Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
náš půlroční prcek se jednoho dne ráno vzbudil a začal se natahovat po našich rukách a přitahovat se do sedu. Pomoc velkou nepotřebuje, ale sám by se neposadil.
Nevím, zda tato pomoc je správná, jestli ho radši nemám raději ještě nechat pást koníčky a ať si na sed „přijde“ sám, bez pomoci a svou silou.
STejně, když se s pomocí posadí, nemá dost svalové síly v dolní půlce zad, aby se nekymácel.
Takže mě zajímá váš názor a děkuji za něj…
JInak se mi velmi líbila kniha Něžná náruč rodičů, ale bohužel jsem ji měla jen půjčenou a nevzpomínám si, jak to tam s tím sedáním bylo…
Na sed si musí přijít sám…
Mates si sám sednul někdy v 10ti měsících.
do té doby by se děti neměly posazovat.
Lolinko, dítěti bys neměla do sedu pomáhat. Ani tak, že se sám díky tvým rukám přitáhne.
Malý si sedl sám v osmi měsících a taky bez pomoci. Na vše přišel sám, pomoct nepotřeboval. Takhle za ručičky do sedu jsem ho nikdy nepřitahovala.
Sednout by si mel sam, preferovany zpusob je pres nozicku z kleku, takto to vsechno taha brisakama. Jako pokud najde zpusob, jak se pritahnout do sedu, tak bych ho k zemi nejk netiskla, as nemuzes zbranit, kdyz prijde na to, ze se muze chytit za okraj kocaru a tak, ale vedome bych mu nepomahala.
Přikláním se k názoru - neposazovat. Na cvičení s kojenci jsme ale jako jeden cvik procvičovali přitahování. Vždy to ale bylo tak do 45stupňů, nikdy až do sedu.
Náš Daník si začal sedat na začátku 8.měsíce. Že z lezení si občas hodil zadek na bok. Na konci 8. měsíce se pak posadil.
čičinka píše:
Sednout by si mel sam, preferovany zpusob je pres nozicku z kleku, takto to vsechno taha brisakama. Jako pokud najde zpusob, jak se pritahnout do sedu, tak bych ho k zemi nejk netiskla, as nemuzes zbranit, kdyz prijde na to, ze se muze chytit za okraj kocaru a tak, ale vedome bych mu nepomahala.
to zrovna řeším já, klárka se začala přitahovat za rukovítko do sedu (sama nesedí) a jinak být když jí položím začne se vztekat, tak jedu opatrně vím že to není dobře, ale nevím co s tím ![]()
zuzka.mamka píše:
to zrovna řeším já, klárka se začala přitahovat za rukovítko do sedu (sama nesedí) a jinak být když jí položím začne se vztekat, tak jedu opatrně vím že to není dobře, ale nevím co s tím
A nedá se to madlo u kočárku sundat? Předpokládám, že to je rukovítko
.
Určitě nepodporovat. Dítě by se samo měla posadit až kolem 10 měsíců z polohy na čtyřech. Takhle určitě ne.
katka-m píše:zuzka.mamka píše:A nedá se to madlo u kočárku sundat? Předpokládám, že to je rukovítko
to zrovna řeším já, klárka se začala přitahovat za rukovítko do sedu (sama nesedí) a jinak být když jí položím začne se vztekat, tak jedu opatrně vím že to není dobře, ale nevím co s tím.
mám muru a tam má takové to téčko, vyndat se to dá ale je to prt, protože o to Téčko, má seklé nožičky, a kdybych jí připásala řevem by se otřásal celý krumlov, ale dneska se jí snažila vysvětlit že nemůžu hačat když to ještě sama neumí, sice na mě koukala jako že jsem padlá na hlavu
ale kupidivu jsem jí dala do lehu a ani moc neprotestovala
zuzko, muzes madlo sundat, ale zrejme ji brzo napadne se chytit za kocar. Muzes zkusit vozit na brise. To by ji mohlo motivovat jit do kleku, coz by mel byt ten „spravny“ postup. Ale pokud by to melo znamenat jezdit se revem, tak bych z toho nestrilela, uz je ji pres 7m, halt nektere deti na to takto prijdou.
Nepomáhat, syn si sám sedl v 8 a půl měsíci
V deseti chodil, takže ne každé dítě si sedne až v deseti, ale nech to určitě na něm samotném, nepomáhej mu ![]()
čičinka píše:
zuzko, muzes madlo sundat, ale zrejme ji brzo napadne se chytit za kocar. Muzes zkusit vozit na brise. To by ji mohlo motivovat jit do kleku, coz by mel byt ten „spravny“ postup. Ale pokud by to melo znamenat jezdit se revem, tak bych z toho nestrilela, uz je ji pres 7m, halt nektere deti na to takto prijdou.
čiči ona už normálně klečí, ted se začíná stavět jen na nožičky do takového trojúhelníku, jak vlastně vypadá správný postup sednutí? ted tady byla ohledne toho sedu nějaká diskuze a já jsem myslela že se do sedu překulí kdy je na boku, ale ono to teda asi bude úplně jinak
malá seděla v 6ti měsících…stejně jako dr, tak jsem s ní cca 5× denně svičila do sedu a zase zpět na zádíčka…teď sedí náramně..(7,5 měs)