Mladým se do montérek nechce - učni

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5420
20.10.15 10:09

@radkka Přesně, přítel teď nastoupil do prváku na instalatéra, aby měl alespoň nějaké papíry na to, co dělá, získal praxi a mohl jít sám na sebe. A když v září viděl ty své spolužáky, tak kroutil hlavou, co je to za individua. Říkal, díky bohu za uznání některých předmětů, že tam s nimi nemusí docházet a že mu uznají praxi u známého a může jít jen k závěrečkám za 3 roky..I učitel mu řekla, že k závěrečkám půjde jen hrstka z nich :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
20.10.15 10:11

Já bych s učňákem problém u synka neměla. Když je kluk šikovný, vydělá si dost a dost. Řekla bych, že u holek je to s učňákem už trochu složitější…

Vidím v tom ale jedno veliké ale. Bojím se totiž toho, že na učňák ani tak nechodí ti šikovní, jako spíš ti, co „na nic lepšího nemají“. A tak se trochu bojím, aby ten můj manuálně zručný kluk neskončil na učňáku mezi bandou hlupců, co jdou radši do hospody než na praxi, a na učňák tak nějak chodí jen aby nemuseli na pracák :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
20.10.15 10:12

@radkka souhlas..Nová reforma je přímo nutná..Aby to vzdělávání našich dětí mělo nějakou úroveň..

• Citovat
  • Upravit
20767
20.10.15 10:12
@roksy25 píše:
@radkka Přesně, přítel teď nastoupil do prváku na instalatéra, aby měl alespoň nějaké papíry na to, co dělá, získal praxi a mohl jít sám na sebe. A když v září viděl ty své spolužáky, tak kroutil hlavou, co je to za individua. Říkal, díky bohu za uznání některých předmětů, že tam s nimi nemusí docházet a že mu uznají praxi u známého a může jít jen k závěrečkám za 3 roky..I učitel mu řekla, že k závěrečkám půjde jen hrstka z nich :mrgreen:

Ano, u „nás“ (na učňáku v areálu naší steřdní) byl v prváku kolem 20-25 lidí a k závěrečkám šlo maxinálně 5. Na vyloženě ženském oboru v každém ročníku otěhotnělo více jak 80% žákyň :nevim: Já bych v takovém prostředí také nechtěla trávit 3 roky svého života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
20.10.15 10:14
@Mar__tanka1983 píše:
Já bych s učňákem problém u synka neměla. Když je kluk šikovný, vydělá si dost a dost. Řekla bych, že u holek je to s učňákem už trochu složitější…Vidím v tom ale jedno veliké ale. Bojím se totiž toho, že na učňák ani tak nechodí ti šikovní, jako spíš ti, co „na nic lepšího nemají“. A tak se trochu bojím, aby ten můj manuálně zručný kluk neskončil na učňáku mezi bandou hlupců, co jdou radši do hospody než na praxi, a na učňák tak nějak chodí jen aby nemuseli na pracák :think:

Tak to bohužel je, alespoň na těch školách, kde to znám. :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
20.10.15 10:14
@radkka píše:
Ano, u „nás“ (na učňáku v areálu naší steřdní) byl v prváku kolem 20-25 lidí a k závěrečkám šlo maxinálně 5. Na vyloženě ženském oboru v každém ročníku otěhotnělo více jak 80% žákyň :nevim: Já bych v takovém prostředí také nechtěla trávit 3 roky svého života.

To je fakt šílené.. :roll:

• Citovat
  • Upravit
20518
20.10.15 10:15

Já si říkala, že jednoho krásného dne by naši kluci mohli pokračovat ve stopách svých dědů a táty - tj. strojárna. Jenže říkal chlap, potkává se se svými kantory, že kvalita výuky je bída. Nemají páky, nedonutí ty kluky se učit, chodit do školy, na praxi. A vyhodit je nemůžou - škola by přišla o peníze.- Takže se brutálně snížila kvalita výuky na úroveň učňáků - já si myslím, důvod je jasný, škola je plná právě těch, kteří by dali tak právě akorát učivo na učňáku. A to prosím pěkně prej proč by měla být na průmyslovce povinná maturita z matiky. :roll: :roll: :roll: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
20.10.15 10:19

@radkka je to škoda. Ale podle mě přesně proto je málo těch „řemeslníků“, jak psali v článku. Protože ti chytřejší na učňák nepůjdou (kvůli podmínkám, o jakých jsme tu psaly), ti ostatní, co na učňák jdou, ho buď ani nevychodí nebo se stejně neuplatní, protože nebudou šikovní a cílevědomí (protože na učňák šli né proto, že by je bavilo řemeslo, takže se neučí, kašlou na to a koukají kde by se zdejchli do hospody).

Takže mě napadá jedině hledat nějaké „řemeslo“ s maturitou, tím by se ten největší „povl“ snad vyselektoval.
Ale dítko mám ještě malé, tak to zatím řešit nemusím nějakých deset let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
855
20.10.15 10:20

Bude to asi mirne kacirska myslenka, ale trosku me udivuje, ze vsechny prispevky smeruji vyhradne k tomu, ze vzdelani rovna se priprava na praxi a startovni pozice k tomu vydelavat nasledne penize. Tyhle stranky jsou samozrejme dulezite, ale nevytratila se nekde take ona funkce poznani? Rozsirovani si obzoru? Trenovani mozku? Aby clovek, jak se rika, znal o neceho vsechno a od vseho neco? Me by asi trosku vadilo, at uz u partnera nebo u deti, ze by sice byli treba skveli fasadnici, ale jinak by pusobili jak z filmu svetaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
20.10.15 10:23

@Silwinka87 to jo jsou to mrňata, kdybych to měla brát podle toho jaká je teď. Tak se jedině modlit ať se dobře vdá :zed: No a nebo aby měla víc než 170cm, modelka je to už teď :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
20.10.15 10:24
@Mar__tanka1983 píše:
@radkka je to škoda. Ale podle mě přesně proto je málo těch „řemeslníků“, jak psali v článku. Protože ti chytřejší na učňák nepůjdou (kvůli podmínkám, o jakých jsme tu psaly), ti ostatní, co na učňák jdou, ho buď ani nevychodí nebo se stejně neuplatní, protože nebudou šikovní a cílevědomí (protože na učňák šli né proto, že by je bavilo řemeslo, takže se neučí, kašlou na to a koukají kde by se zdejchli do hospody).Takže mě napadá jedině hledat nějaké „řemeslo“ s maturitou, tím by se ten největší „povl“ snad vyselektoval.
Ale dítko mám ještě malé, tak to zatím řešit nemusím nějakých deset let.

U nás bylo i nějaké řemeslo jako mauritní obor a tam chodili ti lepší (je mi stydno to takhle napsat, ale nevím, jak jinak), ale zázrak to také nebyl.

Naše drahá vláda by s tím měla rychle něco dělat, ale zatím (řadu let) mají jen plnou pusu keců a skutek utek. Rapidně klesá úroveň maturitních oborů, protože tam chodí lidé, kteří na to nemají (nechtějí na učňák) a přesně, jak psala @Emilie nikdo je nevyhodí, protože by přišli o peníze. Tím pádem se snižuje úroveň výuky a ti chytří tam neuvěřitelně trpí. Maturitu u nás také udělá každý blbec, tak kam to spějeme :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
20.10.15 10:25
@B4RC3LON4 píše:
V prvni rade by se mel nekdo zamyslet nad vydelkama neni v dnesni narocne dobe mozne aby lide delali v praci za 70 nebo 80 nekde 90 kc za hodinu vzdit tim nevidelaji ani 15 tisic cisteho a to v dnesni dobe nic neni pak se nemuzou divit ze nikdo nechce delat rukama

Kdo by se nad těmi výdělky měl zamyslet? Cenu práce neurčuje Ježíšek. Pokud si někdo v soukromém sektoru vydělá málo peněz, znamená to, že po jeho práci holt není taková poptávka (takže se to asi nebude týkat těch oborů, kde, máme-li věřit článku, chybí lidé).

(jinak 15 tisíc čistého není v některých regionech zas tak špatný příjem)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
20.10.15 10:30

@wendy Tak dej příklad střední školy a následně třeba vysoké, která by splňovala onu funkci poznání? Ano mít všeobecný přehled je hezká věc, ale řekni mi, kdo v dnešní době by byl schopen vyživovat dítě na škole pro rozšíření si obzoru?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
20.10.15 10:33

@wendy já ti nevim, ale škola je podle mě opravdu příprava na budoucí zaměstnání… :nevim: na gymplu se instalatéřině nenaučím, učňák mi bude k ničemu při práci zubaře.
To, že by si lidi měli rozšiřovat obzory je věc jiná, to může člověk dělat ve volném čase.
"funkce poznani? Rozsirovani si obzoru? Trenovani mozku? Aby clovek, jak se rika, znal o neceho vsechno a od vseho neco? " tohle si dle mého názoru mohou dnes dovolit možná tak kněží a rentiéři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
20.10.15 10:38
@radkka píše:
U nás bylo i nějaké řemeslo jako mauritní obor a tam chodili ti lepší (je mi stydno to takhle napsat, ale nevím, jak jinak), ale zázrak to také nebyl.Naše drahá vláda by s tím měla rychle něco dělat, ale zatím (řadu let) mají jen plnou pusu keců a skutek utek. Rapidně klesá úroveň maturitních oborů, protože tam chodí lidé, kteří na to nemají (nechtějí na učňák) a přesně, jak psala @Emilie nikdo je nevyhodí, protože by přišli o peníze. Tím pádem se snižuje úroveň výuky a ti chytří tam neuvěřitelně trpí. Maturitu u nás také udělá každý blbec, tak kam to spějeme :nevim:

Ti chytří tam netrpí (ne v tomto smyslu), ale vidím to jako já kdysi ve škole. Já na studium totálně sr… kašlala a tak nějak jsem to odchodila na trojkách. A to mi je ještě kantoři dávali jako motivaci, abych dělala aspoň něco. Zatímco u půlky třídy (!!!) by museli dávat šestky (v prváku letěla snad třetina). (Vím, že jsem měla přísnější hodnocení, ředitel mi to pak na pomaturáku řekl. )Takhle, on důvod taky byl, že „můj“ obor nebyl obsazen, naplněn, zatímco ten vedlejší byl velmi žádán, a rodičům neúspěšných žadatelů se nakecalo, že je to to samé. Ani náhodou, právěže byly vyšší nároky na chemii, matiku, atd. A holky to nedávaly. Jenže vyhodit je nemohli, museli by zavřít ten obor pro nezájem, nenaplněnost. Já teda s chemií ani matikou problém nikdá neměla, do dneška na srazech mi holky říkají „šprtka“ (já se fakt prakticky neučila vůbec, na rozdíl od naší spolužačky, ta jela na samé, ta se od těch učebnic nehla), ale na jakékoli jiné škole, gymplu bych měla co dělat!!! A já to o sobě vím… takže si dovedu představit, jak se tam ti „chytřejší“ cítí. Flákají se. Je to takový ten stav "jednooký mezi slepými králem!.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat