné. Přiměřené fyzické násilí nezatracuji, ale hodlám používat jen v krajní nouzi - pokud dítě dělá něco naschvál, ze zlé vůle a rozumí, že to dělat nemá. Vzhledem k tomu, že ve dvou letech ještě nefunguje dlouhodobá paměť, nemyslím, že by mělo rozumět natrvalo zákazům a trestat tedy nebudu. Dělat ze sebe chudinku, jako že maminka je moc smutná, když děláš to a to mi přijde jako citové vydírání, navíc to neumím, takže zlatá střední cesta.
No když ty ho mlátíš, tak tě bude taky mlátit
Děti se učí nápodobou a v tomto věku nechápou rozdíl
Prostě ho jen za ručičku pevně chytni a řekni vážným hlasem ne. Po tisící to určitě pochopí ![]()
no snad by měl být rozdíl mezi matkou a dítětem, když to řeknu blbě, matka je velitel smečky a dítě je až pod ní, přece musí vědět, že maminka je ta, která mu může dát přes prsty, když dělá, to co nemá, nemůže ji napodobovat, protože je to dítě, když třeba matka kouří, tak malé dítě taky nekouří…musí znát hranice, a pokud se neumí chovat a někoho chce bít, sbalit a domů, to si myslím, že bude pro něj největší trest…
ale máme zatím 10m, a nevím, když něco takového začne dělat, co budu dělat…
ale bude mít asi hodně přísnou výchovu, doufám,…že nevyměknu… ![]()
j.s. píše:
no snad by měl být rozdíl mezi matkou a dítětem, když to řeknu blbě, matka je velitel smečky a dítě je až pod ní, přece musí vědět, že maminka je ta, která mu může dát přes prsty, když dělá, to co nemá, nemůže ji napodobovat, protože je to dítě, když třeba matka kouří, tak malé dítě taky nekouří…musí znát hranice, a pokud se neumí chovat a někoho chce bít, sbalit a domů, to si myslím, že bude pro něj největší trest…
ale máme zatím 10m, a nevím, když něco takového začne dělat, co budu dělat…
ale bude mít asi hodně přísnou výchovu, doufám,…že nevyměknu…
Vysvětli to patnáctiměsíčnímu prckovi
![]()
Ahoj maminky,muzete mi poradit jak odnaucit 15 mesicni mimi aby nemlatilo??mlati vsechny hlava nehlava jak od malejch deticek tak po dospelejch uz si nevim rady.Domlouvam mu ze to nesmi delat ale bez uspechu tak uz jsem ho kolikrat placla pres rucicku a taky to nezabira.uz nevim