Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, chtěla bych založit tuto diskuzi abychom si mohli povídat s ostatníma mamikami o jejich maličkém uzlíčku, který na ně vykoukl dříve než měl. Nám se narodila holčička anetka 26.6.2010 ve 13:45, vážila 850g a měřila 34 cm. Tedka leží na novorozenecké jipce v porodnici obilní trh v Brně. Tak kdo si chce popovídat o tady tomto budu moc ráda za rady
Ahoj Petul,
jedna diskuze tady už je https://www.emimino.cz/…ankovani/42/
Pak je hodně zajetá diskuze na BC http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
Tam Ti holky určitě poradí, pomůžou.
Daj Ti odkaz na Facebook a další info a třeba odkazy, kde se dozvíš více.
Přeji aby Anetka zvládla všechno bez komplikací a brzo jste si ji přivezli dom!!
Drž se ![]()
Kamarádce se narodila před 14dny holčička Kristýnka má 1kg.Jsou v Budějovicích.
Tak přeji Anetce hodně zdraví a ať přibírá a brzo Vám jí pustí domů
.
Jiné kamarádce se narodila dvojčátka 850g dnes jsou jim skoro dva roky a jsou to pěkné rošťandy.
To mě mrzí, že Anetka nemohla u tebe pobýt dýl, ale určo všechno zvládnete
S nvorozeneckou JIPkou na Obilňáku sice zkušenost nemám, moje malá se jí vyhnula a ležela rovnou na jedenáctce, ale tu můžu jen vychválit - všichni jsou tam naprosto úžasní
Držím vám palce, ať Anetka hezky roste ![]()
Ahoj, tak nejdříve přeju hodně sil a hodně štěstí, budete to potřebovat všichni tři.
Jindrovi se taky chtělo na svět o trochu dřív (35 tt), ale už to dotáhnul a nikdo by nehádal, že měl zůstat u mámy dřív. Takže to je jen takové malé povzbuzení ![]()
Ahoj, gratuluju k Anetce a přeju hodně sil jí i tobě, abyste to zvládly a brzo byly spolu doma. V kolikátém týdnu se narodila?
Mně se Vincent narodil v 32.tt s mírami 40 cm a 1750 g, taky na Obilňáku. Byl na jipce, ale dlouho se tam neohřál, asi týden, pak musel uvolnit místo menším miminkům. Z jipky jsem neměla dobrý pocit, přístup mi přišel takový chladný, na to, že holka prožije takovou strašnou zkušenost se mohli chovat lidštěji. Pak byl na odd. 12 a tam už to bylo super, pomalu jsme začínali kojit a byly tam moc milé sestřičky, fakt super přístup, tak snad se z jipky brzo přesunete na 11tku nebo 12tku.
narodila se v 29 t.t. ale odpovidala spíše tomu 28 t.t., na tu novorozeneckou jipku si zatim stěžovat nemůžeme jsou tam na nás hodní a hlavně na malou, vůbec netuším jak to potom chodí dále ![]()
Kury píše:
Ahoj, gratuluju k Anetce a přeju hodně sil jí i tobě, abyste to zvládly a brzo byly spolu doma. V kolikátém týdnu se narodila?
Mně se Vincent narodil v 32.tt s mírami 40 cm a 1750 g, taky na Obilňáku. Byl na jipce, ale dlouho se tam neohřál, asi týden, pak musel uvolnit místo menším miminkům. Z jipky jsem neměla dobrý pocit, přístup mi přišel takový chladný, na to, že holka prožije takovou strašnou zkušenost se mohli chovat lidštěji. Pak byl na odd. 12 a tam už to bylo super, pomalu jsme začínali kojit a byly tam moc milé sestřičky, fakt super přístup, tak snad se z jipky brzo přesunete na 11tku nebo 12tku.
No já jsem si říkala, že tak ten 28.tt. A ty jsi Brňačka? Už tě pustili domů, že? Já si musela hledat bydlení v Brně, tak to bylo blbý, dojíždět bych nemohla. No na jipce bude, dokud bude potřebovat intenzivní péči, což nevím přesně, co obnáší, to se zkus zeptat. Potom jsou tam oddělení 11 a 12, nevím, jaký je mezi nima rozdíl, Vin byl na 12tce. Tam jsou děti v inkubátorech a ty, co už umí udržet teplo a nepotřebují přidávat kyslík, tak jsou na postýlkách. Tam se začíná s klokankováním, kdy ti malou dají na hrudník pod deku, tak si ji můžeš chovat a když trochu přibere a zesílí, začíná se s kojením, napřed jen 1× denně a pak se přidává, zbytek se dokrmí sondou nebo lahvičkou, podle toho, jak dítě zvládá. No a když se prckův pobyt v nemocnici blíží ke konci, tak tě přijmou na hostinský pokoj (docela nic moc, ale vědomí, že jsi kousek od miminka to kompenzuje) a chodíš kojit už každé krmení, miminko si koupeš, cvičíš vojtovu metodu, co ti tam ukážou a prostě se kompletně staráš, to trvá tak 5 dní a pak vás pustí domů. VIn byl dobrý, my jsme čekali na váhu 2 kg. A jak se cítíš? Já hodně brečela, bylo to hrozné období, tak s tebou cítím ![]()
odešla jsem na reverz z nemocnice psychicky jsem to tam nezvládala
jinak bydlíme ve velké bíteši kousek od brna ale taky je to náročné na to dojíždění obzvlaste tedka co mi ještě není dobře, beru stále prášky na tlak a bolesti potom císaři taky nejsou moc příjemné hlavně dlouhé chození jeste teda nezvladam
malá sioce je na te jipce ale dr rikali ze je opravdu bojovnice nema zadnou plicni podporu dycha si sama, je prý orgánově vyspělejší než očekávali, a když se potom prelozi z jipky tak to u ni uz muzu byt?nebo jak to je?jinak psychicky taky furt brečím, hlavně když se někdo zeptá jak je, a jak je na tom malá a že to bude dobre a vsechno to se to potom vsechno ve me slije a neudrzim to je to hodne citlive tema a jeste hodne dlouho bude ![]()
Kury píše:
No já jsem si říkala, že tak ten 28.tt. A ty jsi Brňačka? Už tě pustili domů, že? Já si musela hledat bydlení v Brně, tak to bylo blbý, dojíždět bych nemohla. No na jipce bude, dokud bude potřebovat intenzivní péči, což nevím přesně, co obnáší, to se zkus zeptat. Potom jsou tam oddělení 11 a 12, nevím, jaký je mezi nima rozdíl, Vin byl na 12tce. Tam jsou děti v inkubátorech a ty, co už umí udržet teplo a nepotřebují přidávat kyslík, tak jsou na postýlkách. Tam se začíná s klokankováním, kdy ti malou dají na hrudník pod deku, tak si ji můžeš chovat a když trochu přibere a zesílí, začíná se s kojením, napřed jen 1× denně a pak se přidává, zbytek se dokrmí sondou nebo lahvičkou, podle toho, jak dítě zvládá. No a když se prckův pobyt v nemocnici blíží ke konci, tak tě přijmou na hostinský pokoj (docela nic moc, ale vědomí, že jsi kousek od miminka to kompenzuje) a chodíš kojit už každé krmení, miminko si koupeš, cvičíš vojtovu metodu, co ti tam ukážou a prostě se kompletně staráš, to trvá tak 5 dní a pak vás pustí domů. VIn byl dobrý, my jsme čekali na váhu 2 kg. A jak se cítíš? Já hodně brečela, bylo to hrozné období, tak s tebou cítím
Jo tak to znám, když se někdo zeptá, tak se derou slzy do očí a pak když řekne „neplač“, tak je to v háji a už to jede, co?
Dýchá sama? To je šikulka
Jen jí přidávají kyslík do inkubátoru, ne? To přidávali i Vinovi, ale to je v pohodě.
No na tom oddělení jsou návštěvní hodiny, už nevím, kdy, tuším že od 13 do 15 h a já si pak plánovala kojení v jiný čas, než byly návštěvy, takže jsem tam pak trávila skoro celý den. Měla jsem kojení třeba v 10, tak jsem tam hodinu byla, pak si zašla na oběd a provětrat se, pak byly návštěvy a pak jsem měla kojení třeba v 16 h , takže s přestávkama jsem tam byla celý den. A myslím,že se dá s těma sestřičkama pak domluvit, aby tě tam pustily, byly fakt hodné a pokud není vizita nebo krmení a koupání, tak tě tam snad nechají.
Kury, to by mě taky zajímalo, jakej je rozdíl mezi 11 a 12, ale asi žádnej
Moje malá byla pár dní v inkubátoru a pak šla do postýlky, sunula se pomalu směrem k východu
Návštěvní hodiny tam byly 11-11,30 a 15-16. Doktorka tam byla vždycky na těch jedenáct, kdy dávali informace, jak to s malou vypadá. Jinak jsem tam vozila mlíko každej den právě na tu jedenáctou, pak jsme začali i kojit, potom i dvakrát denně a častěji. Na hostinském pokoji jsem tehdy nebyla, měli zrovna plno a pro mě nebyl problém každej den i několikrát dojíždět (jsem přímo z Brna), takže jsme to zvládli takhle ![]()
Moje dcerka teda byla větší než tvůj synek, takže to bylo asi taky rychlejší, v porodce ležela 22 dnů, propustili ji když měla 2,050 kilo ![]()
Machalko já mám pocit, že na 12tce byly návštěvy jen jednou, ale nechci kecat, některé věci už mám jen v mlze. A já na hostinském kojila i v noci, prostě všechna krmení, byla jsem KO a když jsem nepřišla, budili mě telefonem, který zvonil na chodbě. Naštěstí časy kojení měli všichni stejné, tak ten telefon nikoho nebudil, max. pro mě holky přišly
No ale blbě se vstávalo, když malý pil dlouho a než jsem se zase dohrabala do postele, tak na spánek byly 2 hodiny, no bylo to náročné, doma si malý udělal lepší režim ![]()
To byla v porodce docela dlouho, Vin tam byl 24 dní a propouštěcí váha 2046 g, takže skoro stejná ![]()
Tak jestli mám napsat jak to chodí v Budějcích - Jindra ležel na jipce a já nejdříve na poporodním (císař), později, jakmile s euvolnila neonatologie, tak mě přesunuli. Každopádně někdo tam přemýšlel, takže jsem mohla nosit mléko na danou hodinu prakticky za roh. Potom na neonatologii mi dali Jindru k posteli. Nemůžu si na péči stěžovat, jen chválím, to byl Jindra relativně chlapík, byly tam na tom děti mnohem hůř ..... ![]()
Emilie , to jsi teda měla v rámci možností super, na Obilňáku mě z poporodního pustili standardně 4. den a říkali, ať jedu domů a posílám mlíko sanitkou
No kdybych měla spát na chodníku pod oknem, tak bych tam zůstala, bylo pro mě nemyslitelné jet domů a nechat ho tam. Takže neonatologie ti poskytla ubytování a když už mohl být mimo inkubátor, tak jsi ho měla u postele?
No krása, fakt, já vlastně nevím, jak to chodí jinde, takže mi ten brněnský přístup přišel normální. Ale dala bych tehdy cokoliv za to, aby mohl být Vin se mnou
po nocích jsem v posteli sjížděla fotky na mobilu a foťáku a řvala jak želva ![]()
Kury, no tam byly dvakrát asi kvůli těm informacím doktorů
Odpoledne totiž bylo těžký nějakou dr. splašit. Malá se narodila ve čtvrtek a v neděli se mi spustilo mlíko, takže jsem se chodila na jedenáctku odstříkavat a najela jsem na ten jejich časovej rozvrh (8-11-14-17-20-0,30-5). Takže i když jsem byla doma, nařizovala jsem si budíka a pravidelně odsávala mlíko
Malá byla na ten časovej rozvrh tak naučená, že ve zhruba stejných časech jsem ji potom kojila i doma ![]()
Eliška spadla na kilo a půl a nějakou dobu v sobě prostě neudržela mlíko
Takže chvíli trvalo, než začala přibírat, ale byla fakt zdatnej savec, takže to dohnala. Pouštěli mi domů takové rachitické miminečko a do měsíce z ní bylo mimčo s faldíkama a pořádnejma tvářiskama ![]()
I když ten start do života neměla moc veselej, dneska už na všechno vzpomínám s úsměvem, hlavně že to všecko dobře dopadlo. A na Obilňák pěju ódy - je to stará barabizna, ale lidi tam jsou prostě úžasní ![]()